Bakgrunn
Osteoporose hos menn er en underdiagnostisert og underbehandlet sykdom. 1/3 av alle hoftefrakturer skjer hos menn og mortaliteten etter en hoftefraktur er høyere enn hos kvinner, allikevel utredes og behandles menn sjeldnere enn kvinner etter lavenergifrakturer.
Hos unge menn er det ofte sekundære årsaker til osteoporose. De tre vanligste årsakene er kortikosteroidbruk, hypogonadisme og alkoholmisbruk. Ca. 40 % har idiopatisk/primær osteoporose uten annen utløsende årsak (5).
DXA-måling er en viktig del av diagnostikk av osteoporose også hos menn. T-score for menn beregnes utfra referansemateriale for unge friske kvinner. For menn under 50 år brukes Z-score, denne er kjønnsspesifikk og en Z-score på under -2,0 er definert som lav bentetthet. FRAX (Fracture Risk Assessment Tool) kan brukes til risikokalkulasjoner basert på epidemiologiske data for norske menn, men risikovurderingen gjøres kun ned til 40 års alder.
Ikke farmakologisk behandling (vektbærende trening, røykeslutt, adekvat inntak av kalsiumholdige matvarer, unngå alkoholoverforbruk og adekvate vitamin D-nivåer) er likt som hos kvinner men ofte med et økt fokus på behandling av grunntilstand/ sekundær årsak.
Farmakologisk terapi