Hvete og allergenkomponenter IgE

Sist oppdatert: 19.02.2024
  Sendeprøve: OUS
Utgiver: Sørlandet sykehus
Versjon: 0.4
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Analyser 

  • Spesifikt IgE mot hveteekstrakt f4
  • Spesifikt IgE mot gliadinekstrakt f98
  • Spesifikt IgE mot hveteallergen omega-5-gliadin rTri a 19 (f416)
  • Spesifikt IgE mot hveteallergen rTri a 14 (f433)
  • Spesifikt IgE mot hvetepollenekstrakt g15

Indikasjon 

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot hvete.

  2. Detektere sensibilisering mot klinisk relevant gliadinekstrakt f98 og spesifikt hveteallergen omega-5-gliadin Tri a 19 og/eller hveteallergen Tri a 14.

  3. Detektere ev. sensibilisering mot gresspollenrelaterte allergener v.h.a. testing mot hvetepollenekstrakt g15.

Prøvemateriale 

1,5 mL serum per 10 allergener.

Metode 

Indirekte enzymoimmunoassay (fluorescens enzymoimmunoassay, FEIA)

 

Merkenavn: ImmunoCAP Specific IgE

Referanseområde 

  • Resultatene angis kvantitativt som kU/L.
  • Påvisbar sensbilisering ved verdier > 0,10 kU/L.

Analysefrekvens 

Utføres vanligvis 5 ganger i uken.

Tolkning 

1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot hvete

  • Med hveteekstrakt f4 screenes for IgE sensibilisering mot vannløselige hveteallergener
  • Reaksjon med f98 gliadinekstrakt er assosiert med symptomatiske generaliserte allergiske raksjoner, men har lavere diagnostisk spesifisitet for hveteindusert anafylaksi enn omega-5-gliadin f416.

 

2. Bestemme evt. sensibilisering mot klinisk relevant ikke-vannløselig hveteallergen Tri a 19 (omega-5-gliadin)

  • Tri a 19 er ett av flere gliadiner i hvete. Sensibilisering mot Tri a 19 er assosiert med hveteindusert anafylaksi hos barn1 og hveteavhengig anstrengelseindusert anafylaksi (wheat-dependent excercise-induced anaphylaxis, WDEIA) hos voksne2.
  • Sensibilisering mot Tri a 14, et lipid transfer protein (LTP) fra hvete, kan medføre kliniske symptomer av variabel grad, fra lette symptomer til anafylaksi, men i Norden er prevalensen av sensibilisering og klinisk betydning liten.

 

3. Sensibilisering mot hvetepollenrelaterte allergener

  • kan forekomme bl.a. hos pasienter med bakerastma, dvs. en del av pasienter med bakerastma er sensibilisert mot hvetepollen. Man ser også at mange pasienter med gresspollenallergi har IgE antistoffer som kryssreagerer med hvetepollen (g15).
  • Laboratoriet kan per dags dato ikke teste for spesifikt IgE mot andre relevante hveteallergener (komponenter), f.eks. Tri a 33 (serpin), Tri a 36 (LMW glutenin) osv.

Svarkode 

Kortkode

Kode

Kodedefinisjon

f4

NPU13177

P—Wheat antibody(IgE); arb.subst.c.(f4; proc.) = ? (p.d.u.)

f98

NPU29474

P—Gliadin antibody(IgE); arb.subst.c.(f98; proc.) = ? (p.d.u.)

f416

NPU27707

P—Tri a 19.0101, Omega 5 Gliadin antibody(IgE); arb.subst.c.(f416; proc.) = ? (p.d.u.)

g15

NPU13176

P—Wheat grass antibody(IgE); arb.subst.c.(g15; proc.) = ? (p.d.u.)

 

Les mer om Svarkoder.

Referanser 

  1. Palosuo, K. et al. Wheat omega-5 gliadin is a major allergen in children with immediate allergy to ingested wheat. J Allergy Clin Immunol 108, 634-638 (2001).
  2. Park, H.J. et al. Diagnostic value of the serum-specific IgE ratio of omega-5 gliadin to wheat in adult patients with wheat-induced anaphylaxis. Int.Arch.Allergy Immunol. 157, 147-150 (2012).