De klinisk mest relevate (dvs vanlige og/eller alvorlige) komplikasjoner og bivirkninger av neuraksial analgesi er listet i tabellen under.
Klinisk relevante bivirkinger og komplikasjoner med nevroaksial analgesi i fødsel og bruk av lav-konsentrasjonsblanding | |
Svært vanlig forekommende ≥ 10 % |
|
Vanlig forekommende 10% |
|
Sjeldent forekommende 1% |
|
Meget sjeldent forekommende < 0,01 % |
|
Usikker eller avkreftet kausal sammenheng |
|
Avkreftet kausal sammenheng |
|
Formålet med å beskrive bivirkninger og komplikasjoner er dels å kunne gi informasjon til den fødende, og dels legge en strategi for hvordan en bør monitorere for disse, for å kunne behandle dem hvis de oppstår. Det vises til avsnitt om informert samtykke.
Hypotensjon
Avhengig av definisjon så er hypotensjon vanlig forekommende,1 og skyldes sympaticus blokkade med følgende vasodilatasjon. Få studier har sett på avansert hemodynamiske forandringer av epidural analgesi,2 men virkningsmekanismene antas å være de samme som ved nevroaksial anestesi ved keisersnitt.3 Utifra en patofysiologisk forståelse fremstår det mest logisk å bruke vasopressorer (feks. Fenylefrin bolus 0,05-0,1 mg, evt. infusjon) til å behandle hypotensjon, men behandlingen bør tilpasses den kliniske situasjonen, og andre vanlig forekommende behandlingsforslag er bruk av efedrin (5-10 mg) eller væskebolus. Den kliniske effekten av epidural smertelindring (og dermed risikoen for hypotensjon) inntrer som regel innenfor 30 min, og vi anbefaler derfor overvåking av blodtrykk før og hver 5. min etter oppstart av epidural smertelindring. Et viktig poeng er å ta blodtrykk mellom rier for å standardisere disse, da blodtrykk svinger mye i takt med rieaktivitet.24
Urinretensjon
Urinretensjon er en mulig forekommende bivirkning1 og kan også forekomme etter fødsel, hvor epidural er en risikofaktor.5 Urinretensjon kan medføre skader på urinblære, og vi anbefaler derfor jevnlig monitorering (vha blærescanner) og evt. kateterisering ved mistanke om urinretensjon.
Kløe
Kløe skyldes bruk av nevroaksiale opioider, hvor risikoen er størst ved bruk av intratekale opioider (UpToDate adverse effects of neuraxial analgesia an anesthesia for obstetrics). Mekanismen er ikke klarlagt, men skyldes sannsynligvis ikke histaminfrigjøring. Behandlingsforslag er små doser (0,04-0,08 mg) naloxon i.v., eventuelt ondansetron 4 mg. I svært plagsomme tilfeller kan man skifte til opioid-fri epiduralblanding.
Epiduralt hematom og abscess
Epiduralt hematom og abscess er meget sjeldent forekommende, men kan få katastrofale følger hvis det ikke oppdages og behandles i tide. En audit (National audit project 3; NAP3) fra Storbritannia avdekket et tillfelle av epidural abscess på 160 000 anlagte epiduraler.6 Lignende data foreligger også for epiduralt hematom.7 Typiske symptom inkluderer sterke ryggsmerter, motoriske utfall i underekstremiteter og urinretensjon. Ved mistanke bør anestesilege kontaktes og utredning med akutt MR bør overveies.
Annet
Ved bruk av medikamentblandinger med lav konsentrasjon av LA er risikoen for system-toksisitet liten, men er en potensiell livstruende bivirkning. Risikoen økes ved bruk av epidural anestesi til keisersnitt Se LAST (Local Anesthesia Systemic Toxicity).
Dura-punktur og post-spinal hodepine (PDPH) er omtalt i et separat avsnitt.
Nevrologiske utfall etter fødsel (med eller uten nevroaksial analgesi) er relativt vanlig forekommende (ca 1 %), men skyldes hovedsakelig trykkskader i forbindelse med leiring i benholdere eller trykk fra fosteret på nerver som forløper i bekkenet.8 Risikoen kan dog indirekte økes ved bruk av epidural. Direkte nerveskader etter epidural eller spinal er sjeldent forekommende,6 og utredningen av nevrologiske utfall bør derfor utredes av obstetriker, med støtte fra anestesilege. Mistanke om epiduralt hematom eller abscess utredes som ø-hjelp. Figur 1 foreslår klinisk utredning ved nevrologiske utfall etter fødsel, og her er det viktig å bemerke tegn til epidural abscess og hematom.9
Tidligere, observasjonelle studier har funnet assosiasjon mellom bruk av epidural smertelindring og økt forekomst av keisersnitt og bruk av instrumentell forløsning (tang/vakuum). Nyere studier som sammenligner moderne lavkonsentrasjons-epidural med opioider eller ingen smertelindring finner ikke sammenheng mellom nevroaksial smertelindring og økt forekomst av keisersnitt,10 økt bruk av instrumentell forløsning eller forlengelse av fødselsforløpet.1