Hypotyreose er en av våre vanligste kroniske sykdommer og ses 4–6 ganger oftere hos kvinner enn hos menn. I 2016 fikk 6,5 % av kvinner og 1,5 % av menn i Norge utlevert thyreoideahormonpreparat fra apotek. Prevalensen øker med alder. Primær hypotyreose utgjør > 98 % av tilfellene.
Hypotyreose kan gi et vidt spekter av symptomer/tegn, som inkluderer tretthet/slapphet/fatigue, kuldeintoleranse, dyspné, vektøkning og ødem, konsentrasjonsvansker, forstoppelse, tørr hud, muskelkramper, heshet, menstruasjonsforstyrrelser, karpaltunnelsyndrom, galaktoré, hyperkolesterolemi, hypertensjon, hyponatremi, bradykardi, pleura- og perikardeffusjon og ascites.
Mange av disse symptomene er hyppig forekommende i befolkningen, også i fravær av hypotyreose. En må derfor være oppmerksom på at symptomene kan ha annen årsak enn hypotyreose, selv hos personer med hypotyreose.
Se egen veiledning for Myksødemkoma.
Primær hypotyreose
(”Manifest hypotyreose”)
Serumkonsentrasjon av fritt tyroksin (fritt-T4) nedenfor referanseområdet kombinert med serumkonsentrasjon av TSH over referanseområdet.
Subklinisk (eller latent) hypotyreose
En tilstand der TSH-nivået er lett forhøyet og thyreoideahormonverdiene ligger innen referanseområdet. Årlig vil 1–5 % av personer med subklinisk hypotyreose utvikle manifest hypotyreose, og risikoen er høyest ved tilstedeværelse av anti-TPO.
Patologisk TSH bør kontrolleres med samtidig måling av fritt-T4 og anti-TPO.
Thyreoideapalpasjon
(Størrelse, konsistens og eventuelle knuter)
Om følbar patologi eller knuter bør kjertelen undersøkes med ultralyd og cytologi av suspekte knuter, etter retningslinjer for knutediagnostikk.
Thyreoideascintigrafi
Har ingen plass i utredning av primær hypotyreose.
Andre årsaker til forhøyet TSH-konsentrasjon
Feilkilder ved måling av fritt-T4-konsentrasjon
Behandling med blant annet heparin, furosemid og salisylater, samt betydelige avvik i albuminkonsentrasjonen i serum, kan gi upålitelige fritt-T4-resultat. Drøft med eget laboratorium hvis det er mistanke om at fritt-T4-resultatet kan være påvirket av slike feilkilder.
Primær hypotyreose bør behandles med levotyroksin.
Hvem bør behandles?
Alle med manifest hypotyreose
Subklinisk hypotyreose bør behandles ved:
Hos øvrige personer med subklinisk hypotyreose kan symptomer forenlig med hypotyreose gi grunnlag for prøvebehandling, særlig dersom anti-TPO er høy (autoimmun tyreoiditt). Behandlingen evalueres etter 3–6 måneder.
Oppstart av levotyroksinbehandling
Dosejustering og oppfølging
Se egen veiledning for Myksødemkoma.
Ved svingende TSH-verdier/behov for høy dose/manglende normalisering av TSH-konsentrasjon under behandling
Vedvarende symptomer til tross for TSH i referanseområdet
Når tabletter ikke kan tas
Kombinasjonsbehandling T4+T3
Et overordnet mål med behandlingen er at pasienten skal være eutyreot, ha målbar TSH, være symptomfri og ikke utvikle bivirkninger og skader som følge av over- eller undermedisinering med thyreoideahormon.