N96: Habituell abort (i engelsk litteratur er N96: Recurrent pregnancy loss).
Anbefaler
Anbefaler ikke
Foreslår
Begrepet «habituell abort» er benyttet i tidligere veiledere fra NGF og forekommer vesentlig i eldre litteratur. Vi foreslår derfor å erstatte begrepet habituell abort med «gjentatt tap av graviditet». Definisjon av gjentatte spontanaborter og gjentatte tap av graviditet har vært diskutert og varierer i ulike land. De nyeste veiledere fra American Association of Reproductive Medicine (ASRM)2 og European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE)3 fra både 2017 og 2022 har valgt å beskrive «recurrent pregnancy loss» når det foreligger 2 eller flere gjentatte tap av graviditeter mens RCOG definerer tilstanden som 3 eller flere, men det presiseres at klinikere oppfordres til klinisk skjønn for å anbefale utredning etter to spontane graviditetstap dersom det er mistanke om at årsaken er patologisk og ikke av sporadisk karakter1. Fordi forekomst av noen årsaker ikke ser ut til å være forskjellig mellom kvinner som opplever påfølgende versus ikke-påfølgende tap, er internasjonale retningslinjer ikke begrenset til påfølgende spontane graviditetstap/-aborter eller med samme partner, da ulike maternelle årsaker vil være upåvirket av partneren31. Vi har likevel valgt å kun inkludere påfølgende graviditetstap etter ønske fra NGF-møtet i januar 24.
Vi har valgt å definere graviditetstap som tap av alle graviditeter som er bekreftet med minimum to hCG målinger i blod eller urin, eller observert ved ultralyd. Det bemerkes at også biokemiske graviditetstap eller graviditeter uten kjent lokalisasjon omfattes av definisjonen da de har samme prognostiske betydning som bekreftede intrauterine graviditetstap4. For å harmonisere med NGF-kapitlet om spontanabort der spontanabort defineres som spontant tap av en intrauterin graviditet før fullgåtte 22. svangerskapsuke, dvs. ≤ 21+6, har vi valgt samme definisjon5. Dette i motsetning til i ESHRE-veilederen der definisjon er frem til uke 24. Ektopiske graviditeter og graviditeter med mola er ikke inkludert i definisjonene.
Det synes ikke å være forskjellige patofysiologiske funn om spontanaborter er påfølgende eller ikke, eller om det foreligger 2 eller 3 spontanaborter6. Vi har likevel valgt foreløpig å bare inkludere påfølgende graviditetstap selv om andre veiledere ikke skiller mellom påfølgende eller ikke i sine definisjoner31.
Definisjon
Tap av 2 (ev. 3) eller flere påfølgende graviditeter før uke 21+6 bekreftet med minimum to hCG målinger i blod, urin eller observert ved ultralyd.
Prevalensen er usikker, men er antatt å forekomme hos 0,8–1,4 % av gravide ved en definisjon som omfatter to eller flere aborter3.
Selv om både epidemiologiske, kliniske og biokjemiske risikofaktorer foreligger, er etiologien oftest ukjent. Ved de fleste graviditetstap i første trimester, foreligger morfologiske avvik som årsak. Ved gjentatte graviditetstap er årsaken hos nærmere 90 % genetiske avvik og/eller andre konsepsjonelle feil7. Kan bare delvis forklares av endokrine, uterine faktorer, immunologiske faktorer og av kromosomfeil hos foreldre.
Følgende faktorer kan være assosiert med gjentatte graviditetstap, men ingen oppfattes som absolutte:
Andre faktorer
Generell og gynekologisk/obstetrisk anamnese inkludert familieanamnese og livsstilsfaktorer for både kvinne og partner for å planlegge diagnostisk utredning. Viser til Figur 1 under3.
Tillattelse til publisering i dette NGF-kapitlet er gitt fra ESHRE Recurrent Pregnancy Loss Guideline Development Group versjon 2022.
Genetisk utredning
Undersøkelse av livmorens anatomi
Metabolske og endokrine faktorer
Utredning for trombofili
Immunologisk utredning
Undersøkelse av mannen
Viser til figur 13. Det er mangel på kontrollerte, sammenlignbare og prospektive undersøkelser som kan danne grunnlag for evidensbaserte slutninger. Mange metaanalyser er av begrenset verdi da de inkluderer data fra små og heterogene pasientgrupper. Livsstilsfaktorer (tobakk, overvekt) er sjelden kontrollert for. Det er nødvendig med standardiserte studiepopulasjoner når behandlingsregimer skal evalueres. Pasientene bør informeres om generelt god prognose25.
Genetisk veiledning
Kirurgi
Cerclage
Hormonell
Antikoagulasjonsbehandling
Ved arvelige trombofilier (faktor V Leiden, protrombin genmutasjon, protein C, S eller antitrombinmangel)
Ved antifosfolipid antistoffsyndrom (APS)
Immunterapi
Annen behandling/oppfølging
Det er ønskelig med individuell prognostisk vurdering i forhold til senere svangerskap for å kunne ta valg om hva de ønsker videre. Prognostiske verktøy25, kan benyttes, men det må bemerkes at denne ikke er tilstrekkelig validert.
Prognosen er avhengig av kvinnens alder og antall tidligere spontanaborter. Generelt god prognose selv etter 3 tidlige graviditetstap: Fra en dansk kohort fulgt over 5 år etter utredning for gjentatte aborter, fødte 81 % av kvinnene (alder 20–24 år ved utredning), 70 % (30–34 år ved utredning) og 42 % (40 år eller eldre ved utredningen). Sannsynlighet for levende fødte barn var 72 % etter tre og rundt 50 % etter seks spontanaborter36.
Økt risiko for depresjon, antatt mer enn 5 ganger, hos pasienter som opplever gjentatte spontanaborter35. Behov for støttende tiltak kan variere betydelig.
Pasienten/paret må gis individuelt tilpasset informasjon. European Society for Human Reproduction and Embryology (ESHRE) har utarbeidet en pasientrettet informasjonsbrosjyre basert på ESHRE-veilederen om Recurrent Pregnancy Loss3. Ønskebarn, som er en norsk interesseorganisasjon for og med mennesker som strever med å fa barn, kan kontaktes.
I dette kapitlet har vi gjennomgått medisinsk evidens og definisjoner som foreligger i oppdatert litteratur ved gjentatt svangerskapstap. Vi har kun tatt hensyn til medisinske forhold og ikke tatt stilling til i hvilken grad oppfølging som utredning, livsstilsveiledning og oppfølging med psykisk støtte bør gjøres i primærhelsetjenesten og/eller i spesialisthelsetjenesten.
Det er behov for videre forskning for å styrke kunnskapsgrunnlaget. Se forslag til temaer der evidens mangler eller ikke er fullstendig3.