Hemoroider

Sist oppdatert: 16.04.2024
Utgiver: Helse Bergen
Versjon: 1.1
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

Hemoroider er øket størrelse og forskyvning av de anale puter som forårsaker analt slimhinneprolaps og eventuelt blødning. De anale puter er medfødt karrikt vev, beliggende klokken 5, 8 og 11, som har betydning for hviletonus (10-15 %) i analkanalen og for perfekt kontinens av slim/tynn avføring. På grunn av stadig endrede trykkforhold, irritasjon, hormonelle forandringer og/eller alder øker disse vevsputene i størrelse. Hemoroider forekommer hyppig og i varierende grad hos over 50 % av personer over 50 år. Indre hemoroider er beliggende ovenfor linea dentata. Ytre hemoroider ligger nedenfor og er dekket av hud. I mange tilfelle foreligger en kombinasjon.

 

Stadieinndeling foretas etter grad av prolaps

  • Grad 1: Blødning uten prolaps
  • Grad 2: Hemoroider som prolaberer, men reponeres spontant
  • Grad 3: Hemoroider som må reponeres manuelt
  • Grad 4: Permanent prolaps

 

Symptomer er blod på avføringen eller papiret, følelse av at noe sitter i analåpningen, palpabel tumor i analåpningen, slim, kløe og irritasjon. Smerter er mer uttrykk for komplikasjoner som inkarserasjon eller trombose. Differensialdiagnose ved smerter er bl. a. analfissur. Inkontinens kan sees ved permanent prolaps.

Diagnostikk 

Diagnosen stilles ved undersøkelse i benholdere inkludert anoskopi. Undersøkelse gjøres uten og med bruk av bukpresse. Langsom uttrekking av anoskop mens pasienten trykker kraftig.


For å utelukke maligne lidelser utføres digital eksplorasjon og rektoskopi, evt. også koloskopi eller CT-colon.

Behandling 

Ukompliserte hemoroider

Avhengig av symptomer, primært konservativ.

 

Konservativ behandling

Salver eller stikkpiller. Medikamenter som reduserer inflammatorisk respons som Xyloproct® og Scheriproct®. Fiberrik diett. Tilstrebe formet, ikke for hard avføring.

 

Strikkligatur

Førstevalg når konservativ behandling ikke hjelper. Kan benyttes ved de fleste hemoroider bortsett fra de største og de aller minste nær linea dentata. Egner seg ikke for isolerte ytre hemoroider. Kan benyttes ved kombinerte hemoroider da de ytre ofte reduseres hvis de indre stikkligeres. Strikken settes minst 2 cm over linea dentata for å unngå smerter.

 

Operasjon

Tilbys pasienter med store, prolaberende hemoroider som ikke egner seg for strikk, eller til pasienter som også har plagsomme marisker. Reseksjon av analslimhinne med hemoroidestilken og hemostatisk omstikning ved basis (Milligans operasjon). Hudsutur eller åpen tilheling. Etter operasjonen sittebad daglig og romoppfyllende avføringsmiddel (Lunelax®, Vi-Siblin® eller laktulose).

 

HAL (Hemorroidal artery ligation) og HAL-RAR (Hemorroidal artery ligation – Recto Anal Repair) brukes ikke pr. i dag ved OUS. Studier har ikke vist at denne gir bedre resultater, mindre smerter eller færre residiv når sammenlignet med gummistrikkligatur eller Milligans operasjon.

 

Inkarsererte hemoroider

Operasjon med reseksjon hvis bare en del av sirkumferensen er inkarserert. Resultatet ved noen mindre studier kan tyde på at dette kan gi raskere symptomlindring enn ved konservativ tilnærming. Ved fullt prolaps med sirkulasjonsforstyrrelser anbefales konservativ behandling med saltvannsomslag og sengeleie. Senere reseksjon er da ofte ikke nødvendig. Akutt reseksjon av erfaren kirurg er sjelden indisert. Det er fare for striktur og inkontinens ved store reseksjoner, og dermed anses konservativ tilnærming som den beste løsningen.

 

Tromboserte hemoroider

Insisjon i selve hemoroiden med ekstirpasjon av trombemasser ved sykehistorie < 5 dager. Mindre reseksjon av en trombosert ytre hemoroide kan også gi raskere symptomlindring. Ved konservativ tilnærming med smertestillende og scheriproct vil det sannsynligvis ta lenger tid til symptomlindring.

Kontroll og oppfølging 

Pasienter som er behandlet med gummistrikk ligatur eller Milligans operasjon trenger i utgangspunktet ikke å settes opp til kontroll.

ICD-10 

  • I84.9 Hemoroider ukompliserte
  • I84.8 Hemoroider m/ komplikasjon
  • I84.6 Marisker