Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Nasopharynxprøve

Dette emnet er hentet fra Mikrobiologi (NFMM)
22.02.2024Versjon 0.5

Indikasjon for prøvetaking 

Se også Luftveisinfeksjon.

 

Anmerkning: Ved sinusitt bør sinussekret tas fra aktuelle bihule (evt. med endoskopisk teknikk). Dyp neseprøve på pensel er ikke optimalt prøvemateriale, da slike prøver ofte kontamineres av vanlig flora fra nesekaviteten.

Prøvetakingsutstyr 

Det benyttes ulike medier for prøvetaking og transport til henholdsvis bakteriedyrkning og PCR-undersøkelse ("luftveispakke").

 

PCR-undersøkelser (kan ikke benyttes til bakteriologisk dyrkning):

 

Bakteriedyrkning:

E-swab blå kork
E-swab blå kork Amies flytende transportmedium er spesialdesignet for prøvetaking og transport av aerobe, anaerobe og kravstore bakterier.
Amies flytende transportmedium er spesialdesignet for prøvetaking og transport av aerobe, anaerobe og kravstore bakterier.

 

 

 

 

Utførelse 

  1. Penselen føres vannrett gjennom nesekaviteten uten å berøre fremre del av nesen til den treffer bakre vegg av nasopharynx.
  2. Roter penselen forsiktig i 10-15 sek. for å absorbere sekret til dyrkning og å samle epitelceller til PCR (instruksjonsvideo).
  3. Etter prøvetaking plasseres prøvetakingspinnen i røret med flytende transportmedium, og prøvematerialet elueres umiddelbart i flytende Amies.

 

Se også Kvalitetsportalen SI - Prøvetaking Luftveis-PCR (D27994)

 

Nasopharynxaspirat hos barn utføres etter egen prosedyre.

Forsendelse 

Raskest mulig transporttid til Avdeling for medisinsk mikrobiologi, Lillehammer. Dersom prøven ikke kan leveres umiddelbart til laboratoriet, bør den oppbevares i kjøleskap til forsendelse.