Fedme (kroppsmasseindeks [KMI] ≥ 30 kg/m2) er en kronisk sykdom med høy kroppsfettmasse som gir økt risiko for en rekke andre kroniske sykdommer og er et av verdens største helseproblemer. Globalt har minst 650 millioner mennesker fedme, hvorav 1 million i Norge.
Kronisk energioverskudd forklart av høyere energiinntak enn energiforbruk gir vektøkning og fedme. Hovedårsaken til fedme er en kombinasjon av arvelig disposisjon (polygen arv) og et fedmefremmende miljø. Sjeldne former for fedme inkluderer monogene tilstander, enkelte syndromer (f. eks. Prader-Willi) og fedme etter hypothalamisk skade. Endokrine lidelser kan gi fedme og fedme kan gi endokrine forstyrrelser. Det er likevel sjelden at endokrine sykdommer er hovedårsaken til fedme.
Fedme gir økt risiko for kroniske sykdommer som type 2 diabetes, fettleversykdom, hypertensjon, obstruktiv søvnapné, restriktiv lungesykdom, hjerte- karsykdom, polycystisk ovariesyndrom (PCOS), muskel- og skjelettlidelser og flere kreftsykdommer. I tillegg er fedme assosiert med økt risiko for psykiske lidelser som depresjon, angst, spiseforstyrrelser og redusert livskvalitet. Personer med fedme er utsatt for stigmatisering, diskriminering og fordommer (også fra helsepersonell).
KMI er sterk korrelert til kroppsfettmasse. Fedme deles i 3 kategorier med økende grad av risiko for vektrelaterte følgesykdommer.
Kategori |
Kroppsmasseindeks (KMI) |
Risiko for følgesykdommer |
Undervekt |
< 18,5 kg/m2 |
|
Normalvekt |
18,5-24,9 kg/m2 |
|
Overvekt |
25,0-29,9 kg/m2 |
Liten |
Fedme grad 1 |
30,0-34,9 kg/m2 |
Moderat økt |
Fedme grad 2 |
35,0-39,9 kg/m2 |
Høy |
Fedme grad 3 |
≥40,0 kg/m2 |
Svært høy |
|
||
Alvorlig fedme - Fedme grad 3 eller fedme grad 2 pluss minst en vektrelatert følgesykdom |
Anamnesen
Klinisk undersøkelse
Laboratorieprøver
Supplerende undersøkelser
Pasienter som har fedme, eller som har overvekt i tillegg til minst en kardiovaskulær risikofaktor eller vektrelatert følgesykdom, bør få råd om vektreduksjon. Selv moderat vektreduksjon på 5–10 % gir bedring i fedmerelaterte tilstander som type 2 diabetes og høyt blodtrykk. Effekten er større ved større vekttap. Livsstilsbehandling, medikamentell behandling og fedmekirurgi er beskrevne i egne kapitler.
Pasienter med sykelig overvekt har rett på behandling i spesialisthelsetjenesten, og alle helseforetak plikter å tilby denne pasientgruppen behandling. De fleste sykehus i Norge har overvektpoliklinikker med tverrfaglige team. Flere private rehabiliteringsinstitusjoner har offentlige avtaler med helseforetakene og tilbyr ulike behandlingsprogram. Pasienter med mildere grader av fedme eller overvekt skal behandles i primærhelsetjenesten. Flere kommuner har frisklivssentraler med ulike behandlingstilbud som pasientene kan ha nytte av.
Generelt krever fedmebehandling livslang oppfølging i helsevesenet uavhengig av behandlingsform. For pasienter med hypertensjon og/eller type 2 diabetes bør blodtrykk og blodglukose følges da det kan bli aktuelt å redusere medisineringen for å unngå hypotensjon og hypoglykemi. Kontrollenes innhold og hyppighet avhenger av behandlingsvalg, men bør alltid inkludere måling av vekt, samtaler om kostvaner og fysisk aktivitet samt konkretisering av pasientens vektmål på kort og lang sikt. Se ellers livsstilsbehandling, medikamentell behandling og fedmekirurgi er beskrevet i egne kapitler.
1. Wangensteen T, et al. Genetic causes of obesity. Tidsskr Nor Laegeforen. 2005;125(22):3090-3.
2. Abdelaal M, et al. Morbidity and mortality associated with obesity. Ann Transl Med. 2017;5(7):161. DOI: 10.21037/atm.2017.03.107
3. Gallagher D, et al. Healthy percentage body fat ranges: an approach for developing guidelines based on body mass index. Am J Clin Nutr. 2000;72(3):694-701. DOI: 10.1093/ajcn/72.3.694
4. Indremedisin I. Kåre Inge Birkeland LLG, Lars Aabakken, editor: Forlaget Vett & Viten; 2022.
5. Pasquali R, et al. European Society of Endocrinology Clinical Practice Guideline: Endocrine work-up in obesity. Eur J Endocrinol. 2020;182(1):G1-g32. DOI: 10.1530/EJE-19-0893