Apekoppvirus DNA

Sist oppdatert: 19.02.2024
  Sendeprøve: OUS Ullevål
Utgiver: Sørlandet sykehus
Versjon: 0.5
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjon 

 

Sørlandet sykehus har utarbeidet prosedyrer for håndtering av apekopper i sykehuset. I tillegg skriver de følgende om primærhelsetjenestens rolle:

 

Klinisk stabile pasienter skal vurderes i primærhelsetjenesten først. De fleste pasientene har et mildt forløp og trenger ikke innleggelse. Dersom man hos disse pasientene har en berettiget mistanke om apekopper, kan infeksjonslege kontaktes for råd:

  • Hverdager: per telefon til vakthavende infeksjonslege, SSK.
  • Kveld/natt helg: Det bes om at primærlege sender henvisning til infeksjonslege SSK, som vil vurdere forespørselen neste virkedag. Henvisningen bør inneholde informasjon om eksponering, hudlesjoner (helst med bilde) og allmenntilstand. Kontaktinformasjon til pasient og henvisende lege må foreligge. Pasienten bør få råd om å isolere seg inntil avklaring.
  • Infeksjonslege vil ha fokus på diagnostikk av apekopper og vil verken ha kompetanse eller mulighet til å gjøre enn full vurdering av dermatologiske differensialdiagnoser

Prøvemateriale og prøvetaking 

Husk å ivareta nødvendige smitteverntiltak!

Det er å foretrekke at prøvene sendes OUS (Ullevål) direkte, men Sørlandet sykehus kan motta og videresende prøvene forutsatt at merking og forsendelse er gjort i tråd med retningslinjene.

 

Påse at forsvarlig smitteverntiltak følges, se lenker fra FHI: Apekopper - FHI. Apekoppeviruset er definert som risikogruppe 3. Personell som tar prøven bør benytte personlig beskyttelsesutstyr (PPE), se Råd om smitteverntiltak i helsetjenesten.

 

Diagnostikk av andre agens hos pasienter der apekopper mistenkes

Etter avtale med utførende avdeling ved Ullevål sendes ev øvrige prøver som tas på pasient med mistenkt apekopper også inntil videre til Ullevål.

 

Laboratoriesikkerhet:

For å sikre forsvarlig håndtering av prøven i laboratoriet må rekvirent desinfisere prøveglasset på utsiden (tilsvarende TB-prøver) og transporteres prøven i en egen ytre beholder. Pasientmateriale (uavhengig av hva som skal undersøkes i den aktuell prøve) må merkes tydelig med “mulig apekopper”.

Rekvirering 

Vennligs bruk papirrekvisisjon med tydelig angitt klinisk informasjon og godt merket prøvebeholder (viktig for HMS)

Undersøkelsesprinsipp 

Apekoppe-virus DNA påvises direkte i prøvematerialet ved PCR.

Utførende laboratorium 

Sending og transport

PÅSE MERKING! Prøvematerialer fra pasienter med mistenkt apekoppevirus-infeksjon kan etter avtale mellom Avdeling for medisinsk mikrobiologi, SSHF, og utførende avdeling ved OUS sendes direkte til

 

Oslo Universitetssykehus,

Avdeling for medisinsk mikrobiologi, Ullevål,

Postboks 4956 Nydalen,

0424 OSLO.

Svar 

  • Orthopoxvirus DNA Påvist / Ikke påvist.
  • Apekoppvirus DNA Påvist / Ikke påvist med angivelse av subtype (clade).

Svartid 

Svartid vanligvis i løpet av 1-2 virkedager + transporttid.

Merknader 

Apekopper-infeksjon er nominativt meldepliktig sykdom (Gruppe A).

Se Meldepliktige sykdommer til MSIS.