Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Laktat (melkesyre) i blod og spinalvæske (analysert på blodgassinstrument)

Sist oppdatert: 19.09.2024
Forfatter: Sonia Distante
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Akkreditert: ISO 15189 (blod), Test 103
Versjon: 0.5
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Spørsmål om laktacidose ved sjokk, hypoksi, metabolsk acidose, økt anion gap. Ved mistanke om mitokondriell sykdom. dvs. defekter i oksydasjonen av pyruvat. se under Laktat (melkesyre) i blod, spinalvæske og urin (perklorsyrefelt)


Er også brukt til å vurdere treningstilstanden hos idrettsutøvere.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse
Pasienten skal være fastende og ha hvilt i minimum en halv time før prøvetakingen. Ved spørsmål om mitokondriemyopatier se under

 

Prøvemateriale/prøvetaking
Blod: heparinisert fullblod, enten tatt arterielt, venøst, kapillært eller fra sentralvenøst kateter (CVK). Prøven taes uten bruk av muskelpumpe, med minst mulig stase. Hvis prøven ikke analyseres innen 10 minutter må blodprøven holdes nedkjølt, 0-4 °C. Prøven kan oppbevares i isvann, på isblokk eller i kjøleskap. Nedkjøling gjør at metabolismen (som fortsetter i prøvematerialet) blir nedsatt. Nedkjølt kan sprøyten oppbevares opp til 30 minutter. Kapillærprøven må analyseres innen 60 minutter. Analysering straks etter prøvetaking vil være det optimale, spesielt med henblikk på gassene.


For venøs prøvetaking: Litium-heparinglass må tas uten lufttilgang (helt fullt glass, ikke ta av korken), fraktes på isvann og analyseres innen 60 min.

 

Spinalvæske: Fraktes på is straks etter tapping til MBK og analyseres så fort som mulig og innen 60 minutter.

Analysevolum 

Blod: volum avhenger av om prøven analyseres som sprøyte eller som kapillærprøve. Volum som trengs er henholdsvis 200 µL og 100 µL.

 

Spinalvæske: volum 0,5 ml

Referanseområde 

Arterielt blod: 0,5- 2,5 mmol/L

Venøst blod: 0,5- 2,3 mmol/L

Spinalvæske: 0,8- 2,8 mmol/L

Utføres 

Alle sykehus i OUS, på blodgassinstrument, enten pasientnært eller i prøve sendt til avdeling for medisinsk biokjemi.

Forventet svartid 

Analysene kan bestilles som øyeblikkelig hjelp-analyse.

Analytisk og biologisk variasjon 

Bakgrunn 

Laktat er sluttproduktet i den anaerobe glykolysen. Glykolysen er en serie reaksjoner som omdanner glukose til pyruvat, evt. laktat hvis oksygenbeholdningen er utilstrekkelig (samtidig produseres ATP). Laktat oppstår når det ikke er nok oksygen til å forbrenne glukose fullstendig til CO2 og vann.


Laktat er en "blindvei" i metabolismen, og må omdannes tilbake til pyruvat før den kan metaboliseres videre. Den eneste hensikten med reduksjonen av pyruvat til laktat er å regenerere NAD+ slik at glykolysen kan fortsette i muskler og i erytrocytter.


Laktat og alanin produsert av skjelettmuskler og erytrocytter, er de to viktigste råmaterialene i glukoneogenesen (dvs. nydannelsen av glukose). Stigning av laktatnivået er typisk ved kraftig fysisk aktivitet, og normalisering skjer raskt ved hvile.

Tolkning 

Høye verdier
Laktacidose, som følge av sjokk, hypoksi, hjertesvikt, diabetes mellitus, uremi, leversvikt, eller som følge av intoksikasjoner med etanol, metanol, etylenglykol eller salicylat. Dessuten sees moderat økning ved mitokondriell sykdom, kraftig muskelaktivitet, ved hyperventilering, uttalt anemi og ved glykogenlagringssykdommer.

 

Lave verdier

Ingen klinisk betydning.

 

Feilkilder
Falskt høye verdier sees ved manglende hensyntagen til korrekt pasientforberedelse og prøvetaking (se ovenfor), samt ved forurensning av pipetter og propper med svette fra fingrene. Glykolsyre og eventuelt glyoksylsyre, metabolitter som oppstår ved nedbrytning av etylenglykol (forgiftning), kan gi falskt svært høye verdier.

Analysemetode 

Analyseres på blodgassinstrument. Forskjellige instrumenter er i bruk på de ulike sykehusene i OUS. Kontakt laboratoriet dersom ønskelig med nærmere informasjon

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send