Innsyn på tvers av foretak

Sist oppdatert: 16.10.2024
Utgiver: Helse Sør-Øst
Versjon: 1.8
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

1 Endringer siden forrige versjon 

Brukerveiledningen er ny

Det er ingen aktuelle endringer i Arena v. 23.2

2 Målgruppe og omfang 

Målgruppen for denne brukerveiledningen er brukere som er tildelt leserolle for innsyn på tvers av foretak i felles konsolidert DIPS database i HSØ.

3 Fremgangsmåte 

Leserollen, rollen Innsyn HSØ ReadOnly er en brukerrolle for lesetilgang til pasientinformasjon på tvers av foretakene i den felles, konsoliderte DIPS-databasen i HSØ. Rollen gir tilgang til journaldata, andre kliniske data og pasientadministrative data på aktiv pasient. Det vil ikke være mulig å endre data eller opprette nye data i denne rollen, heller ikke i eget foretak. Unntaket er at bruk av rollen genererer innslag i innsynslogger i DIPS-databasen.

 

Det normale brukercaset er at behandler har en pasient aktiv i ordinær rolle i Arena, fordi behandleren har en behandlingsrealasjon til pasienten. Når bruker bytter til rollen Innsyn HSØ ReadOnly, tas den aktive pasienten med til denne rollen, slik at brukeren slipper å søke opp pasienten i innsynsrollen. Bruker må imidlertid alltid begrunne aktivering av pasienten i denne rollen, med beslutningsmalen Deltar i behandling av pasienten. Rollen skal kun benyttes til å gjøre oppslag på pasienter som brukeren har et behandlingsansvar for på det aktuelle tidspunktet.

 

Det skal ikke som følge av denne lesetilgangen endres på dagens rutine for sending av edi-dokumenter, eller rutine for skanning av dokumenter som følger med pasienten ved overflytting mellom sykehus.

 

Pasientsøk er ikke tilgjengelig i innsynsrollen, og det er heller ikke tilgang til noen pasientlister. Derfor må bruker alltid bytte tilbake til ordinær rolle for å endre aktiv pasient.

 

Det gis tilgang til opplysninger på følgende sider:

  • Pasientopplysninger
  • Dokumentliste
  • Kritisk informasjon
  • Laboratoriesvar
  • Medikasjon
  • Henvisninger
  • Opphold /kontakter
  • Medisinske koder
  • Operasjon
  • Radiologiske undersøkelser (ikke bilder)
  • Behandlingsplan

3.1 Hvordan logge inn på ReadOnly rollen 

  • Aktiver pasienten i din normale rolle

  • Klikk på navnet ditt i høyre hjørne i DIPS for å få opp brukermenyen
  • Klikk på «Bytt brukerrolle» for å bytte brukerrolle uten å måtte logge inn i DIPS på nytt. Hurtigtast: F9 +
  • Velg rolle: Innsyn HSØ ReadOnly

  • For å aktivere pasienten i innsynsrollen: Velg beslutningsmalen Deltar i behandlingen av pasienten, skriv eventuelt en utfyllende begrunnelse i fritekst, og velg OK.

 

3.2 Hvordan identifisere hvilket foretak dataene stammer fra 

De ulike sidene i Arena er ikke tilpasset å vise informasjon fra flere foretak. Derfor har ingen sider filter hvor man kan velge hvilket foretak man ønsker å se data fra, og de fleste sidene har heller ingen kolonne som viser hvilket foretak data stammer fra. Derfor vises data fra alle foretak pasienten har hatt opphold ved om hverandre, typisk sortert etter dato. Det vil som regel vises en avdelingskolonne som via kortkoden eller langtnavn viser hvilket foretak data stammer fra. Hvis siden har et avdelingsfilter, kan dette benyttes for å filtrere data pr avdeling.

 

I HSØ er det besluttet at alle langtnavn og kortkoder på avdelinger skal ha et suffiks med en to-bokstavkode etter bindestrek som angir hvilket foretak avdelingen tilhører. Det er to unntak fra dette:

 

  1. OUS sine avdelingskortkoder vil ikke ha suffiks som angir hvilket foretak avdelingen tilhører. Dette betyr at alle avdelingskortkoder som ikke har slikt suffiks hører til OUS. (NB: det finnes noen avdelingskortkoder som har tre-bokstav suffiks etter bindestrek i OUS, f.eks. -BUP, -OUS, -ODO).
  2. Vestre Viken har to-bokstav suffiks som viser hvor i foretaket avdelingen er lokalisert, altså arbeidsstedene. For eksempel vil kortkoden ORT-BS bety Ortopedisk avdeling Bærum, og MED-DS vil bety Medisinsk avdeling Drammen. Denne løsningen vil videreføres etter konsolidering.

 

Oversikt over to-bokstav kortkoder som angir foretak og arbeidssteder (Vestre Viken):

Foretak/arbeidssted

To-bokstav kortkode

Sykehuset Telemark

ST

Betanien hospital

BH

Sørlandet Sykehus

SS

Sykehuset i Østfold

Akershus Universitetssykehus

AH

Sykehuset Innlandet

SI

Sunnås sykehus

SU

Martina Hansen

MH

Revmatismesykehuset Lillehammer

RS

Bærum Sykehus, Vestre Viken

BS

Drammen Sykehus, Vestre Viken

DS

Ringerike Sykehus, Vestre Viken

RS

Kongsberg Sykehus, Vestre Viken

KS

Hallingdal Sjukestugu, Vestre Viken

HS

Drammen psykisk helsevern og rus, Vestre Viken

DR

Asker psykisk helsevern og rus, Vestre Viken

AS

Lier psykisk helsevern og rus, Vestre Viken

LI

Bærum psykisk helsevern og rus, Vestre Viken

Blakstad psykiske helsevern og rus, Vestre Viken

BL

3.3 Eksempler på hvordan avdeling viser foretakstilhørighet 

I sidene Dokumentliste, Medisinske koder og Radiologiske undersøkelser finnes det kolonne for avdeling. I Dokumentliste kan brukeren også hente inn kolonne for avdelingens langtnavn.

 

I Henvisninger og Opphold vises avdelingens kortkode i listen over pasientens henvisninger og opphold, og det samme er tilfelle i oppholdsvelgeren i Behandlingsplan. I Operasjon vises ikke informasjon om avdeling i listen over pasientens operasjoner, men når man velger en operasjon i listen, vil man kunne se kortkoden til avdelingen på henvisningen operasjonen er knyttet til, og Operasjonssted og langtnavn på avdelingen på den planlagte kontakten.

 

Dokumentliste – avdelingens suffiks viser foretaket

 

Henvisninger - avdelingens suffiks viser foretaket

3.4 Visning av Labsvar 

I siden Labsvar vil samme analyse kunne framkomme på flere rader, hvis pasienten har svar på analysen i flere enn ett foretak i HSØ. Analysene er knyttet til hvert sitt foretak (altså flere sett av hver analyse), og svar på samme analyse vil dermed kunne forekomme i flere rader under hverandre i siden Labsvar.

 

Flere rader per analyse – en per foretak

 

 

Dersom en analyse er utført på flere HF, er det mulig å markere flere rader og få opp kurve i samme bilde, men analysen vil framstå som adskilte kurver.

 

Referanseområde for en analyse kan være noe ulikt. Det skyldes at hvert sykehus har noe ulik instrumentpark, ulike metoder, og til dels har hentet referanseområder fra ulike kilder. Referanseområdene vil vises for hver analyse knyttet til hvert enkelt resultat.

Ved å føre musepekeren over kolonneoverskriften på en rekvisisjon ser du rekvirentens navn og hvilket foretak rekvirenten tilhører.

 

Mouseover på en rekvisisjon viser rekvirentens sykehustilhørighet

 

Hvis du klikker på kolonneoverskriften åpnes rekvisisjonen, og du vil se hvilket labsted prøven er analysert.

Ved å åpne en rekvisisjon vises Prøvetakningstid, Rekvirentens sykehustilhørighet og Labsted

3.5 Data som ikke deles i innsynsrollen på tvers 

3.5.1 Data knyttet til skjermede enheter

Det er mulig i DIPS å definere en avdeling eller seksjon som en skjermet enhet. Det innebærer at ingen data fra denne enheten vises for brukerroller som ikke har tilgang til denne enheten. Dette gjelder både journaldata og andre typer data, som henvisninger, opphold, medisinske koder, labsvar, osv. Denne skjermingen vil også gjelde i innsynsrollen.

 

I HSØ finnes følgende skjermede enheter:

 

OUS:

Avdelingen «Olafiaklinikken» (lavterskeltilbud for seksuelt overførbare sykdommer)

Avdelingen «Det finnes hjelp» (tilbud til voksne som har seksuelle tanker om barn)

 

3.5.2 Skjermede journalgrupper

Skjermede journalgrupper er journalgrupper som det ikke er tildelt allmenn tilgang til innen en faggruppe, men tildelt enkeltbrukere innen et fagområde eller innen en enhet. Slike skjermede journalgrupper blir ikke delt i innsynsrollen.

 

3.5.3 Sperrede dokumenter

En pasient kan be om at enkeltdokumenter eller hele journalen skal sperres for enkeltbrukere, eller for alle brukere, unntatt enkelte navngitte brukere som pasienten har samtykket til skal ha tilgang til dokumentene. Slike sperringer vil også gjelde i en innsynsrolle, fordi sperrene og samtykkene er registrert mot DIPS-brukere, og ikke en bestemt rolle i et foretak.

For eksempel: Hvis en pasient har valgt å sperre dokumenter ved OUS for brukeren Ola Legesen (lege), vil disse dokumentene også være sperret for Ola Legesen hvis han logger seg på en innsynsrolle knyttet til STHF.

3.5.4 Reservasjon mot innsyn på tvers

En pasient kan be om at journal og pasientinformasjon på ett eller flere foretak ikke skal være tilgjengelig for brukere ved andre foretak i databasen, og på den måten reservere seg mot innsyn på tvers av foretak.

Hvis for eksempel pasienten er hjemmehørende i Oslo, men fikk utført et kirurgisk inngrep på Vestre Viken som han ikke ønsker skal være tilgjengelig for brukere ved andre foretak enn i Vestre Viken. Når denne reservasjonen registreres i DIPS vil brukere som logger seg på en innsynsrolle knyttet til OUS, eller et annet av foretakene i HSØ bortsett fra Vestre Viken, ikke ha tilgang til verken journalinformasjon eller henvisnings- og oppholdsinformasjon fra Vestre Viken.

Referanser 

Prosedyre Loggkontroll journalinnsyn Metodebok