God ernæring, trygg og effektiv spisefunksjon samt måltidsdeltakelse- og trivsel er et mål. Spise- og ernæringsvansker er vanlig ved cerebral parese (CP), og i alderen 0–18 år har ca 50 % svelgevansker og ca 50 % spisevansker.1 Forekomst hos voksne med CP er ikke tilstrekkelig kartlagt.1 Spise- og ernæringsvansker gir økt risiko for underernæring,1 noe som forekommer hos 30–40 % av barn med CP, avhengig av hvilke kriterier som blir lagt til grunn.2 Overvekt og fedme forekommer også relativt hyppig hos personer med CP i alle aldre,34 men blir i mindre grad tematisert i disse anbefalingene. Det er en sammenheng mellom grad av grovmotorisk funksjonsnedsettelse og spisevansker.1 Oversikt fra NorCP viser at 65 % av barn med GMFCS nivå V har gastrostomi, mot 5 % med GMFCS nivå II.5
Spisevansker innebærer at personen ikke spiser og/eller drikker som forventet ut fra et typisk utviklingsforløp. Spisevansker er ofte sammensatt og kan ha sammenheng med medisinske-, ernæringsmessige- og psykososiale faktorer samt spiseferdigheter. Vanskene kan få alvorlige konsekvenser for helse og utvikling. Spisevansker hos barn medfører bekymring for vitale funksjoner, noe som kan påvirke hele familien. For ungdom og voksne kan spisevansker føre til emosjonelle vansker og redusert livskvalitet. Måltider er en utviklingsarena for sosialisering, inkludering, språk, kommunikasjon og sosiokulturell tilhørighet. Nedsatt munnmotorisk funksjon og utfordringer med grunnleggende spise- og måltidsferdigheter, kan føre til stress, bekymring, vegring og sosial isolering fra måltidsrelatert aktivitet.6
For å kunne spise og drikke trygt og effektivt må man kunne svelge og etterhvert tygge. Spising innebærer at spyttsekresjon stimuleres, tungen forflytter maten og former den til en klump (bolus), den bløte gane løftes, leppene presses sammen, tungen hever seg mot ganen og fører maten bakover. Luftveiene beskyttes ved at strupehodet løftes og lukkes og samtidig åpnes inngangen til spiserøret og maten kan passere. Inntak av væske kan også være utfordrende, spesielt kan inntak av tynnflytende drikke være vanskelig, særlig om personen har redusert hodekontroll hvor hodet lett faller bakover. Ved munnmotoriske vansker, som ofte forekommer ved CP, kan flere av disse “prosessene” forstyrres og medføre utfordringer med svelging, feilsvelging og/eller aspirasjon.7
Sammensatte vansker hos personer med CP, herunder spise- og ernæringsvansker, bør vurderes i en biopsykososial forståelsesramme, der sykdoms-, utviklings- og familieperspektivet er inkludert.89
Figur 1
Spise, drikke, svelge, ernæring ved CP i International klassifikasjon av funksjon og helse (ICF)-perspektiv.
Hovedanbefaling
Ernæringsstatus hos personer med CP bør følges regelmessig uavhengig av alder og funksjonsnivå. Dette inkluderer oppfølging av vekt, lengde og blodprøver.1011
Utvidet anbefaling
Praktisk, slik kan anbefalingen følges
Vekt- og lengdekontroll er spesielt aktuelt ved under- og overvekt. Individuell vurdering bør legges til grunn for hyppighet av kontroller. For barn anbefales det at vekt og lengde legges inn i vekstkurve, KMI-kurver og vekt-for-lengde bør brukes for å vurdere ernæringsstatus hos barn. CP-spesifikk vekstkurve kan brukes som supplement for å se forventet vekst, men bør ikke brukes alene.10 For voksne anbefales det å beregne kroppsmasseindeks (KMI) og bruke denne til å klassifisere ernæringsstatus. Dersom det er vanskelig å måle høyde, anbefales det å måle lengde ved å dele kroppen inn i segmenter.14 Alternative målemetoder som knehøyde eller ulnalengde kan brukes til å estimere høyde.10 Bruk av ligninger for å estimere høyde på bakgrunn av alternative målemetoder er heftet med usikkerhet, da små målefeil kan føre til diskrepans mellom estimert høyde og faktisk høyde.14 Det anbefales derfor å forsøke å måle reell høyde.
Det er viktig å være oppmerksom på at KMI ikke er ideell for å vurdere ernæringsstatus hos personer med CP fordi de har en av annen kroppssammensetning (blant annet redusert muskelmasse) enn funksjonsfriske.10 Hudfoldtykkelse eller bioelektrisk impedans analyse (BIA) kan brukes som supplement for å vurdere ernæringsstatus.1015 Midje-høyde-ratio kan brukes til å identifisere sentral fedme.16
Ved undervekt definert som KMI under normalområdet eller betydelig fall i KMI bør det gis råd om energitett mat, se anbefaling 4. Ved manglende effekt av tiltak bør spesialisthelsetjenesten kontaktes.
Hovedanbefaling
Ved mistanke om spisevansker bør det gjennomføres systematisk kartlegging av spisefunksjon og ernæring. Kartleggingen bør reflektere en biopsykososial forståelsesramme.17
Utvidet anbefaling
Praktisk, slik kan anbefalingen følges
Aktuelle forhold å kartlegge er:
Hovedanbefaling
Ved spisevansker bør aktuelle tiltak for å fremme spisefunksjon og ernæring igangsettes. Spisevansker må sees i en biopsykososial forståelsesramme.17 Tiltakene bør være individuelt tilpasset og basert på systematisk kartlegging, som beskrevet i hovedanbefaling 2.
Utvidet anbefaling
Praktisk, slik kan anbefalingen følges
Tiltak for å fremme spisefunksjon og ernæring kan omfatte:
Konsistenstilpasset mat og bruk av fortykningsmiddel er vanlige tiltak når det påvises svelgevansker/dysfagi. Helsedirektoratet anbefaler å følge The International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) inndeling av mat og drikke i konsistensnivåer fra Nivå 0–Tynn drikke til Nivå 7–Normal kost.25
Målrettede tiltak og familiestøtte kan bidra til bedre måltider og livskvalitet.26 Sosial inkludering kan styrkes gjennom relasjonsstøtte, veiledning til familie og nærpersoner i barnehage, skole og andre måltidsarenaer, samt tilrettelegging for samhandling med hjulpet kommunikasjon (ASK) tilpasset personens kommunikasjonsferdigheter (Kommunikasjon).
Det bør utarbeides en plan som tar hensyn til foreldre og andre nærpersoners forståelse av spisevanskene, deres ferdigheter og forventninger.17 Planen bør inneholde:
Hovedanbefaling
Personer som blir klassifisert som feilernært (underernæring/fedme) bør få kostråd, og relevante tiltak bør igangsettes. Henvisning til klinisk ernæringsfysiolog og/eller tverrfaglige team for ytterligere vurdering og veiledning bør vurderes.111327
Utvidet anbefaling
Praktisk, slik kan anbefalingen følges
Ved underernæring anbefales tiltak i henhold til ernæringstrappen (lenke), som energitett mat, ekstra fett og protein, og eventuelt næringsdrikker.1328 Ved manglende effekt av tiltak eller ved alvorlige spisevansker anbefales henvisning til tverrfaglig team med relevant kompetanse for å vurdere behov for gastrostomi.17 Gastrostomi bør ikke sees på som et siste alternativ, men heller som et spiseredskap som kan sikre at ernæringsbehovet blir dekket. Ved tilstrekkelig og trygg svelgefunksjon kan personen fortsatt spise selv i tillegg til å få sondeernæring i gastrostomi. Ved behov for sondeernæring bør sondemåltider om mulig samordnes med sosiale måltider for å ivareta det psykososiale- og familieperspektivet. Sondeernæring har vist seg å gi vektoppgang hos personer med CP.30 For barn med CP, som får tilskudd av næringsdrikker eller ernæres med sondeløsning, har bruk av enterale løsninger basert på myseprotein eller fortykkende løsninger (f. eks med pectin) vist positiv effekt på refluks.1028
Vær alltid oppmerksom på samtidig problematikk som f. eks fordøyelse, refluks, svelgevansker, tannhelseproblematikk, ubehag og smerte av andre årsaker og endret funksjonsevne (jfr figur 1). Selektivt kosthold forårsaket av tilstander som vegring og restriksjon for mat og måltider (avoidant, restrictive food intake disorder, ARFID) eller autismespekterforstyrrelse kan også påvirke inntak og ernæringsstatus.31
I EtD diskusjonen med fagpersonene ble det uttrykt usikkerhet for gjennomførbarhet av tverrfaglig samarbeid og oppfølging lokalt, både med tanke på ressurser i spesialisthelsetjenesten og lokalt, og kompetanse i kommunehelsetjenestene. Behovet for kunnskapsoppdatering ble understreket.
En internasjonal retningslinje anbefaler kontroll av lengde og vekt hver 6 måned. Innspill fra dialoggruppen var at anbefalingen er problematisk både med tanke på ressurser og rutiner for gjennomføring, men spesielt med hensyn til barn og ungdoms sårbarhet knyttet til opplevelse av egen kropp. Anbefalingen er derfor ikke inkludert.
Fra brukerperspektiv ble det understreket at fordelene ved systematisk oppfølging av spise, drikkefunksjon klart oppveier eventuelle ulemper.