Sikre rett diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter med hypofysesvikt. Unngå unødig testing for hypofysesvikt, eller testing der resultatet ikke får behandlingsmessige konsekvenser. Diabetes insipidus er ikke omtalt, se Diabetes insipidus.
Hypofysesvikt har en estimert insidens og prevalens på henholdsvis 4,2 per 100 000 per år og 45,5 per 100 000. Vi skiller mellom medfødt og ervervet hypofysesvikt.
Medfødte hypofysesvikt innbefatter et spekter fra syndromer med utviklingsforstyrrelser, oftalmologiske er vanligst, til isolert svikt i en av hypofysens akser. Hos 80–90 % er etiologien ikke kjent. Ved medfødt hypofysesvikt kan MR avdekke anomalier. Mutasjoner i gener for ulike transkripsjonsfaktorer gir ulike kliniske bilder. Noen av de mest aktuelle:
Ervervet hypofysesvikt kan ha mange årsaker:
Generelt inntrer svikt i veksthormon- og gonadeaksen først, unntaket er ved hypofysitt som like gjerne gir svikt i den kortikotrope-aksen.
Klinikken avhenger av hvilke akser som er berørt og årsaken til hypofysesvikten. Symptomer på hypofysesvikt vil blant annet være redusert generell yteevne, vektøkning, tap av libido, og hos kvinner menstruasjonsforstyrrelser. Uttalt hypofysesvikt reduserer pasientens normale stressmestring, og banale infeksjoner kan bli livstruende på grunn av kortisol mangel. Hypofyseadenomer kan gi symptomer relatert til svulsten som hodepine, redusert synsfelt og ev. redusert visus.
Mål i morgenprøve; prolaktin, TSH, fritt-T4, kortisol, ACTH, IGF-1, LH, FSH og SHBG. Østradiol og progesteron hos kvinner i fertil alder, testosteron hos menn. I tillegg Hb, natrium, kalium, fritt kalsium, karbamid, kreatinin, glukose og osmolalitet. Lave nivåer av hypofysehormoner og samtidig lave nivåer av perifere hormoner gir mistanke om hypofysesvikt. Dersom basale prøver gir mistanke om svikt, kan stimulasjonstesting med tanke på ACTH- og veksthormonmangel bli nødvendig. De øvrige aksene trenger en som regel ikke teste nærmere. Dersom ustimulert kortisol i plasma ligger opp mot øvre referansegrense, er kortisolmangel lite sannsynlig.
De mest brukte testene med tanke på den funksjon i den kortikotropeaksen er Synachtentest ved mistanke om binyrebarksvikt og Insulin-toleranse test (ITT). ITT ved sikker kortisolmangel bør unngås.
Veksthormonaksen kan testes med Arginin-GHFH test eller Insulin-toleranse test (ITT).
MR av hypofysen gjøres når anamnese og klinikk gir mistanke om hypofysesykdom.
Erstatningsbehandling med de perifere hormoner pasienten mangler gir gode leveutsikter for pasientene.
Barneønske og svangerskap
[1] Denne anbefalingen fraviker fra Felleskatalogteksten.
Det er vanlig at pasienter med hypofysesvikt følges av leger med spesiell erfaring med tilstanden. Klinisk kontroll med blodprøver hver 6–12. måned er vanlig. Billedmessig kontroll av hypofysen må vurderes ut fra grunnlidelse.