Barn og voksne med cerebral parese (CP) har økt risiko for skoliose (ryggskjevhet), spesielt hos de med mest omfattende funksjonsnedsettelse, GMCFS nivå III-V.1 Dette skyldes i stor grad redusert postural kontroll og manglende stabilitet i trunkus. Resultatet er en sittestilling med sammensunket overkropp, redusert hodekontroll og redusert funksjon i overekstremiteter, påvirket respirasjon og svelgefunksjon, og risiko for vekstasymmetri og skolioseutvikling som progredierer med økende alder.
En nyere studie med data fra NorCP bekrefter at 62 % av ikke-gående barn har alvorlig skoliose (Cobbs vinkel > 40 grader). Videre hadde over 30 % av de med klinisk mild skoliose en uttalt radiologisk skoliose (Cobbs vinkel > 40 grader).2 For å unngå̊ en utvikling av uttalt skoliose er det viktig med tidlig diagnose, systematisk oppfølging, god posisjonering og behandling med korsett og/eller kirurgisk korreksjon (se Ortopedi/Skoliose).
Et korsett vil ikke helt forhindre skolioseutviklingen, men kan eventuelt bremse progresjonen hvis den initiale korreksjonen i korsettet er god.345 Korsettbehandling for å forebygge eller bremse skoliose blir først og fremst brukt hos barn med fleksible kurver og som fortsatt har vesentlig vekst igjen, men brukes også hos personer hvor kirurgi ikke er anbefalt eller mulig.345 Korsett brukes fremst for å gi bedre postural kontroll, sittestabilitet, hode kontroll og arm-hånd funksjon.56 Samtidig tillater korsettet at barnet kan vokse i høyden før en eventuell operasjon.345 Korsettet kan gi bedre forhold for utvikling av lungene og dermed redusere risiko for luftveisproblematikk knyttet til operasjon.7
Skolioseutvikling hos barn med CP bør følges som beskrevet og anbefalt under tema ortopedi.
Hovedanbefaling
Korsett kan vurderes for å fremme funksjonell sittestilling og hodekontroll samt bremse skolioseutvikling.
Utvidet anbefaling
Praktisk, slik kan anbefalingen følges
Korsettbehandling med hensikt å bremse skolioseutvikling/korrigere skoliose vurderes og rekvireres av ortoped. Stivt korsett/body jacket er aktuelt når man tilstreber en korrigering/bremsing av progresjonen av kurven. Stive korsett kan også påvirke sittebalanse positivt. Korsett, som soft brace og spilekorsett, benyttes også som et hjelpemiddel for å bedre motorisk funksjon, hode/nakke kontroll, sittebalanse og bruk av overekstremiteter.8910 I den sammenheng er det en vurdering som gjøres av fysio/ergoterapeut og lege i habiliteringstjenesten, i samarbeid med foresatte og eventuelt barnet selv og ortopediingeniør.
Målsetting og type korsett avgjør hvor mye og hvor lenge korsettet skal brukes. De fleste bruker vanligvis korsett kun på dagtid, for å ivareta god søvnkvalitet.
Det er nødvendig med veiledning av nærpersoner som inkluderer teknikk for å ta av og på korsettet, rengjøring, tegn på gnag og behov for ny tilpasning og justering. Veiledning bør også gis til personer i barnehage, skole og eventuelt avlastning/dagtilbud.
Typer korsett
Body jacket
Soft brace
Spilekorsett
Anbefalingen er basert en internasjonal klinisk retningslinje av høy metodisk kvalitet8, en systematisk oversiktsartikkel av lav metodisk kvalitet10 og relevante primærstudier. Forskningsgrunnlaget er begrenset, men erfaringsbasert kunnskap tilsier en sterk anbefaling.
Det vurderes at fordelene med anbefalinger overgår ulempene. Korsettbehandling er krevende og vurderingen legger til grunn at oppfølging og regelmessig tilpasning er tilgjengelig ressurs. Tilgang til ortopedisk verksted med kompetanse på korsettilpasning beskrives som avgjørende for gjennomføring og nytte av tiltaket.