Folkehelseinstituttet (FHI) ble i 2023 tildelt nasjonal referansefunksjon i medisinsk mikrobiologi for influensa for RS-virus (RSV) for å styrke den helhetlige overvåkningen av luftveisvirus i Norge, som også dekker influensa og SARS-CoV-2, og siden sykdommen har blitt vaksineforebyggbar. Funksjonen ligger i avdeling for Virologi, Seksjon for influensa og andre luftveisvirus. Formålet med den virologiske overvåkning av RSV er å følge forekomsten og den årlige fordelingen av virusgruppene RSV-A og RSV-B. I tillegg gjennomføres inngående genetisk analyse av virus fra begge gruppene gjennom helgenomsekvensering for å følge evolusjon av virus, vurdere potensiell resistensutvikling og vaksinevurderinger. Som en del av referansefunksjonsoppgaven vil FHI bidra med overvåkningsdata inn i internasjonale fora gjennom samarbeid med WHO og ECDC og deltagelse i RSV-LabNet.
Mer informasjon om RSV sykdom og behandling er tilgjengelig i FHIs smittevernhåndbok. Se også veileder for helsepersonell gjeldende RS-virus vaksinasjon.
FHI analyserer for RSV primært for overvåkingsformål på populasjonsnivå og ikke for primærdiagnostikk.
Det er gjennom MSIS-forskriften § 2-4a innsendingsplikt til referansefunksjon i medisinsk mikrobiologi etter følgende angivelse, og prøvene lagres i FHIs biobank. Tilsvarende angivelse gjelder Influensavirus, SARS-CoV-2 og RSV:
Det er viktig at prøver som sendes til referanselaboratoriet ved FHI merkes godt med hvilke formål for overvåking som prøven er sendt inn for (fyrtårn, generell, målrettet) og informasjon om problemstilling der det er relevant
Denne utvalgsprosedyren skal sikre at tilstrekkelig mange RS-virus kan undersøkes mer detaljert, både de fleste som er påvist utenfor sesong, og et representativt men håndterbart utvalg av virus i utbruddsperioder.
Informasjon om prøvetaking generelt og innsending er tilgjengelig i kapittelet Pakking og innsending av prøver. Fyrtårnleger som sender til FHI direkte får tilsendt eget prøvetakingsutstyr.
Se også meldingskriterier: https://www.fhi.no/ut/msis/meldingsplikt-til-msis-meldingsgang-og-meldingsskjemaer/
Generelt ønskes prøver fra øvre luftveier, men også materiale fra nedre luftveier kan være aktuelt.
Prøvene bør tas tidligst mulig etter symptomdebut - av pasienter med akutt luftveisinfeksjon. WHO har fastsatt følgende kasusdefinisjon for overvåking som vi ber dere følge for prøvetaking:
Akutt luftveissykdom med målt feber 38°C eller høyere og hoste, med symptomstart i løpet av de 10 siste dagene. |
Ta prøver både fra nese og hals ved luftveisinfeksjoner, da dette øker sjansene for å påvise virus.
|
Prøvene oppbevares i kjøleskap til de skal pakkes og sendes forskriftsmessig. Forsendelse av prøverør uten ytterbeholder med absorberende materiale er ikke lovlig.
Informasjon om generell prøvetaking og innsending finnes i kapittelet Pakking og innsending av prøver. Fyrtårnleger som ønsker å sende prøver til analyse på FHI får tilsendt prøvetakingsutstyr, instrukser og remisser vederlagsfritt ved å kontakte NIC-Norway@fhi.no .
Prøver bør holdes kjølig før innsending til referanselaboratoriet ved FHI.
Viruspåvisning og identifikasjon av RSV og subtypebestemmelse av RSV A og B utføres hovedsakelig med realtime revers transkripsjons-polymerasekjedereaksjon (rRT-PCR). Utvalgte prøver av tilstrekkelig god kvalitet vil helgenomsekvenseres etterfulgt av tilhørighetsbestemmelse til genetiske undergrupper (clades).
FHI utfører ikke primærdiagnostikk for RSV, men gjør analyser for nasjonal og internasjonalt overvåkingsformål og operer derfor ikke med spesifikke svartider. Prøvesvar går i hovedsak ikke tilbake til lege, men til laboratorium som har innsendt prøve for overvåking eller problemløsning. Fyrtårnprøver svares ut innen en uke etter mottatt prøve og prøver generelt ellers types innenfor en uke. Fyrtårnprøver som går til våre samarbeidende fyrtårnlaboratorier analyseres i rutinen som ordinær diagnostisk med tilsvarende hurtig svartid. Det gjøres helgenomsekvenseringer med varierende frekvens for overvåkingsformål.
Referanselaboratoriet gir prøvesvar i form av svarbrev tilbake til rekvirerende laboratorium på real-time PCR analysene for påvisning av agens og subtype/line. Svar går også til rekvirerende fyrtårnlege dersom fyrtårnprøve sendt for primærtesting. Påvisningsresultatene går også elektronisk direkte til MSIS laboratoriedatabasen. Det går ikke prøvesvar tilbake til rekvirerende laboratorium på helgenomsekvenseringsresultat eller resistensanalyser med mindre det er bedt om dette spesifikt.
Det må eksplisitt stå på remissen som følger prøven dersom andre enn rekvirerende laboratorium skal ha kopi av svaret (for eksempel kommuneoverlege eller lege ved sykehjem).
Helgenomsekvenser av RSV publiseres regelmessig i GISAID (Global Initiative for Sharing All Influenza Data) EpiRSV internasjonale database.
FHI publiserer også ukentlig i luftveissesongen en egen rapport med nasjonale tall for overvåkingen av influensa sammen med SARS-CoV-2 og RSV og enkelte andre luftveisagens.
Laboratoriet ivaretar en nasjonal historisk samling over prøver innsendt til overvåkingen jamfør MSIS-forskriften § 2-4a.
07.10.2024: Første versjon for fhi.labfag.no.