Se ref. nr. 1.
PEP - post-eksposisjonsprofylakse.
BV - bakteriell vaginose.
SOI - seksuelt overførbare infeksjoner.
HPV - humant papilloma virus.
HELFO - Helseøkonomiforvaltningen.
Samlebetegnelsen «seksuelle overgrep» omfatter et bredt spekter av uønskede seksuelle handlinger som forsøk på og gjennomført penetrasjon av kroppsåpninger med penis, fingre eller gjenstand (samleie), samleielikende aktivitet, beføling og masturbasjon. Overvinnelse kan skje gjennom fysisk vold, press, trusler eller overmakt, eller under ruspåvirkning og søvn. Det inkluderer også forhold der den enkelte selv føler eller oppfatter seg som utsatt.
Begrepene voldtekt, seksuell omgang, seksuell handling og seksuell krenking er beskrevet i Straffelovens kapittel 26 om seksuallovbrudd2 og utdypet i NOU 2008:43. Juridisk definisjon av voldtekt inkluderer seksuell omgang ved bruk av trusler og vold (§ 291 a) og seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner er ute av stand til å motsette seg handlingen (§ 291 b). Seksuell omgang med ungdom/voksen uten samtykke er ikke nok til å bli dømt for voldtekt etter norsk lov, mens all seksuell omgang med barn under 14 år er i loven definert som voldtekt4.
Populasjonsbaserte studier viser at 5-16 % av kvinner og 1 % av menn har vært utsatt for voldtekt minst en gang i løpet av livet, og 5-11 % av kvinnene har vært utsatt før fylte 18 år, gjentatt utsatthet er vanlig. Årlig insidens blant kvinner har vært ca. 1 %56. Bare en av 10 har søkt helsehjelp rett etter voldtekten57. Blant kvinner som kommer til en gynekologisk poliklinikk har 14 % vært utsatt for seksuelt overgrep8.
Uavhengig av anmeldelse oppsøker ca. 2000 personer (voksne/ungdom) et av Norges 23 overgrepsmottak, der årlig antall henvendelser varierer fra 9-608 (2019-tall)9. Tall over anmeldte lovbrudd fra SSB viser stadig økende antall anmeldelser gjeldene voldtekt av personer over 14 år, fra ca. 400 på 1990-tallet til mer enn 1650 tilfeller i 2018410. Andelen voldtektssaker der det tas ut tiltale er imidlertid avtagende11. Dette gjelder også for andre nordiske land og England1213.
Se ref. nr. 14.
Helsevesenet har tre hovedoppgaver15
Kriseintervensjon (stabilisering og videre psykososial støtte).
Medisinsk undersøkelse og behandling.
Rettsmedisinsk dokumentasjon (for rettsvesen og/eller søknad om erstatning).
Overgrepsmottak11617
Anamnese19
Vi anbefaler at det lages et klinisk journalnotat (der ikke all informasjon nødvendigvis skal med i evt. rettsmedisinsk journal som senere sendes til politiet)20.Viktige punkter å være oppmerksom på:
Aktuelt - viktige momenter for et rettsmedisinsk anamneseopptak (mange av disse momentene er også viktig klinisk/medisinsk):
Akutt kriseintervensjon201221(se også oppfølging)
Fare- og suicidalitetsrisikovurdering
Farevurderinger ved partervoldtekt og ved vold i graviditet23
Vi anbefaler å bruke et farevurderingsskjema (DA-5) utviklet spesielt for helsesektoren for å identifisere og stanse potensielle partnerdrap, for å vurdere hvor akutt en situasjon er242526:
Suicidalitetsrisiko27
I noen tilfeller vil det være indikasjon for å vurdere suicidalitetsrisiko. Spør direkte om selvmordstanker, planer og tidligere forsøk, for eksempel:
Vurder evt. indikasjon for innleggelse/henvisning til psykiatrisk kartlegging/behandling i spesialisthelsetjenesten. Evt. om det gjøres en konkret avtale med kommunens helse- og omsorgstjeneste om snarlig oppfølging.
Medisinsk undersøkelse28
Medisinsk behandling
Generelt
Momenter til sporsikring2041
Formålet er å dokumentere seksuell og annen hudkontakt, identifisere gjerningsperson og gi situasjonsspor (som fremmedmateriale fra åsted, skadet tøy osv.). Husk å sporsikre før du berører pasienten!
Momenter til skadedokumentasjon kropp201242
Momenter til skadedokumentasjon kroppsåpninger
Beskriv både ferske og eldre skader i journal og tegn inn i egen skisse (jfr. skadedokumentasjon kroppsoverflate), undersøk systematisk:
Rettstoksikologi
Rettsmedisinsk erklæring til politi og rettsapparat
Psykososial oppfølging201221
Medisinsk oppfølging
Meldeplikt og avvergingsplikt
Se ref. nr. 63.
Vi anbefaler at alle som søker helsehjelp etter seksuelt overgrep, bør ha muntlig og skriftlig informasjon om:
Man må avklare med pasienten om hvordan hen vil kontaktes i etterkant for å få informasjon om prøvesvar (innkalling pr. sms, telefon, Skype eller brev).
Lenker til andre kapitler i Gyn-veilederen
Gynekologiske infeksjoner og vulvovaginitt
Kroniske smertetilstander i vulva
Overlapp/samstemthet med andre norske veiledere/retningslinjer
Evt. prosedyrekoder: LXE 00 Kolposkopi og SLX0AK UL Kvinnelige genitalia.