Telling av erytrocytter i spinalvæske er først og fremt aktuelt som et hjelpemiddel ved vurdering av Leukocytter i spinalvæske. Antallet erytrocytter telles sammen med antall leukocytter. Ved Radiumhospitalet og Rikshospitalet utgis svaret alltid når det er bestilt telling av leukocytter. På Ullevål må erytrocytter bestilles av rekvirent (kan også etterbestilles).
Prøvetaking
Se prosedyre på spinalpunksjon fra din egen avdeling. Avdeling for medisinsk biokjemi anbefaler at det første røret ikke benyttes til celletellinger. Laboratoriet ønsker 1 mL spinalvæske (Ca. 20 dråper), men vil ofte kunne klare seg med mindre dersom volumet er et problem.
Holdbarhet
Prøven sendes til laboratoriet så raskt som mulig og bør analyseres innen 1 time, laboratoriet analyserer imidlertid alt materiale som ankommer innen 4 timer.
Erytrocytter er vanligvis ikke påvisbart i spinalvæske, men kan påvises i spinalvæske etter hjerneblødning eller ved innstikksblødning ved spinalpunksjon.
Nedre utgivelsesgrenser | |
Ullevål | 1000x106/L |
Radiumhospitalet | 0x106/L |
Rikshospitalet | 300x106/L |
Rikshospitalet | 10x106/L ved analysering på ADVIA og ved eventuell manuell telling i tellekammer. I de tilfellene der det er ønskelig å få svar på erytrocytter i spinalvæske < 300x106/L må dette komme klart fram på rekvisisjonen. |
Kommentarer til nedre utgivelsesgrenser
Forskjellene i nedre utgivelsesgrense mellom de ulike lokalisasjoner kommer av at det telles med ulike instrumenter som har forskjellig deteksjonsgrense.
Avdeling for medisinsk biokjemi, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Ullevål.
Innen 2 timer fra prøven er mottatt.
Erytrocytter er vanligvis ikke påvisbart i spinalvæske, men kan påvises i spinalvæske etter hjerneblødning eller ved innstikksblødning ved spinalpunksjon. Ved hjerneblødning vil erytrocyttene brytes relativt raskt ned (timer) og man kan etter hvert påvise gulfarge fra bilirubin (xantokromi). Xantokromi kan påvises fra 2-4 timer etter en hjerneblødning og kan persistere i 2-4 uker (prøve bør ikke tas før 6-12 timer etter symptomdebut).
Hjerneblødning eller innstikksblødning kan gi falsk økt antall leukocytter i spinalvæsken. Ved innstikkblødning vil væsken vanligvis klarne opp under tappingen, og erytrocyttmengden i siste glass vil være lavere enn i første glass. I de tilfellene man har en frisk innstikksblødning og leukocytt-tellingen i perifert blod ikke er unormalt høy eller unormalt lav, er en god tommelfingerregel for å justere leukocytttallet i spinalvæsken å trekke fra 1x106/L leukocytt for hver 500 til 1500 x106 erytrocytt målt i spinalvæsken. Man kan også med forsiktighet bruke følgende formel:
Korrigert CSV leukocytter = Målt CSV leukocytter – (Blod leukocytter x CSV erytrocytter/(blod erytrocytter x1000)) |
Analyseres på hematologi-instrumentet ADVIA på Radiumhospitalet, Sysmex på Ullevål og ADVIA og Sysmex på Rikshospitalet.
Ta kontakt med laboratoriet ved behov for nærmere informasjon.
Analysen er ikke akkreditert.
Se Vedlegg