CO-Hemoglobin

Sist oppdatert: 06.05.2025
Forfatter: Sonia Distante
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Godkjent av: Jens Petter Berg
Godkjent dato: 06.05.2025
Akkreditert: ISO 15189, TEST 103, M12, Aker, Rikshospitalet
Versjon: 2.1
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjon 

Mistanke om karbonmonoksydforgiftning

Rekvirering 

Ingen rekvirering for pasientnære analyser.

Laboratorieanalyser rekvireres fortrinnsvis elektronisk.

Ved behov for papirrekvisisjon, se Bestilling av analyser og rekvisisjoner, Medisinsk biokjemi

Prøvemateriale 

Det skal benyttes elektrolyttbalanserte heparinsprøyter til blodgassanalyser. Ved venøs prøvetaking benyttes litium-heparinrør.

Se Blodgass-sprøyter og Heparin-rør

Prøvetaking og prøvebehandling 

Heparinblod tatt anaerobt enten arterielt, venøst eller kapillært.

Oppbevaring og forsendelse 

Prøven bør analyseres så fort som mulig. Prøven er holdbar i 30 minutter i romtemperatur, og opptil 1 time etter prøvetaking ved oppbevaring på is.

Utførende laboratorium 

Alle sykehus i OUS. Utføres på blodgassinstrument, enten pasientnært eller i prøve sendt til Avdeling for medisinsk biokjemi

Forventet svartid 

Vaktanalyse tilgjengelig hele døgnet, kan rekvireres som Ø-hjelp.

Undersøkelsesprinsipp 

Analyseres på blodgassinstrument. Forskjellige instrumenter er i bruk på de ulike sykehusene i OUS. Kontakt laboratoriet dersom ønskelig med nærmere informasjon.

Bakgrunn 

Under normale betingelser avspeiler CO-Hemoglobin (CO-Hb) verdien den totale CO-produksjonen og dermed den totale heme-nedbrytningen. Under påvirkning av et mikrosomalt enzym, hemoksygenase, dannes CO og biliverdin ved nedbrytning av heme. Biliverdinet reduseres til bilirubin, mens CO ikke nedbrytes videre, men bindes til hemoglobin i erytrocyttene.

Lungefunksjon, ventilasjon og CO-innhold i omkringliggende luft er også avgjørende for COHb konsentrasjonen i blod. Ved forbrenning av organisk materiale produseres CO i betydelige mengder. Dette sees ved brann, i bileksos, og når man fyrer med ved eller olje i dårlig ventilerte rom. Et innhold i respirasjonsluften på 0,1% vil gi en CO-Hb på 50% i løpet av kort tid. Dette er en tilstand som representerer en betydelig risiko, fordi bindingen av CO vil venstreforskyve O2-hemoglobinets dissosiasjonskurve, dvs. medføre at hemoglobinet har vansker med å avgi oksygen ute i vevene. CO har 250 ganger større affinitet til hemoglobin enn oksygen har, altså konkurrerer CO med oksygen om binding til hemoglobin.

Tolkning 

Kun høye verdier har klinisk betydning. Røykere kan ha 10 % COHb, i blant høyere. Hemolytisk sykdom gir økt COHb, opptil 4% er ikke uvanlig, pga. økt nedbrytning av hemoglobin. Folk som bor i sterkt forurensede områder kan ha verdier opptil 5 %. En akutt CO-forgiftning kan defineres ved COHb > 10% og/eller kliniske tegn eller symptomer etter CO-eksponering. Prognosen er avhengig av mengden COHb, men også av pasientens helsetilstand i utgangspunktet (tilstedeværelse av f.eks. lungesykdom, hjertesykdom m.m. vil ha betydning for utkommet) samt varighet av CO-eksponering. Ev. bruk av hyperbar oksygenbehandling er bl.a. avhengig av HbCO-verdien og/eller tilstedeværelse av alvorlige symptomer som bevisstløshet, kramper, unormale nevrologiske funn og tegn til iskemisk skade (f.eks. lav pH, iskemi-tegn på EKG).

Referanseområde 

Kjønn Alder Nedre grense Øvre grense Enhet
Alle Alle 0 0,08 Fraksjon

 

Referanseområdet inkluderer røykere. Ikke-røykere har vanligvis verdi < 0,01

Måleusikkerhet 

Måleusikkerhet

Akkreditert rapporteringsområde for ABL instrumentene er 0,01-0,215 i fraksjon.

 

Verdiene utenfor akkreditert rapporteringsområde (0,0-1,0) får følgende kommentar «usikkert svar- utenfor akkreditert rapporteringsområde». Begrunnelsen for at svaret kommenteres som usikkert, er at vi ikke kjenner den analytiske måleusikkerheten utenfor det akkrediterte rapporteringsområdet.

 

Akkreditering 

Akkrediteringen gjelder ikke instrumenter plassert pasientnært.

Nyttige lenker 

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send