1. Ankelblokk
- Velegnet for kirurgi distalt for ankelleddet.
- Vil oftest innebære 3-5 separate injeksjoner. Med passende sedasjon er dette lite smertefullt å gjennomføre
- Gir god postoperativ analgesi og minimalt med begrensninger med tanke på mobilisering - særlig viktig for de som skal hjem samme dag.
- Historisk dårlig dekning av n.surealis og kirurgi på lateralsiden av foten - med ultralydveiledet injeksjon er denne bekymringen ikke aktuell lengre.
- Manglende dekning av blodtomhetsmansjett. Ved knivtid < 1t er dette svært sjeldent en utfordring dersom man bruker f.eks. Remifentanil i sedasjonsdoser.
2. "Høy" Ankelblokk
- Glimrende analgesi ved operasjoner som inkluderer ankelleddet (f.eks. ankelskopi, ankelfraktur)
- Teknisk noe mer krevende blokade - se referanser med god beskrivelse av gjennomføring nederst i dette emnet.
3. Popliteablokk +/- blokade av n.saphenus
- Kombinasjenen av n.ischiadicus og n.saphenus gir komplett anestesi av u.ex distalt for kneet. Kan derfor brukes som anestesi alene dersom kneleddet ikke er involvert.
- OBS: n.saphenus har noe varierende innervasjon og kan i enkelte tilfeller innervere dypere strukturer som mediale malleol og periosteum på mediale tibia i tillegg til huddermatom på mediale side av leggen ned til malleolnivå. Dermatomet til n.saphenus er også beskrevet å innervere hud ned til 1. MTP-ledd i enkelte tilfeller. Husk dette dersom du planlegger popliteablokk som eneste anestesi.
- Ofte foretrukket foran ankelblokk pga kun behov for 1 stikk.
- Popliteablokk gir dropfot, dette kan være uønsket særlig dersom pasienten er planlagt hjemreise.
4. Spinalanestesi
- Velegnet til anestesi i multimorbide pasienter til mer omfattende kirurgi. Kortvarige inngrep ved DKS gjøres med kortidsvirkende lokalanestesi spinalt. For mer info om korttidsvirkende lokalanestetika, se: Anestesimetoder
- Husk vanlige kontraindikasjoner mot spinalanestesi
5. Generell anestesi
- Mindre inngrep med forventet lite postoperative smerter i friske pasienter gjøres svært effektivt i TIVA.
- Planlagt bruk av nerveblokader kan bety behov for kompetanse ikke alle anestesileger har. Aktuell bemanning er derfor et moment når valg av anestesiform skal avgjøres.
- Bruk av perifere nerveblokader kan være noe mer tidkrevende enn generell anestesi/spinal. Dette er særlig aktuelt for første pasient på programmet. Effektiv tidsbruk inne på operasjonstuen er viktig for å unngå strykninger, en godt forberedt anestesilege er alltid bra :-)