Karbohydratallergener (CCD og alfa-gal) IgE

Sist oppdatert: 19.02.2024
  Sendeprøve: OUS
Utgiver: Sørlandet sykehus
Versjon: 0.4
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Analyser 

  • Spesifikt IgE mot kryssreaktive karbohydrater, CCD o214
  • Spesifikt IgE mot nGal-alpha-1,3-Gal (alpha-Gal) o215

Indikasjon 

IgE mot kryssreaktive karbohydrater (CCD)

Analyseteknisk forhold der det oppstår mistanke om sensibilisering mot CCD.

CCD finnes på glykosylerte planteproteiner, altså i ekstrakter og naturlige rensede allergener fra planteriket, men ikke på rekombinante planteallergener. CCD finnes også i ekstrakter fra insektgift og honning. Ved CCD-sensibilisering vil man ha svakt positiv reaksjon med mange eller alle ekstrakter fra planteriket (pollen, frø, nøtter), naurlige rensede allergener (f.eks. nGly m 5, nCor a 9 m.fl.) og ekstrakter fra insektgift.

 

IgE nGal-alpha-1,3-Gal (alpha-Gal), naturlig epitop på mange pattedyr (o215)

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot rødt kjøtt.
  2. Utslag på IgE mot ekstrakter og naturlige (ikke rekombinante) allergener fra pattedyr (ku, inkludert kumelk, får, mus, rotte, svin osv.) for å forklare polysensibilisering mot flere ekstrakter fra pattedyr

Prøvemateriale 

1,5 mL serum per 10 allergener.

Metode 

Indirekte enzymoimmunoassay (fluorescens enzym-immunoassay, FEIA)

 

Merkenavn: ImmunoCAP Specific IgE

Referanseområde 

  • Resultatene angis kvantitativt som kU/L.
  • Påvisbar sensbilisering ved verdier > 0,10 kU/L.

Analysefrekvens 

Utføres vanligvis 5 ganger i uken.

Tolkning 

IgE mot kryssreaktive karbohydrater (CCD)

Sensibilisering mot kryssreagerende karbohydratdeterminanter CCD har liten eller ingen klinisk betydning, men er teknisk forstyrrende, fordi den forårsaker utslag på alle ekstrakter fra planteriket.

 

IgE nGal-alpha-1,3-Gal (alpha-Gal), naturlig epitop på mange pattedyr (o215)

Alfa-gal epitopen finnes på celler fra alle pattedyr unntatt primater. Sensibilisering mot alfa-gal epitoper er assosiert med IgE-mediert allergi mot rødt kjøtt (inneholder vev fra pattedyr med alfa-gal på seg). Sensibiliseringen forekommer vanligvis som følge av gjentatte flåttbitt.

Svarkode 

Kortkode

Kode

Kodedefinisjon

o214

NPU29163

P—CCD; MUXF3 Bromelain antibody(IgE); arb.subst.c.(o214; proc.) = ? (p.d.u.)

o215

NPU29294

P—Galactosyl-(1-3) galactose antibody(IgE); arb.subst.c.(proc.) = ? (p.d.u.)

 

Les mer om Svarkoder.

Referanser 

  1. Ebo, D.G., Hagendorens, M.M., Bridts, C.H., De Clerck, L.S. & Stevens, W.J. Sensitization to cross-reactive carbohydrate determinants and the ubiquitous protein profilin: mimickers of allergy. Clin.Exp.Allergy 34, 137-144 (2004).
  2. Commins, S.P. & Platts-Mills, T.A. Delayed Anaphylaxis to Red Meat in Patients with IgE Specific for Galactose alpha-1,3-Galactose (alpha-gal). Curr.Allergy Asthma Rep. (2012).