Covid-19 er en akutt luftveisinfeksjon forårsaket av SARS-CoV-2, et nytt koronavirus oppdaget i Wuhan/Kina i 2019. Utallige mutasjoner i spike-proteinet bidrar til «immune escape» og opprettholdelse av smitteevne, men har også medført endring i tropisme og redusert virulens. Covid-19 har i økende grad blitt en øvre luftveissykdom, med betydelig lavere forekomst av pneumoni og andre komplikasjoner. Økt immunitet i befolkningen, opparbeidet gjennom vaksinasjon og gjennomgått sykdom (hybridimmunitet), er viktigste årsaker til redusert sykelighet og dødelighet av Covid-19.
Covid-19 forårsakes av koronaviruset SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrom Coronavirus-2). Viruset smitter også en rekke dyrearter. Sykdom (og virus) har likhetstrekk med sykdommen SARS (SARS-CoV-1) og MERS (MERS-CoV). Fra tidligere er fire andre humanpatogene koronavirus kjent som vanlig årsak til øvre luftveisinfeksjon/forkjølelse.
SARS CoV-2 ble oppdaget i forbindelse med en lokal epidemi i Wuhan/Kina fra slutten av 2019. Dette spredte seg raskt til en omfattende pandemi, og forårsaket en estimert global overdødelighet på 15 millioner mennesker i 2020-21. WHO definerte Covid-19 som en global helsetrussel fra mars 2020 til mai 2023. Opprinnelsen til viruset er ikke avklart. Den rådende teori er at viruset har reservoar hos flaggermus, og smittet til mennesker via en mellomvert (eks. pangolin).
Siden pandemiens start har sykdomsspekteret endret seg, hovedsakelig pga økende immunitet i befolkningen (vaksinering og gjennomgått sykdom), men også som følge av endringer i viruset. I tidlig fase av pandemien (villtype, alfa-, beta- og delta-varianter av SARS-CoV-2), var det relativt høy forekomst av alvorlig sykdom, primært respirasjonssvikt pga. pneumoni og ARDS, men også andre komplikasjoner (hjerte/kar-sykdom, nyre, CNS m.v.), og lungeemboli var vanlig ved alvorlig sykdom.
Da omikron-variantene tok over fra årsskiftet 2021/2022, gikk dødeligheten betydelig ned. Omikronvarianten har siden mutert til et stort antall subvarianter, som bidrar til fortsatt spredning og «immune escape». Nå har viruset øvre luftveis-tropisme, og lavere risiko for komplikasjoner og sykehusinnleggelse, men kan fortsatt gi alvorlig sykdom hos immunsupprimerte, eldre og andre sårbare pasienter.
Mye av vår kunnskap om Covid-19 er basert på studier utført de første to år av pandemien, mens vi har mindre dokumentert kunnskap i nåværende situasjon.
Man kan dele forløpet av "klassisk" Covid-19 i to faser:
Det er en gradvis overgang mellom disse. Antiviral behandling har effekt i den viremiske fasen, mens immunmodulerende behandling er aktuelt i den immunologiske fasen.
Generelt
Covid-19 kan også gi andre alvorlige sykdomsbilder med/uten samtidig lungesykdom; nevrologiske, kardiale, vaskulære (venøse og arterielle tromber) og/eller gastro-intestinale symptomer.
Alvorlig sykdom
Kliniske tegn til pneumoni og minst 1 av følgende:
Kritisk sykdom
Respirasjonssvikt, septisk sjokk og/eller multiorgansvikt
«Kronisk/persisterende Covid-19 pneumoni»
Dette er ikke et etablert begrep i internasjonal litteratur. Pasienter med immunsvikt, særlig hematologisk malignitet, eller som står på B-celledepleterende medisin (eks rituximab), kan ha persisterende Covid-19 pneumoni, med vedvarende symptomer, virusutskillelse og rtg. funn, uten uttalt respirasjonssvikt. Antiviral behandling kan være virksomt. Dette må ikke forveksles med «Long Covid», som ikke vil bli nærmere omtalt her.
Superinfeksjon
Tilsvarende som ved influensa, kan Covid-19 gi økt risiko for sekundær bakteriell pneumoni som behandles etter vanlige retningslinjer.
Covid-19 associated pulmonary aspergillosis (CAPA) er rapportert internasjonalt med varierende prevalens (2-40%), hovedsakelig hos pasienter innlagt i intensivavdeling.
Nasopharynx- eller halssekret til SARS-CoV-2 PCR. Nedre luftveisprøver (ekspektorat, tracheal aspirat m.v.) aktuelt ved pneumoni.
SARS-CoV-2 spike-antistoff IgG og antistoffer mot SARS-CoV-2 nukleoproteiner ble tidligere hyppig brukt til å vurdere hhv vaksinerespons og tidligere gjennomgått infeksjon. Disse analysene har lite relevans i dag.
Radiologisk diagnostikk
Radiologiske infiltrater kan foreligge med og uten symptomer. Typisk flekkvise diffuse fortetninger subpleuralt og ofte bilateralt.
FHI anbefaler vaksine til alle over 65 år eller tilhørende risikogruppe (FHI vaksineanbefaling). Følgende pasientgrupper kan være aktuelle for antiviral behandling:
Organ- eller stamcellstransplantation
Vaksinestatus tas med i risiko-vurderingen. Vaksineeffekt tapes over tid (>6 mnd), og kan være mindre virksomme mot nye sirkulerende varianter.
Gravide har økt risiko for alvorlig forløp og prematur fødsel. Ytterligere økt risiko ved komorbiditet som nevnt over. FHI anbefaler vaksine (fortrinnsvis i 2. og 3. trimester). For ytterligere informasjon, se Metodebok for fødselshjelp (NGF)
For aktuelle behandlinger foreligger god dokumentasjon på effekt i tidligere faser av pandemien.
Antikoagulasjon
Tromboseprofylakse anbefales til innlagte med Covid-19 uavhengig av alorlighetsgrad. Obs! Blødningsrisiko.
Pasienter som allerede bruker antikoagulasjon kan fortsette med dette uendret, eller byttes til tilsv. dose LMWH ved behandling med Paxlovid.
1. Nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid®) po – «boostret» proteasehemmer
PS! Paxlovid kan ikke lenger rekvireres på blå resept
2. Remdesivir (Veklury®) iv – nukleotidanalog/RNA-polymerasehemmer
Monoklonale antistoffer mot SARS-CoV-2 er for tiden ikke aktuelt i bruk. Kun sotrovimab er fortsatt registrert i Norge.
Konvalesent plasma kan vurderes i spesielle situasjoner, fortrinnsvis under studieprotokoll.
IVIG kan vurderes til immunsupprimerte, spesielt ved behandling med B-celle-hemmende terapi.
Anbefales ved alvorlig eller kritisk sykdom (se over), i immunologisk fase (≥ ca 7 dager)
Systemiske kortikosteroider:
Annen immunmodulerende behandling
IL-6 hemmer (tocilizumab, sarulimab) eller JAK-hemmer (baricitinib); kan vurderes til pasienter som mottar kortikosteroider og har:
Doser/varighet
Påvist eller mistenkt Covid-19: Se lokale smittevernrutiner. Isolasjon med dråpesmitteregime. Minimum varighet av isolasjon: 5 dager (inkl. første symptomdag). Utover dette individuell vurdering:
Åndedrettsvern (FFP3-maske) og ev. visir/beskyttelsesbriller benyttes ved aerosolgenererende inngrep som f.eks. suging av luftveier og bronkoskopi. Visir/beskyttelsesbriller benyttes også i andre situasjoner med nærkontakt (< 1 meter) med pasient som ikke er i stand til å ivareta god hostehygiene.
Ikke lenger meldeplikt for leger (kun laboratoriemelding).