Slag er plutselig tap av funksjoner fordi hjernen ikke blir sirkulert godt nok. Vanligste årsak er en blodpropp (80-85%), av og til er årsaken en hjerneblødning.
Inneliggende pasienter med mistanke om slag skal raskt til Akuttmottaket. Der har de et "trombolyseteam", som er organisert på lignende måte som traumeteamet. De følger denne prosedyren: Trombolyse (hjerneslag) (du må kanskje være pålogget på sykehuset for å lese denne)
Gjør en rask klinisk undersøkelse:
PRATE | Kan pasienten si en enkel sammenhengende setning ? |
SMILE | Kan pasienten smile, le eller vise tennene? |
LØFTE | Kan pasienten løfte begge armene? |
Dersom pasienten ikke klarer enten å prate, smile, løfte, kan det være et hjerneslag. Et annen tegn på hjerneslag kan være nedsatt bevissthetsnivå. Ta derfor GCS, og vurder antidot (naloxon og/eller flumazenil) for å utelukke at det nedsatte bevissthetsnivået ikke skyldes overdosering (av henholdsvis opioioder og benzodiazepiner).
Ved klare tegn på hjerneslag: kontakt først slagvakt, tlf. 975 30 090, deretter anestesilege. Ved usikkerhet kontakt anestesilege først. Det haster å få pasienten til behandling.
Hvis symptomene forsvinner i løpet av 24 timer, defineres anfallet som TIA. De fleste TIA varer mindre enn 1 time.
Trombolyseteamet består av nevrologisk forvakt, nevrologisk bakvakt, slagsykepleier, mottaks-sykepleier, radiolog, radiograf og bioingeniør. Disse personene blir innkalt via et gruppesøk, og møter på Akuttmotaket. Trombolyseteamet gjør nevrologiske undersøkelser, det tas en CT caput (med eller uten kontrast), og det igangsettes behandling.
Det er tre behandlingsmåter ved hjerneslag:
Ikke alle pasienter kan behandles.
Alle pasienter med hjerneslag eller TIA innlegges på Seksjon for Hjerneslag uavhengig av alder eller klinisk tilstand (unntak kan gjøres dersom pasienten er terminal eller ustabil).
I tillegg til "prate, smile løfte"-tegnene, så er de vanligste symptomene:
Andre symptomer kan være: