Hønseeggehvite og allergenkomponenter IgE

Sist oppdatert: 19.02.2024
  Sendeprøve: OUS
Utgiver: Sørlandet sykehus
Versjon: 0.4
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Analyser 

  • Spesifikt IgE mot hønseeggehvite-ekstrakt f1
  • Spesifikt IgE mot hønseeggallergen nGal d 1, ovomukoid (f233)

Indikasjon 

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot hønseeggehvite (f1).
  2. Detektere sensibilisering mot klinisk viktig hønseeggallergen, Gal d 1, ovomukoid (f233).

Prøvemateriale 

1,5 mL serum per 10 allergener.

Metode 

Indirekte enzymoimmunoassay (fluorescens enzym-immunoassay, FEIA)

 

Merkenavn: ImmunoCAP Specific IgE

Referanseområde 

  • Resultatene angis kvantitativt som kU/L.
  • Påvisbar sensbilisering ved verdier > 0,10 kU/L.

Analysefrekvens 

Utføres vanligvis 5 ganger i uken.

Tolkning 

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot hønseeggehvite
    Bekreftelse/avkreftelse av IgE sensibilisering mot hønseeggehviteekstrakt f1.
  2. Påvisning av ev. sensibilisering mot termostabilt høns eggehviteallergen ovomukoid (Gal d 1)
    Gal d 1 er en av klinisk viktig allergenkomponent i hønseeggehvite. Det er et termostabilt allergen. Sensibilisering mot Gal d 1 indikerer eggehviteallergi der pasienten ikke tåler egg, verken rått eller kokt.1 IgE mot Gal d 1 er også en markør for persisterende eggallergi.2
    Ved fravær av sensibilisering mot Gal d 1 tåler pasienten som regel små mengder med kokt egg.

Svarkode 

Kortkode

Kode

Kodedefinisjon

f1

NPU13195

P—Egg white antibody(IgE); arb.subst.c.(f1; proc.) = ? (p.d.u.)

f233

NPU13303

P—Ovomucoid antibody(IgE); arb.subst.c.(f233; proc.) = ? (p.d.u.)

 

Les mer om Svarkoder.

Referanser 

  1. Ando, H. et al. Utility of ovomucoid-specific IgE concentrations in predicting symptomatic egg allergy. J Allergy Clin Immunol 122, 583-588 (2008).
  2. Jarvinen, K.M. et al. Specificity of IgE antibodies to sequential epitopes of hen's egg ovomucoid as a marker for persistence of egg allergy. Allergy 62, 758-765 (2007).