Alfa-1 antitrypsin varianter, fenotype alfa-1 antitrypsin, antitrypsintype
0,5 mL serum
Isoelektrisk fokusering og immunfiksering.
2-10 dager
Alfa-1 antitrypsin hemmer elastase og beskytter dermed lungevevet mot elastasens ødeleggende virkning. Pi-typene (protease inhibitor) representerer arvelig varianter av alfa-1 antitrypsin. Det er genet SERPINA1 som koder for alfa-1 antitrypsin.
Hvilken genvariant man har avgjør om man har normal plasmakonsentrasjon av alfa-1 antitrypsin, nedsatt (eller manglende) konsentrasjon eller funksjonelt defekt protein. De vanligste variantene benevnes M, Z og S, men multiple varianter er beskrevet. Har man null-allell vil det ikke dannes alfa-1-antitrypsin. I noen tilfeller kan dysfunksjonelt alfa-1 antitrypsin hopes opp i leveren og gi opphav til leversykdom.
Fenotype M har normalt fungerende alfa-1 antitrypsin i normalt nivå. De to vanligste mangeltypene er S og Z.
Når man fenotyper alfa-1 antitrypsin, gjør man isoelektrisk fokusering og immunfiksering av proteinet. Dersom proteinet er tilstede i serum, vil man da få fram et mønster som sammenlignes med kjente fenotyper. Man har to allell, slik at man kan ha en fenotype som inneholder et normalt og et dysfunksjonelt eller redusert protein. I noen tilfeller hvor det foreligger lav konsentrasjon av alfa-1 antitrypsin, kan pasienten være heterozygot for et mangel-gen (Pi null). Et null-allel vil ikke gi proteindannelse, og det kan derfor ikke påvises ved fenotypingen.
I en studie fra USA så de på fenotype og alfa-1 antitrypsinnivå i 72229 pasientprøver. Av disse hadde:
Øvrige fenotyper var enda sjeldnere (1).
Laboratoriet har mulighet for å identifisere M, MZ, Z, SZ, F, S og enkelte andre sjeldnere typer. Dette betyr at det er sjeldne fenotyper vi ikke kan identifisere, dette vil fremgå av svarkommentaren.
Avdeling for medisinsk biokjemi kan utføre analyse for enkelte alfa-1 antitrypsin genotyper.
Mistanke om alfa-1 antitrypsinvariant som gir mangel på alfa-1 antitrypsin.
Elektronisk rekvirering anbefales.
For rekvirenter uten tilgang til elektronisk rekvirering, se rekvisisjon.
Seksjon for medisinsk immunologi (MI), OUS, Ullevål.