Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Metanol

Sist oppdatert: 30.11.2022
Utgiver: Godkjent av: SØ
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

Indikasjon

  • Mistanke om inntak av metanol (tresprit)
  • Metabolsk acidose av ukjent årsak
  • Et forhøyet osmolalt gap på over 20 mOsm/kgH2O uten annen forklaring indikerer inntak av metanol, med økende spesifisitet jo høyere osmolalgapet er.
  • Se laboratoriets prosedyre for indikasjon av analyse av toksiske alkoholer:

Tilkalling av personell ved analysering av toksiske alkoholer

 

Prøvemateriale

Fullblod, tatt på EDTA-rør

Praktisk informasjon 

Metanol / maursyre

Analyselaboratorium

Seksjon for spesial- og tverrfaglige støttefunksjoner

Prøverør

 

EDTA-rør (Fullblod)

Prøvevolum

1,5ml

 

Prøvetakingsrutine

Kontakt Senter for Laboratoriemedisin så snart det foreligger mistanke om inntak av metanol. Bestill beregning av Osmolalt gap, P, eventuelt korrigert osmolalt gap. Laboratoriet vil kontakte og eventuelt tilkalle personell dersom det er indikasjon for å analysere toksiske alkoholer.

Analysemetode

GC-MS

Variasjonskoeffisient (VK)

< 20%

 

NLK-kode

NPU27948

Klinisk informasjon 

Generelt

Metanol (tresprit) er en fargeløs og relativt flyktig væske som blant annet brukes i produksjon av kjemikalier, i løsemidler og drivstoff, og som absorberes lett fra GI-traktus og luftveiene. I kroppen omdannes metanol til formaldehyd og videre til maursyre. Metanol har relativt lav toksisitet i seg selv og toksisiteten skyldes metabolitten maursyre.

 

Maursyre gir metabolsk acidose og hemmer cytokromoksidase i mitokondrienes respirasjonskjede. Dette medfører anaerob metabolisme og økende laktacidose. Dette kommer i tillegg til acidosen som maursyren forårsaker. På grunn av maursyrens skadelige effekter på synsnerven og basalgangliene, kan metanolforgiftning medføre blindhet og parkinsonistiske symptomer.

 

Tolkning

Metanol (tresprit) er en alkoholforbindelse som i seg selv er lite toksisk, men brytes ned til bl.a. maursyre som gir metabolsk acidose og kan medføre blindhet.

 

Kommentar

Etter inntak av metanol vil det i starten av forløpet være mest moderstoff og lite metabolitt; det vil gi et høyt osmolalt gap og lite anion gap. Etter hvert som moderstoffet metaboliseres vil det bli mindre moderstoff og mer toksisk metabolitt. Dette gjenspeiles i redusert osmolalt gap og økende anion gap.

Referanser 

  1. Hovda, K. E., et al. (2004). "Utredning av metabolsk acidose av ukjent årsak." Tidsskr Nor Laegeforen(24): 3203-3205.