Soyabønner og allergenkomponenter IgE

Sist oppdatert: 16.10.2024
  Sendeprøve: OUS
Utgiver: Sørlandet sykehus
Versjon: 0.5
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Analyser 

Spesifikt IgE mot soyaekstrakt f14

Spesifikt IgE mot soyaallergen nGly m 5 (f431)

Spesifikt IgE mot soyaallergen nGly m 6 (f432)

Spesifikt IgE mot soyaallergen rGly m 4 (f353)

Indikasjon 

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot soya.
  2. Bestemme sensibiliseringsmønster mot stabile hhv. labile soyaallergener.
  3. Identifisere potensielt primærsensibiliserende allergener ved sensibilisering mot både soya og peanøtt.

Prøvemateriale 

1,5 mL serum per 10 allergener.

Metode 

Indirekte enzymoimmunoassay (fluorescens enzym-immunoassay, FEIA)

Merkenavn: ImmunoCAP Specific IgE

Referanseområde 

Resultatene angis kvantitativt som kU/L.

Påvisbar sensbilisering ved verdier > 0,10 kU/L.

Analysefrekvens 

Utføres vanligvis 5 ganger i uken.

 

Svartid kan avvike pga ferie/redusert bemanning.

Tolkning 

  1. Mistanke om IgE-mediert reaksjon mot soya
    Bekreftelse/avkreftelse av IgE-sensibilisering mot soyaekstrakt f14.
  2. Bestemme sensibiliseringsmønster mot stabile hhv. labile soyaallergener
    Gly m 5, Gly m 6 og Gly m 8 (sistnevnte kan ikke testes for IgE mot) er klinisk viktige allergener i soyaekstrakt. De er termo- og syrestabile og er assosiert med systemiske og mer alvorlige reaksjoner mot soya. De kan kalles "sterke" allergener.
    Gly m 4 (PR-10 allergen) og Gly m 3 (profilin) er derimot termo- og syrelabile allergener. Likevel kan også sensibilisering mot Gly m 4 (termolabilt allergen) medføre alvorlige kliniske reaksjoner. Dette forekommer ved høyt inntak av lavprossesert soya spesielt hos pasienter med bjørkepollenallergi.
  3. Estimere kryssreaktivitet og primærsensibiliserende allergener ved dobbelsensibilisering mot soya og peanøtt
    Soya og peanøtt er beslektede planter. Deres allergener viser høy grad homologi (strukturlikhet) og kryssreaktivitet (f.eks. Ara h 1 og Gly m 5, Ara h 3 og Gly m 6). Testing for sensibilisering gir oss vanligvis svar på spørsmål om det primærsensibiliseriende allergenet (gir høyest verdi av spesifikt IgE).

Svarkode 

Kortkode

Kode

Kodedefinisjon

f14

NPU13386

P—Soybean antibody(IgE); arb.subst.c.(f14; proc.) = ? (p.d.u.)

f431

NPU28721

P—Gly m 5 antibody(IgE); arb.subst.c.(f431; proc.) = ? (p.d.u.)

f432

NPU28722

P—Gly m 6 antibody(IgE); arb.subst.c.(f432; proc.) = ? (p.d.u.)

f353

NPU28531

P—Gly m 4 antibody(IgE); arb.subst.c.(f353; proc.) = ? (p.d.u.)

 

Les mer om Svarkoder.

Referanser 

  1. Ballmer-Weber, B.K. & Vieths, S. Soy allergy in perspective. Curr Opin Allergy Clin Immunol 8, 270-275 (2008).
  2. Holzhauser, T. et al. Soybean (Glycine max) allergy in Europe: Gly m 5 ([beta]-conglycinin) and Gly m 6 (glycinin) are potential diagnostic markers for severe allergic reactions to soy. J Allergy Clin Immunol 123, 452-458 (2009).
  3. Kosma, P., Sjolander, S., Landgren, E., Borres, M.P. & Hedlin, G. Severe reactions after intake of soy drink in birch pollen allergic children sensitized to Gly m 4. Acta Paediatr 100, 305-306 (2011).