Vedtak om tvungen legeundersøkelse - skjema

25.10.2019Versjon 1.3

Vedtak 

Vedtak om tvungen legeundersøkelse

 

(2 sider)

 

 

Legevaktslegen - på delegasjon fra kommuneoverlege - finner at det på bakgrunn av bekymringsmelding fra ……………………………………………………………er behov for legeundersøkelse for å bringe på det rene om det er grunnlag for tvungent psykisk helsevern. Da pasienten unndrar seg denne undersøkelse fattes følgende vedtak:

 

 

Pasientnavn:                                                      født:

Adr.:         

 

 

 

skal undersøkes av lege for å bringe på det rene om Psykisk helsevernlovens vilkår for tvunget psykisk helsevern er oppfylt, se Psykisk helsevernloven § 3-1

Undersøkende lege må gi skriftlig rapport om sine funn, og evt. sette i verk nødvendige medisinske tiltak.

 

Vedtaket kan påklages til Fylkeslegen i Oslo og Akershus (tlf. 22003700) - men klage har ikke oppsettende virkning.

 

 

 

 

Legevaktslege, Asker og Bærum Legevakt

 

Dato:

 

 

 

   

Kopi: Pasienten

           Avdelingsoverlege

 

   

Vedtaket er gyldig i 10 dager

 

 

 

Vedlegg:

LOV 1999-07-02 nr 62: Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (psykisk helsevernloven).

  • 3-1. Legeundersøkelse

       Tvungent psykisk helsevern kan ikke etableres uten at en lege personlig har undersøkt vedkommende for å bringe på det rene om lovens vilkår for slikt vern er oppfylt. Legen som foretar undersøkelsen, skal gi skriftlig uttalelse.

       Foreligger behov for legeundersøkelse som nevnt i første ledd, men vedkommende unndrar seg slik undersøkelse, kan kommunelegen etter eget tiltak eller etter begjæring fra annen offentlig myndighet eller fra vedkommendes nærmeste pårørende, vedta at det skal foretas en slik legeundersøkelse. Om nødvendig kan vedkommende avhentes og undersøkes med tvang.

       Kommunelegens vedtak om tvungen undersøkelse skal straks nedtegnes skriftlig. Vedtaket kan påklages til fylkesmannen uten oppsettende virkning.

       Kongen gir forskrifter om delegering av kommunelegens myndighet.

Endret ved lov 30 juni 2006 nr. 45 (i kraft 1 jan 2007 iflg. res. 15 des 2006 nr. 1422).

 

FOR 2006-12-15 nr 1424: Forskrift om etablering av tvungent psykisk helsevern mv.

  • 2. Legeundersøkelse

       Legeundersøkelse i henhold til psykisk helsevernloven § 3-1 kan foretas av lege eller turnuslege med rett til å utøve legevirksomhet i Norge.

       Legen skal på grunnlag av den personlige undersøkelsen gi råd og veiledning om de tiltak legen mener bør settes i verk. Finner legen grunnlag for tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern, skal legen gi en skriftlig uttalelse om dette.

Uttalelsen skal gi opplysninger om:

 

a)

hvem som har tatt initiativ til legeundersøkelsen,

b)

tidspunkt og sted for undersøkelsen,

c)

relevante opplysninger om pasienten som legen har mottatt fra andre,

d)

de observasjoner av medisinsk eller annen art som er gjort, herunder om det antas å foreligge en alvorlig sinnslidelse og

e)

hvilket grunnlag som anses å være tilstede for å etablere tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern, jf. loven § 3-2 og § 3-3.

      

 

Den som har tatt initiativ til legeundersøkelsen skal informeres om legens konklusjoner med hensyn til pkt. e) ovenfor. Vedkommende har ikke krav på å få innsyn i de skriftlige medisinske opplysningene.

  • 3. Vedtak om tvungen legeundersøkelse

       Hvis den antatt syke unndrar seg undersøkelse som nevnt i § 2 i forskriften her, kan kommunelegen etter de nærmere vilkår i psykisk helsevernloven § 3-1 andre ledd, vedta tvungen legeundersøkelse hvis det foreligger grunn til å tro at vilkårene for etablering av tvungent psykisk helsevern er tilstede. Den som har vedtatt tvungen legeundersøkelse, bør la en annen lege foreta selve undersøkelsen.

       Kommunelegens vedtak i saken skal være skriftlig og opplyse om hvem som eventuelt har fremsatt begjæringen og gitt uttalelse i saken. Den saken gjelder, skal informeres om adgangen til å påklage vedtaket til fylkesmannen, jf. psykisk helsevernloven § 3-1 tredje ledd.

       Kommunelegen kan delegere sin myndighet til å treffe vedtak om tvungen legeundersøkelse til kommunalt ansatt lege eller klinisk psykolog. Delegasjon kan også skje til lege eller klinisk psykolog som den aktuelle kommune har avtale med.

Referanser