Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Alfa-1-antitrypsin genotype

Sist oppdatert: 03.08.2023
Forfattere: Kari Bente Foss Haug, Olav Klingenberg
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.7
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Mangel på alfa-1-antitrypsin, dokumentert ved kvantitativ proteinanalyse av alfa-1-antitrypsin i serum/plasma med verdier under nedre referansegrense (Kvinner og menn: 1,0-1,7 g/L. Nyfødte har høyere verdi enn barn og voksne).

 

Mistanke om genetisk betinget alfa-1-antitrypsinmangel ved proteinverdier under 0.7 g/L.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Ingen

 

Prøvetaking

  • Materiale: EDTA-fullblod.
  • Minste prøvevolum: 0,5 mL (helst 1 mL) fullblod.

 

Holdbarhet

  • Oppbevaring: Prøven er holdbar i flere døgn i romtemperatur, men oppbevaring i kjøleskap anbefales. Ved lengre tids lagring ( > 1 mnd) bør prøven fryses.
  • Forsendelse: Ordinær post, kan sendes ved romtemperatur.

Referanseområde 

Ikke relevant

Utføres 

Avdeling for medisinsk biokjemi, Ullevål

Forventet svartid 

Vanligvis innen 2 uker, ta kontakt dersom det haster mer.

Analytisk og biologisk variasjon 

Arvelig alfa-1-antitrypsinmangel er assosiert med ulike genvarianter i SERPINA1-genet. Z- og S-allelene dominerer sterkt, og forekomsten av disse varierer mellom folkegrupper.

 

  • Z-allel, SERPINA1 c.1096G >A (g.17083G >A): Allelfrekvens i nordeuropeisk befolkning ca 1-2%
  • S-allel, SERPINA1 c.863A >T (g.14768A >T): Allelfrekvens i nordeuropeisk befolkning ca 2-4%

Bakgrunn 

Alfa-1-antitrypsin er en viktig proteaseinhibitor som produseres hovedsakelig i lever. Den hemmer bl.annet nøytrofil elastase, et enzym som frisettes fra nøytrofile granulocytter og bryter ned elastisk bindevev.

 

Alfa-1-antitrypsinmangel gir hovedsakelig kliniske symptomer fra lever og lunge.

 

Alfa-1-antitrypsinmangel er en av de hyppigste arvelige sykdommene blandt hvite, og følger autosomal recessiv arvegang. Over 120 ulike sekvensvarianter er observert i genet som koder for alfa-1-antitrypsin (SERPINA1), hvorav Z- og S-variantene har de høyeste frekvensene i den nordeuropeiske befolkningen. Z-mutasjonen har den laveste bærerfrekvensen, men er den viktigste i klinisk sammenheng. S-mutasjonen opptrer hyppigere, men vil alene påvirke enzymets funksjon i mindre grad. Homozygoti for Z-mutasjonen utgjør ca 95% av alle pasienter med alvorlig alfa-1-antitrypsinmangel. S-mutasjonen gir kun lett sykelighet og vesentlig i kombinasjon med Z-mutasjonen (sammensatt heterozygot S/Z). Tilstanden er underdiagnostisert.

 

Samme alfa-1-antitrypsin genotype kan gi ulik klinikk, noe som sannsynligvis har sammenheng med at sekvensvarianter i andre gener eller miljøfaktorer kan influere klinisk presentasjon.

 

Z-mutasjonen fører til dannelse av dysfunksjonelt alfa-1-antitrypsinprotein som aggregerer og bidrar til redusert sekresjon fra lever ut i sirkulasjonen. Retensjon av alfa-1-antitrypsin kan føre til en rekke leversykdommer som hepatitt, kolestatisk ikterus, cirrhose og hepatom. Homozygote bærere av Z-mutasjonen har betydelig risiko for å utvikle alvorlig leversykdom allerede i nyfødt- eller spedbarnsperioden. Andre allelkombinasjoner har adskillig lavere risiko for å utvikle leversykdom. Derimot vil alle mutasjonkombinasjoner som gir betydelig redusert alfa-1-antitrypsinaktivitet disponere for emfysem. Dette er en lungesykdom som skyldes destruksjon av det elastiske bindevevet i lungene som følge av redusert hemning av nøytrofil elastase ved lave nivåer av alfa-1-antitrypsin. Z/Z -homozygoti er den hyppigste årsaken til emfysembetinget alfa-1-antitrypsinmangel. Det finnes også andre, svært sjeldne mutasjoner som kan gi emfysem, såkalte null-mutasjoner med mindre enn 1% alfa-1-antitrypsinmengde, som kan gi emfysem allerede i tidlig barnealder. Forøvrig vil andre mutasjonskombinasjoner kun gi en lett økt risiko for å utvikle emfysem i forhold til normalbefolkningen. Røyking vil i stor grad fremskynde sykdomsutviklingen. Debutalder for kliniske symptomer hos røykere kan være i 30-årene, mens ikke-røykere kan ha en forsinkelse på opp mot 10-20 år.

Tolkning 

Svarrapportering

  • Alfa-1-antitrypsin genotype (allelkombinasjon) rapporteres basert på det samlede resultat etter analyse av Z- og S-variantene, lokalisert henholdsvis i c.1096G >A og c.863A >T i SERPINA1-genet.
  • Homozygot (Z/Z)
  • Homozygot (S/S)
  • Sammensatt heterozygot (S/Z)
  • Heterozygot (M/Z)
  • Heterozygot (M/S)

 

Genotyperesultatet rapporteres sammen med en henvisning til et nettbasert informasjonsskriv.

 

Forekomst av andre sjeldne sekvensvarianter i SERPINA1-genet, eller mutasjoner i andre gener som kan bidra til å påvirke alfa-1-antitrypsin-funksjonen kan ikke utelukkes.

 

Svartolkning

  • Homozygot Z/Z, (Pi*ZZ): Alvorlig alfa-1-antitrypsin mangel, ca 10-15% av normalt proteinnivå i serum/plasma. Betydelig risiko for å utvikle alvorlig leversykdom allerede fra nyfødt eller tidlige barnealder. De fleste utvikler kronisk obstruktiv lungesykdom i voksen alder.
  • Sammensatt heterozygot S/Z, (Pi*SZ): Redusert alfa-1-antitrypsinaktivitet, ca 40% av normalt serum/plasmanivå. Lett økt risiko for å utvikle lungesykdom (emfysem), men minimal økt risiko for leversykdom.
  • Homozygot S/S, (Pi*SS): Moderat redusert alfa-1-antitrypsinaktivitet, ca 60% av normalt serum/plasmanivå, ingen kjent økt risiko for verken lever eller lungesykdom.
  • Heterozygot Z, (Pi*MZ): Moderat redusert alfa-1-antitrypsinaktivitet, ca 60% av normalt serum/plasmanivå, lett økt risiko for lever eller lungesykdom.
  • Heterozygot S, (Pi*MS): Nærmest normalt nivå av alfa-1-antitrypsin i serum/plasma.

 

Genotyperesultater bør alltlid tolkes med varsomhet. Det kan finnes andre sekvensvarianter som er assosiert med alfa-1-antitrypsinmangel, men som ikke undersøkes ved denne gentesten.

 

Ved svært lave nivåer av alfa-1-antitrypsin og samtidig fravær av Z- eller S-genvarianter, vil supplering av fenotypeanalyser som isolelektrisk fokusering (Pi-typing) kunne avklare situasjonen. Pi-typing utføres på Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, Ullevål.

 

 

Usikkerhet

Maskering av reell alfa-1-antitrypsinmangel

  • Gravide og kvinner under østrogenbehandling vil ha økte serum/plasmanivåer av alfa-1-antitrypsin (1,5-3,0 g/L).
  • Nivået av alfa-1-antitrypsin kan øke ved aktiv prosess/akuttfase.

 

Pasientens genotype er i utgangspunktet stabil og uendret gjennom hele livet. Det er således normalt ikke indisert å gjenta en genotyping hvis den er utført tidligere og svaret er tilgjengelig for rapportering.
Unntak kan være:

  • Ønske om ny genotyping med en mer omfattende metode:
    Hvis man tidligere bare har fått undersøkt én eller noen få DNA-sekvensvarianter i det aktuelle genet, kan det være aktuelt å teste påny med en ny eller mer omfattende metode som fanger opp flere varianter.
  • Pasienten er transplantert:
    Stamcelletransplantasjon tilfører donorleukocytter, noe som vil gi endret genotype ved analysering av blodprøve. Organtransplantasjon tilfører organ med donors genotype. Blodceller og øvrige vev er da uendret.
  • Mistanke om feil:
    Selv om det er sjelden, kan det forekomme berettiget mistanke om feil genotyperesultat. I så fall kan ny genotyping være indisert. I tillegg til prøveforbytning eller feil knyttet til analysering eller rapportering, kan det ved leukopeni i forbindelse med graviditet eller hos personer som får ordinær blodoverføring (én enhet SAG-blod kan inneholde inntil 1 million leukocytter) forekomme at det i en periode på inntil noen måneder blir en tilblanding og proliferasjon av fosters eller blodgivers leukocytter (mikrokimerisme) som kan gi endret genotyperesultat.
  • Klonal ekspansjon av mutert cellelinje hos pasienten.

Analysemetode 

Sanntids-PCR med alleldeteksjon vha hybridiseringsprober og smeltekurveanalyse på LightCycler® 480 (Roche) instrument.

 

Analysen omfatter undersøkelse av følgende SERPINA1-genvarianter (alleler)

  • Z-allel: SERPINA1 c.1096G >A (rs28929474), NG_008290.1:g.17083G >A, p.Glu366Lys
  • S-allel: SERPINA1 c.863A >T (rs17580), NG_008290.1:g14768A >T, p.Glu288Val
Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send