Osteoporose M 80.xx
Osteoporose er en systemisk skjelettsykdom med redusert beinmasse og endringer i beinets mikrostruktur som fører til beinskjørhet og økt bruddrisiko. Lavenergibrudd og - eller T - score < - 2.5 i LS kolumna, lårhals eller total hofte ved Dexa - måling anses som osteoporose. Ortopedisk klinikk Ahus utfører bentetthetsundersøkelser og sekundær profylakse for ortopediske bruddpasienter over 50 år med lavenergetiske brudd innlagt hos oss iht. anbefalinger fra Norsk Ortopedisk Forening.
Institusjonaliserte pasienter som er over 75 og har et hoftebrudd eller kompresjonsbrudd i ryggen skal få Vit D booster og en Aclasta - / Prolia infusjon før utreise. Det anbefales videre oppfølging i regi av fastlege eller tilsynslege. Vi utfører i utgangspunkt ikke Dexa - målinger hos disse pasienter.
I tillegg anbefaler vi livsstilendringer i form av røykeslutt, vektbarende aktivitet og reduksjon av alokoholforbruk. De aller fleste pasienter får resept med Clacigran forte (800iE Vit D + Calcium 500 – 1000 mg daglig).
Pasienter < 75 år tilbys poliklinisk Dexa - måling. Ved funn av osteoporose, startes med Alendronat 70 mg ukentlig som første behandlingsvalg.
Det er viktig å vurdere effekten etter 2 år og man bør være klar over complianceproblematikken.
Ved behandlingssvikt eller kontraindikasjoner kan man vurdere i.v. bisfosfonat (Aclasta eller Denosumab(Prolia)).
Forslag til fraser
Flytskjema gruppe 1
1A: Pasienter over >75 år, GFR >35, tabletter
Osteoporosetiltak i henhold til avdelingens retningslinje: Pasienten er over 75 år og har vært innlagt for hoftebrudd, kompresjonsbrudd i rygg eller hatt to eller flere lavenergibrudd. Pasienten har fått boost-injeksjon med Vitamin D (100.000 iE. im.) og blitt oppstartet på Alendronat 70 mg, 1 tablett ukentlig. Det er skrevet elektronisk resept på Alendronat samt daglig tilskudd av Vitamin D og kalsium. Videre oppfølgning av Alendronat behandling hos fastlegen. Pasienten vil bli oppringt av sykepleier om 3 måneder.
For mer informasjon om osteoporosebehandling hos pasienter med brudd se www.lavenergibrudd.no.
1B: Pasienter over 75 år, GFR >35, injeksjon
Osteoporosetiltak i henhold til avdelingens retningslinje: Pasienten er over 75 år og har vært innlagt for hoftebrudd, kompresjonsbrudd i rygg eller hatt to eller flere lavenergibrudd. Pasienten har fått boost-injeksjon med Vitamin D (100.000 iE. im.) og fått injeksjon med Zoledronsyre 5 mg (Aclasta) iv.. Det er skrevet elektronisk resept på daglig tilskudd av Vitamin D og kalsium. Videre oppfølgning av osteoporosebehandlingen hos fastlegen.
For mer informasjon om osteoporosebehandling hos pasienter med brudd se www.lavenergibrudd.no.
1C: Pasienter over 75 år, GFR≤35
Osteoporosetiltak i henhold til avdelingens retningslinje: Pasienten er over 75 år og har vært innlagt for hoftebrudd, kompresjonsbrudd i rygg eller hatt to eller flere lavenergibrudd. Pasienten har fått boost-injeksjon med Vitamin D (100.000 iE. im.) og fått injeksjon med Denosumab s.c. (Prolia). Det er skrevet elektronisk resept på daglig tilskudd av Vitamin D og kalsium. Videre oppfølgning av osteoporosebehandlingen hos fastlegen. Det kan gis ny subkutan Denosumab injeksjon om 6 måneder i primærhelsetjenesten.
For mer informasjon om osteoporosebehandling hos pasienter med brudd se www.lavenergibrudd.no.
Flytskjema gruppe 2
2. Pasient over 75 år md et lavenergibrudd eller 50-74 år med hofte/bekken-, ryggkompresjons-, eller andre lavenergibrudd.
Osteoporosetiltak i henhold til avdelingens retningslinje: Pasienten utredes på ortopedisk poliklinikk med bentetthetsmåling etter ca. 6 uker. Videre behandling vil avhenge av resultatet av denne målingen. Pasienten anbefales å ta daglig tilskudd med Vitamin D og kalsium og har fått elektronisk resept på dette.
For mer informasjon om osteoporosebehandling hos pasienter med brudd se www.lavenergibrudd.no.
Flytskjema gruppe 3
3. Pasient med lavenergibrudd under pågående osteoporosebehandling
Osteoporosetiltak i henhold til avdelingens retningslinje: Pasienten henvises til endokrinologisk avdeling for videre utredning og evt. behandling.
For mer informasjon om osteoporosebehandling hos pasienter med brudd se www.lavenergibrudd.no.