Kvalitetssikret i henhold til DIPS Arena versjon 22.2.
Det er ingen aktuelle endringer i Arena v. 23.2
Vekstkurve er et verktøy for å følge veksten til barn og ungdom. Vekstkurve har støtte for å registrere utvikling i høyde, vekt, hodeomkrets, mageomkrets, skjelettalder, pubertetsutvikling (Tanner), subscapulær hudfold, tricepshudfold, sittehøyde, armspenn, fotlengde, menarke og testikkelstørrelse. De registrerte dataene presenteres i en kurve basert på referansemateriale levert av leverandøren PC Pal.
Alle vekstregistreringer lagres i DIPS slik at brukeren selv kan velge hvilken kurve i referansemateriale de registrerte dataene skal vises i.
Målgruppen for denne brukerveiledningen er alle som jobber med barn og ungdom 0-18 år.
Se underkapitler for fremgangsmåte.
I siden vises nyeste verdier som er registrert på pasienten. Type måling, verdi og tidspunkt for måling vises alltid. Beregnede verdier vises også. Hold muspeker på en verdi, den registrerte verdien og eventuelle merknader vil komme fram i en ledetekst. For enkelte av verdiene er det mulig å gjøre registrering direkte i denne visningen, samt se historikk ved å klikke i aktuelt felt.
Vekstdata kan enten registreres i Vekstkurve eller via funksjonen for nytt dokument. Det er definert tre dokumenter for vekstkurveregistrering i tillegg til nøkkeltallregistrering:
Fødsels- og foreldreinformasjon er dokumenter som opprettes en gang og deretter kan redigeres i ved behov. I Vekstkurve må du klikke på +-tegnet i dokumentkortene for å opprette første dokument. Etter første registrering vil siste dokument være synlig i dokumentkortet, og du klikker "Ny registrering" ved neste måling.
Det er ingen obligatoriske felter slik at det lett kan registreres enkeltmålinger. Skjemaet har også innebygd logikk tilpasset for gutt og jente mht. pubertetsmålinger.
For å registrere isse-sete lengde klikk på lenke Sett inn kroppsmåling - isse - sete lengde.
For å registrere pubertetsmåling eller hudfold klikk på angitt lenke for Sett inn måling av. Hvis det er satt inn felt som ikke ønskes, klikk og holde inne muspeker på kryss-ikon til feltet forsvinner:
Flere av feltene har illustrasjoner med hjelpetekst, disse fremkommer ved å holde musepeker over overskriften for målepunktet. Eksempel veiledning av pubertet inndeling.
Feltet for kroppmasseindeks og kroppsoverflate blir synlig i skjema når høyde og vekt er angitt, verdiene blir automatisk utregnet.
Registrering av fødselsinformasjon gjøres i skjemaet "Fødselsinformasjon". Dersom det tidligere er registrert fødselsvekt på pasienten, eksempelvis ved opprettelse av pasienten i Arena, vil fødselsvekten være automatisk utfylt i skjemaet. Fødselsdato vil også settes automatisk. Dersom det ikke er mulig å måle isse-fot kan man sette inn felt for å måle isse-sete. Dette gjøres ved å trykke på linken Sett inn kroppsmåling - isse - sete lengde.
Dersom barnets gestasjonsalder er angitt under 37 uker, blir barnet definert som prematurt født. I alle grafer for små barn (opp til 5 år) vil det vises en korrigering for dette. Det vil si at verdier for dersom barnet var født på termin vil vises i grafene, sammen med resultat av verdiene etter kompensasjon for prematur fødsel. Grafen for de faktiske målingene vil vises i stiplet linje, mens grafen for de korrigerte verdiene vises som heltrukket linje.
Pasientens historikk for vekstkurveinformasjon finnes i de enkelte journaldokumenter for vekstkurveregistrering vist i dokumentlisten til pasienten. Disse følger ordinær dokumenthåndtering. Vekstkurvedokumenter kan søkes frem ved å angi "vekstkurve" i søkefelt i siden Dokumentliste.
Som standard vises graf (Norsk referanse) tilpasset pasientens alder når vekstkurve-siden åpnes. Kurvevelger er lukket når siden åpnes, ekspandere Vekstkurve-velger for å velge ønsket kurve med referansemateriale.
Når en graf er valgt er det mulighet til å tilpasse visning av grafen via. tilgjengelige funksjoner i menylinjen. Ikke alle graftyper har alle funksjoner tilgjengelig, de som finnes vist i linjen over kurve er:
Måletidspunkt synkroniseres med hendelsestid på dokumentet, slik at ved etterregistrering av vekstdata tilbake i tid vil nyeste registrering basert på måletidspunkt være synlig i siden selv om et annet dokument har blitt godkjent i ettertid.
Tidligere godkjente registreringer kan kun slettes gjennom sletting av journaldokument. Se sletting av journaldokument for nærmere beskrivelse av dette.
Ingen aktuelle definisjoner.
Ingen aktuelle referanser.