Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Apiksaban (anti-faktor Xa aktivitet)

Sist oppdatert: 09.12.2024
Forfatter: Erik Koldberg Amundsen
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.6
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Synonymer 

Eliquis/apiksaban

Indikasjon 

Situasjoner der det kan være nyttig å måle antikoagulasjonsgraden (1)

  • Blødning eller trombose under behandlingen
  • Akutt kirurgi eller alvorlig traume
  • Mistanke om overdosering/intoksikasjon (f. eks. ved nedsatt nyrefunksjon/leversvikt, hos eldre over 75 år og ved lav vekt)
  • Mistanke om legemiddelinteraksjon som kan gi økt blødningsrisiko

 

Andre situasjoner hvor det kan være aktuelt å måle er før trombolytisk behandling av hjerneslag, ved betydelig overvekt og tarmsykdom som kan påvirke absorbsjon eller etter overvektskirurgi.

 

Forøvrig anbefales det at nyrefunksjon (kreatinin/eGFR) kontrolleres minst en gang årlig og oftere ved sykdom som kan påvirke nyrefunksjonen (for pasienter som står på apiksaban).

Rekvirering 

Prøvemateriale 

Citratplasma. Se Citrat-rør

Prøvetaking og prøvebehandling 

Pasientforberedelse

Ved planlagt måling anbefales det å måle bunnkonsentrasjon, dvs. rett før tablettinntak.

 

Prøvetaking

Citrat-rør, fyll røret til angitt volum. For lite eller for mye fylning gjør at det blir feil fortynning av prøven, dette påvirker analyseresultatet.

Tilsendte prøver bør sentrifugeres ved romtemperatur ved 2000-2500 g i 15 minutter, og overføres umiddelbart til plastrør før transport.

Oppbevaring og forsendelse 

Holdbarhet i plasma ved romtemperatur: 48 timer (4). Plasma kan fryses og sendes på tørris.

Utførende laboratorium 

Avdeling for medisinsk biokjemi, Rikshospitalet og Ullevål.

Forventet svartid 

Under 2 timer fra prøvetaking på Rikshospitalet og Ullevål.

Undersøkelsesprinsipp 

Det måles anti-faktor Xa aktivitet med en metode som er kalibrert for apiksaban. Det er altså egentlig en aktivitetsmåling hvor resultatet regnes om til legemiddelkonsentrasjon. Analyseprinsippet er identisk med metoden som benyttes for rivaroksaban og lavmolekylært heparin, men med en annen kalibrering. Dersom pasienten bruker en annen faktor Xa hemmer (f.eks. rivaroksaban, edoksaban, lavmolekylært heparin eller heparin) vil dette kunne interferere i metoden.

Bakgrunn 

Apiksaban er en direkte faktor Xa hemmer som hemmer både fritt faktor Xa og faktor Xa bundet til prothrombinase komplekset (2). Medikamentet blir raskt opptatt og når toppkonsentrasjon ved ca. 3-4 timer og maksimal hemming av faktor Xa aktivitet ved 1-4 timer. Halveringstiden er omtrent 12 timer. 87% av apiksaban er proteinbundet i plasma. 56% blir eliminert fecalt og omrent 25-29% klareres renalt.

Tolkning 

Det finnes ikke gode data på hvilke konsentrasjoner som medfører økt risiko for trombose eller blødning. Vi har imidlertid data på konsentrasjoner oppnådd av pasienter i studier. Konsentrasjonen vil være avhengig av tidspunkt for prøvetaking i forhold til tablettinntak og dosering. Følgene kan anses som forventende verdier (median og 90% prediksjonsintervall, konsentrasjoner i µg/L):

 

Dosering

Studiepopulasjon

Bunnkonsentrasjon

Toppkonsentrasjon

Referanse

2,5 mg x 2

Profylakse ved kirurgi

51 (23-109)

77 (41-146)

3

2,5 mg x 2

Profylakse ved atrieflimmer

79 (34-162)

123 (69-221)

3

2,5 mg x 2 Behandling VTE 32 (11-90) 67 (30-153) 3

5 mg x 2

Profylakse ved atrieflimmer

103 (41-230)

171 (91-321)

2

5 mg x 2

Behandling VTE

63 (22-177)

132 (59-302)

2

10 mg x 2 Behandling VTE 120 (41-335) 251 (111-572) 3

 

VTE: Venøs tromboembolisme. Målemetoden ved OUS måler ikke lavere konsentrasjoner enn 20 µg/L.

 

Målområdet for metoden er 20-350 µg/L. Dersom det er ønskelig med et kvantitativt svar høyere enn 350 µg/L kan laboratoriet kontaktes på telefon for reanalyse av prøven etter manuell fortynning.

 

Feilkilder: Ettersom analysen er en aktivitetsmåling (se «analysemetode» nedenfor) vil andre faktor Xa hemmere kunne påvirke målingen (rivaroksaban, edoxaban, lavmolekylært heparin, ufraksjonert heparin). Den preanalytiske håndteringen kan påvirke prøvesvaret dersom prøven ikke er tatt korrekt eller håndtert på feil måte. For å fange opp feil i den preanalytiske fasen analyserer vi APTT og eventuelt Trombintid og fibrinogen ved bestilling av apiksaban.

 

Apiksabans effekt på andre koagulasjonsanalyser: Apiksaban i normale plasmakonsentrasjoner vil vanligvis ikke gi en betydelig økning av INR. Påvirkning av APTT er avhengig av APTT metode og apiksaban gir ikke nødvendigvis noe kraftig økning av APTT. Både INR og APTT er lite egnet til å vurdere konsentrasjon eller tilstedeværelse av apiksaban. Heparin/LMWH (anti-faktor Xa) er følsom for apiksaban og apiksaban vil ofte gi et høyt resultat. Apiksaban ville kun gi falskt økt resultat på antitrombin målt med faktor Xa basert metode.

 

NB! I mai 2022 ble det avdekket at med metoden vi har hatt i bruk mellom april 2020 og mai 2022 kan 10-20 % av prøver fra personer som ikke bruker apiksaban ha blitt falskt høye med resultater i området 20-45 µg/L.

Referanseområde 

Se beskrivelse under tolkning

Måleusikkerhet 

Nyttige lenker 

Referanser 

  1. Informasjon om warfarin og de direkte virkende perorale antikoagulasjonsmidlene dabigatran, rivaroksaban og apixaban. Nasjonal rådgivende spesialistgruppe innen antikoagulasjon. IS-2050. Versjon 2.2, april 2015.
  2. Gosselin, R. C., et al. (2018). "International Council for Standardization in Haematology (ICSH) Recommendations for Laboratory Measurement of Direct Oral Anticoagulants." Thromb Haemost 118(3): 437-450.
  3. EMA rapport «Eliquis Summary of product characteristics» – https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/eliquis besøkt 04.10.18.
  4. Boissier, E., et al. (2018). "Rivaroxaban and Apixaban Anti-Xa Measurements: Impact of Plasma Storage for 7 Days at Room Temperature." Thromb Haemost 118(8): 1488-1490.

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send