Polymyalgia rheumatica

Sist oppdatert: 15.01.2025
Utgiver: Revmatologisk forening
Versjon: 1.8
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Forord 

Arbeidsgruppe: Stig Tengesdal,1, 2 Andreas P Diamantopoulos,3 Lene Kristin Brekke,4 Emilio Besada,5,6 Geirmund Myklebust,2

 

  1. Revmatologisk avdeling, Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, Oslo
  2. Forskningsavdelingen, Sykehuset Sørlandet, Kristiansand
  3. Infeksjonsmedisinsk seksjon, Medisinsk avdeling, Akershus universitetssykehus, Lørenskog
  4. Revmatologisk avdeling, Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus, Haugesund
  5. Medisinsk avdeling, Sykehuset Finnmark, Kirkenes
  6. Institutt for klinisk medisin, UiT Norges arktiske universitet, Tromsø

 

Prosedyren ble revidert av faggruppen i slutten av 2024 og publisert januar 2025. 

 

For spørsmål, kontakt fagrådets representant Solvor Olaisen

Introduksjon 

Polymyalgia rheumatica (PMR) er en relativt vanlig inflammatorisk revmatisk sykdom som gir subakutte innsettende smerter og stivhet i proksimal muskulatur (nakke, skuldre, overarmer, hofter og øvre deler av lår).1 I noen tilfeller kan symptomene være mer uspesifikke som tretthet, anoreksi, vekttap eller lavgradig feber.23 Morgenstivhet er vanligvis uttalt og daglige aktiviteter blir ofte påvirket. PMR forekommer nesten utelukkende hos personer eldre enn 50 år med vanligste debutalder mellom 70 og 79 år. Kvinner affiseres omtrent 2 til 3 ganger hyppigere enn menn.4 Den høyeste forekomsten av PMR er rapportert i Norden og blant nordamerikanske personer av skandinavisk avstamning og insidensen i Norge er tidligere estimert til 113 per 100 000 for personer ≥ 50 år.567 PMR kan forekomme isolert eller i forbindelse med kjempecellerarteritt (KCA), en storkarsvaskulitt som vanligvis affiserer aorta og dens hovedgrener. Rundt en fjerdedel av PMR-pasientene har subklinisk vaskulitt uten spesifikke vaskulittsymptomer (subklinisk KCA), og denne sykdomsundergruppen kan ha økt risiko for iskemiske- og vaskulære komplikasjoner.8910

 

Det finnes ingen gullstandard for diagnostisering av PMR, og klassifikasjonskriteriene er definert for bruk i forskning.11 I praksis baseres diagnosen på klinisk skjønn, dvs symptomer og funn forenlig med PMR og ingen holdepunkt for annen underliggende sykdom. Diagnosen støttes av rask respons på behandling med moderate doser glukokortikoider (GK). Nylig publiserte studier indikerer at implementering av PMR «fast-track» klinikker kan redusere tiden fra symptomstart til diagnose, og redusere antall sykehuskontakter inkludert innleggelsesdager før PMR-diagnose.121314 Standardbehandling for PMR er moderat dosert GK med gradvis nedtrapping for symptomlindring. Tilbakefall er vanlig, med anslagsvis 43% av pasientene som opplever minst 1 tilbakefall innen 1 år etter oppstart av GK, og 51% trenger fortsatt GK etter 2 års behandling.15 PMR er assosiert med økt forekomst av komorbid sykdom og GK-relaterte komplikasjoner.1617 Til tross for dette er PMR i seg selv ikke assosiert med organskade eller økt dødelighet.718192021

Hensikt 

Retningslinjen er ment for leger i primær- eller spesialisthelsetjenesten som er involvert i diagnostisering og behandling av pasienter eldre enn 50 år som mistenkes for å ha PMR. Retningslinjen tar sikte på å harmonisere diagnose- og behandlingsprosedyrene for PMR i det norske helsevesenet.

Metode 

De gjeldende anbefalingene ble utviklet av den norske PMR-arbeidsgruppen (bestående av forfatterne av denne retningslinjen). Tilgjengelig litteratur om diagnostisering og behandling av PMR, publisert fra 1. januar 2015 til 31. mars 2024, ble gjennomgått og inkludert i dette arbeidet. PubMed ble brukt som søkebase, med en kombinasjon av søkeordene Polymyalgia Rheumatica og treatment og/eller diagnosis. European League Against Rheumatism (EULAR) sine anbefalinger for håndtering av PMR fra 2015, den gjeldende britiske (British Society for Rheumatology, BSR og BHPR) retningslinjen for håndering av PMR, treat-to-target anbefalingene for KCA og PMR og 2023 anbefalingene for tidlig henvisning av personer med mistenkt PMR ble spesielt brukt med tanke på harmonisering.22232425

Retningslinjen ble foreslått, diskutert, revidert og akseptert ved enighet blant flertallet av arbeidsgruppens medlemmer. Retningslinjen ble deretter gjennomgått og revidert igjen etter nasjonal høring gjennom Norsk revmatologisk forening (NRF).

Denne retningslinjen bør legges til grunn for klinisk praksis. Imidlertidig må hver enkelt pasient vurderes individuelt og det må tas tilpassende beslutninger i samarbeid med pasienten. Fravik fra prosedyren må ikke oppfattes som dårlig pasientbehandling.

Resultater 

Totalt 10 anbefalinger ble utarbeidet basert på funnene fra litteraturgjennomgang. Sammenlignet med 2015 EULAR/ACR-anbefalingene for håndtering av polymyalgia rheumatica (PMR) 22, er følgende større tillegg innlemmet i gjeldene retningslinje: Anbefalinger for bruk av bildediagnostikk, inkludert ultralyd (UL) og fluorodeoksyglukose positron-emisjonstomografi kombinert med computertomografi (FDG-PET/CT), behandling med IL-6-reseptorhemmere (IL-6Ri), samt screening for bruddrisiko. En oppsummering av anbefalingene for behandling av PMR er gitt i tabell 1, og foreslått algoritme for diagnostisering og behandling er illustrert i figur 1.

Diagnostikk 

Anbefaling 1

Ved tilstedeværelse av symptomer og tegn som tyder på PMR, er grundig klinisk evaluering avgjørende for å utelukke andre inflammatoriske og ikke-inflammatoriske tilstander som kan ha likhetstrekk med PMR (Tabell 2: PMR diagnose og differensialdiagnoser).For å utelukke differensialdiagnoser, men også for å fungere som basis for monitorering av påfølgende behandling, anbefaler vi følgende laboratorieutredning før igangsetting av behandling: Senkningsreaksjon (SR), c-reaktivt protein (CRP), hemoglobin (Hb), hvite blodceller med diff., trombocytter (TPK), kreatinin, alanine transaminase (ALAT), alkalisk fosfatase (ALP), Hb1Ac, kalsium, revmatoid faktor (RF) og antisykliske citrullinerte peptidantistoffer (ACPA) 2225. Ytterligere undersøkelser som kan vurderes, inkluderer, men er ikke begrenset til fastende blodsukker, kreatinkinase (CK), thyroideastimulerende hormon (TSH) og protein-elektroforese.

 

PMR kan være den første manifestasjonen av KCA eller utvikle seg senere i sykdomsforløpet til PMR 26. Derfor bør pasienter spesielt vurderes for kranielle og iskemiske symptomer og kliniske tegn til vaskulær involvering av KCA (tabell 2), både ved diagnosetidspunktet og under oppfølging. KCA krever rask oppstart av høydose GK, se egen prosedyre for KCA.

 

Anbefaling 2

PMR diagnosen kan støttes av bildediagnostikk (Tabell 3: Relevant bildediagnostikk ved PMR) og/eller valideres mot gjeldende klassifikasjonskriterier (Tabell 4: ACR/EULAR 2012 klassifikasjonskriterier for PMR med eller uten bruk av ultralyd). Bildediagnostikk er imidlertid ikke nødvendig for å stille diagnosen, og mange pasienter med PMR vil mangle relevante funn ved bildediagnostikk. Omfanget av bildediagnostikk er avhengig av nødvendigheten av å utelukke alternative diagnoser siden symptomer og laboratoriefunn ved PMR er uspesifikke.

  1. Vi anbefaler UL undersøkelse av skulder- og hofteregionene som den foretrukne første-linjes bildemodaliteten. I tillegg bør supplerende vaskulær UL utføres dersom det er mistanke om koeksisterende KCA.
  2. FDG-PET/CT bør begrenses til spesialisthelsetjenesten der FDG-PET/CT i økende grad brukes for å utelukke eller bekrefte mistanke om storkarsvaskulitt eller andre alvorlige differensialdiagnoser som infeksjoner eller malignitet hos pasienter med klinisk mistenkt PMR, men med negativ muskel-, skjellett- eller vaskulær UL .
  3. Behov for annen bildediagnostikk som f.eks. MR, røntgen thorax, UL abdomen og/eller CT vurderes etter legens skjønn for å utelukke alternative tilstander 27.

 

Valg av bildemodalitet kan avhenge av omsorgsnivå (primær- eller spesialisthelsetjenesten), kompleksiteten i sykdomsbildet og/eller sykdomsforløpet.

 

Anbefaling 3

Vi anbefaler henvisning til spesialist, fortrinnsvis revmatolog av pasienter med atypisk klinikk (f.eks. alder < 50 år, perifer artritt, allmennsymptomer, lave inflammasjonsparametre), høy risiko for eller forekomst av GK-relaterte bivirkninger, GK-refraktær sykdom, gjentatte tilbakefall og/eller langvarig behandling 2225.

 

Siden symptomene på PMR ofte kan være uspesifikke, blir tilstanden ofte underdiagnostisert, feildiagnostisert eller diagnostisert sent, noe som kan føre til forsinkelse i riktig behandling 28. Gitt de diagnostiske utfordringene må samarbeid og koordinering mellom fastleger, revmatologer, indremedisinere og andre relevante spesialister optimaliseres. Hurtigspor for PMR/GCA kan være viktige tiltak for å sikre rask og presis diagnostisk utredning for disse pasientene 2930.

Behandling 

Anbefaling 4

Før oppstart av GK-behandling bør eksisterende komorbiditet og komedisinering vurderes. Disse inkluderer hypertensjon, kardiovaskulære sykdommer, hyperlipidemi, diabetes mellitus, nedsatt glukosetoleranse, osteoporose og tidligere benbrudd, ulcus pepticum, katarakt, glaukom, infeksjonsrisiko og behandling med ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler. 

 

Det er motstridende evidens om hvorvidt kvinnelig kjønn, SR >40mm/t og perifere artritter er risikofaktorer for tilbakefall og/eller lengre behandlingsvarighet.1522

 

Anbefaling 5

Når PMR diagnosen er fastslått, anbefales oppstart med perorale GK med behandlingsmål om å oppnå remisjon av kliniske symptomer. En bør tilstrebe å minimalisere behandlingsrelaterte komplikasjoner/bivirkninger ved å bruke den laveste effektive individuelle dosen og behandlingslengden, med pasientens perspektiv og preferanser tatt i betraktning.

  1. For de fleste PMR-pasienter anbefaler vi en startdose med prednisolon (eller tilsvarende) på 15 mg/dag.
  2. En startdose større enn 15 mg/dag og opptil 25 mg/dag kan vurderes for pasienter som antas å ha økt risiko for tilbakefall, få eller ingen kompliserende komorbiditeter eller andre risikofaktorer for GK-relaterte bivirkninger.
  3. En startdose mindre enn 15 mg/dag kan vurderes hos pasienter med økt risiko for GK-relaterte bivirkninger. 
  4. Startdose ≤7,5 mg/dag eller ≥30 mg/dag anbefales ikke.
  5. Delte daglige doser kan vurderes i spesielle situasjoner som fremtredende nattsmerter under behandling med lavdoserte GK 22.

 

Hva som er den optimale startdosen med GK er foreløpig ikke avklart. Observasjonsstudier har vist en assosiasjon med høyere startdose og økt risiko for langvarig behandling.31323334 Denne assosiasjonen kan imidlertid være påvirket av indikasjonsskjevhet, hvor den initiale alvorlighetsgraden av sykdommen påvirket behandlingsvalgene og potensielt påvirket behandlingens varighet. En prospektiv observasjonsstudie med 39 pasienter med PMR fant at de som tilfeldig ble tildelt en initial prednisolondose på 10 mg daglig, hadde høyere tilbakefallsrate sammenlignet med de som fikk en dose på 20 mg daglig.35

 

Anbefaling 6

Når remisjon er oppnådd, bør den vedlikeholdes med den minste effektive GK-dose og individuell nedtrapping i henhold til sykdomsaktivitet, akuttfase parametre og bivirkninger (Tabell 5: Foreslått nedtrappingsplan for prednisolon ved PMR).  Prednisolon bør initielt trappes ned til peroral dose 10 mg/dag (eller tilsvarende) innen 4–8 uker. Når remisjon er oppnådd i henhold til dette, anbefales nedtrapping av prednisolon med 1,25 mg (f.eks. 10 og 7,5mg annenhver dag) hver 4. uke gitt at remisjon opprettholdes. I de fleste tilfeller er det behov for behandling i minst 1 år før seponering.

 

Den viktigste risikofaktoren for tilbakefall ved isolert PMR er hastigheten på reduksjon av GK 36. Risikoen for tilbakefall øker med et nedtrappingsregime for prednisolon på mer enn 1 mg/måned og når prednisolondosen er mindre enn 7,5 mg/dag36. Derfor kan det være nødvendig med et mer langsommere nedtrappingsregime enn det som er nevnt ovenfor, spesielt når dosen reduseres til lavere nivåer.

 

Anbefaling 7

Ved tilbakefall anbefales det å øke GK-dosen til den siste effektive dosen før tilbakefallet, deretter redusere dosen gradvis (innen 4-8 uker) til dosen som ble benyttet da tilbakefallet oppstod.

 

Ved tilbakefall og ved GK-refraktær sykdom, bør alltid PMR-diagnosen revurderes.

Hos pasienter med PMR-symptomer og normale inflammasjonsmarkører, bør en vurdere å teste for GK-indusert binyrebarksvikt med basal morgen-kortisol3738(Se Nasjonal veileder i endokrinologi sin egen prosedyre for dette).

 

Anbefaling 8

Metotreksat (MTX)39* 10-20 mg én gang ukentlig i tillegg til GK, bør vurderes tidlig hos pasienter med komorbiditet som kan forverres av GK-behandling. I tillegg kan MTX vurderes hos pasienter med residiverende sykdom eller GK-relaterte bivirkninger. Vurder IL-6Ri for pasienter som ikke tolererer eller får tilbakefall under methotrexatbehandling.

 

MTX dosen må reduseres ved høy alder eller ved nedsatt nyrefunksjon.

Leflunomid 10-20 mg daglig kan brukes som et alternativ til MTX, men kunnskapsgrunnlaget for dette alternativet er svakt og kun basert på kasus-serier.404142

TNF-hemmere har ikke vist noen signifikant fordel hos pasienter med PMR og anbefales ikke.4344

Tocilizumab (TCZ), en IL-6Ri, har dokumentert en viss effekt ved isolert PMR i kombinasjon med GK.454647 Imidlertid er det nødvendig med ytterligere kliniske studier for å evaluere effekten og vurdere balansen mellom fordeler og potensielle bivirkninger. I en fase-3 studie viste IL-6R hemmeren sarilumab høyere rate av vedvarende remisjon, lavere tilbakefallsrate og lavere GK-eksponering etter 52 uker sammenlignet med placebo-gruppen.48 Basert på resultatene fra denne studien har FDA godkjent sarilumab for pasienter med PMR som har utilstrekkelig respons på GK eller ikke tåler nedtrapping av GK. For øyeblikket er verken sarilumab eller TCZ godkjent for refusjon av de norske helsemyndighetene. Derfor bør IL-6Ri reserveres for pasienter som ikke tåler eller får tilbakefall under behandling med MTX. 

Tofacitinib, en JAK-hemmer, har nylig vist lovende effekt (også i monoterapi) og god sikkerhetsprofil ved PMR.4950 Ytterligere kliniske studier er nødvendig for å bekrefte disse funnene.

Ingen av de ovenstående medikamentene har godkjent indikasjon for PMR.

 

* Tillegg i etterkant av revisjon utført i 2024: Kunnskapsgrunnlaget for den steroidebesparende effekten av MTX for PMR er fra før begrenset. Foreløpige resultater fra en nylig gjennomført RCT (ACR abstraktnr: 1697) viste ingen signifikant effekt av MTX sammenlignet med placebo på å oppnå GK-fri remisjon etter 1 år. De endelige resultatene fra denne studien avventes før en evt. revisjon av anbefalingen vurderes.

 

Anbefaling 9

Det er viktig å informere alle som får diagnosen PMR om sammenhengen mellom PMR og KCA, og at de umiddelbart bør søke medisinsk hjelp dersom symptomer på KCA oppstår.25I tilfeller der PMR utvikler seg til eller eksisterer samtidig med KCA, anbefaler vi at behandlingen justeres i henhold til NRF’s egen retningslinje for behandling av KCA.51 

Oppfølgning 

Anbefaling 10

Pasienter bør følges nøye etter oppstart av GK-behandling. Vi anbefaler kontroll etter 2-4 uker og 3, 6, 9 og 12 måneder etter oppstart av GK som minimum hos nydiagnostiserte. Hyppig oppfølging anbefales ved tilbakefall. Ved kontinuert GK-behandling utover 12 måneder anbefales fortsatt regelmessige kontroller med jevnlig forsøk på videre dosereduksjon med mål om seponering.

 

Pasienter bør overvåkes med tanke på tilbakefall av opprinnelige PMR-symptomer og symptomer som kan tyde på KCA eller andre alternative sykdommer. SR og CRP bør repeteres ved kontroller, ytterligere blodprøver/tester vurderes individuelt. ALP kan muligens predikere risiko for tilbakefall.52 UL kan brukes til å følge sykdomsaktivitet og behandlingsrespons.53

 

Annen behandling inkluderer profylakse og overvåking for GK-relaterte bivirkninger, inkludert hypertensjon, glukoseintoleranse og osteoporose. Kalsium- og vitamin D-tilskudd og risikoscreening for benbrudd med dual x-ray absorptiometri (DXA) bør utføres for alle som behandles med GK ≥ 2,5mg/dag over >3 måneder. Antiresorptive medikamenter vurderes individuelt basert på pasientkarakteristika og DXA-resultater (Se Norsk endokrinologiveilder).

Figur 1. Foreslått algoritme for diagnostisering og behandling av PMR* 

* Algoritmen er inspirert av 2015 EULAR/ACR anbefalinger for håndtering av PMR22 og Buttgereit (2016).54

**En høyere eller lavere startdose innenfor området 12,5-25 mg/dag kan vurderes avhengig av risiko for tilbakefall, bivirkninger, komorbiditet og/eller andre risikofaktorer for GK-relaterte bivirkninger.

Tabell 1: Oppsummering av anbefalinger for håndtering av PMR 

# anbefaling

 

1.

Ved klinikk forenlig med PMR er grundig klinisk evaluering avgjørende for å utelukke andre inflammatoriske og ikke-inflammatoriske tilstander som kan ha likhetstrekk med PMR (Tabell 2).

Følgende laboratorieutredning anbefales før igangsetting av behandling:

SR, CRP, Hb, hvite med diff., tpk, kreatinin, ALAT, ALP, Hb1Ac, kalsium, RF og anti-CCP.

Ytterligere undersøkelser som kan vurderes er fastende blodsukker, CK, TSH, protein-elektroforese.

2.

PMR diagnosen kan støttes av bildediagnostikk (Tabell 3) og/eller valideres mot gjeldende klassifikasjonskriterier (Tabell 4). Bildediagnostikk er imidlertid ikke nødvendig for å stille diagnosen. Omfanget av bildediagnostikk er avhengig av nødvendigheten av å utelukke alternative diagnoser siden symptomer og laboratoriefunn ved PMR er uspesifikke.

A. UL av skulder- og hofteregionene anbefales som den foretrukne første-linje bildemodaliteten. I tillegg bør supplerende vaskulær UL utføres dersom det er mistanke om koeksisterende KCA.

B. FDG-PET/CT bør begrenses til spesialisthelsetjenesten. Benyttes for å utelukke eller bekrefte mistanke om storkarsvaskulitt eller andre alvorlige differensialdiagnoser som infeksjoner eller malignitet hos pasienter med klinisk mistenkt PMR, men med negativ muskel-, skjellet- eller vaskulær UL.

C. Behov for annen bildediagnostikk som MR, røntgen thorax, UL abdomen, og/eller CT kan vurderes etter legens skjønn for å utelukke alternative tilstander.

3.

Spesialisthenvisning anbefales hos pasienter med atypisk klinikk, høy risiko for eller forekomst av GK-relaterte bivirkninger, GK-refraktær sykdom, gjentatte tilbakefall og/eller langvarig behandling.

4.

Før oppstart av GK-behandling bør eksisterende komorbiditet og komedisinering vurderes.

5.

Når PMR diagnosen er fastslått, anbefales oppstart med perorale GK med behandlingsmål om å oppnå remisjon av kliniske symptomer. En bør tilstrebe å minimalisere behandlings-relaterte komplikasjoner/bivirkninger ved å bruke den laveste effektive individuelle dosen og behandlingslengden, med pasientens perspektiv og preferanser tatt i betraktning.

A. Startdose med prednisolon 15 mg/dag anbefales for de fleste.

B. Startdose > 15 mg/dag og opptil 25 mg/dag kan vurderes for pasienter som vurderes til å ha økt risiko for tilbakefall, få eller fravær av kompliserende komorbiditeter eller andre risikofaktorer for GK-relaterte bivirkninger.

C. Startdose < 15 mg/dag kan vurderes ved økt risiko for GK-relaterte bivirkninger.

D. Startdose ≤7,5 mg/dag eller ≥30 mg/dag anbefales ikke.

E. Delte daglige doser kan vurderes i spesielle situasjoner som fremtredende nattsmerter under behandling med lavdoserte GK.

6.

Når remisjon er oppnådd, bør den vedlikeholdes med den minste effektive GK-dose og individuell nedtrapping i henhold til sykdomsaktivitet, akuttfase parametre og bivirkninger. Foreslått nedtrapping er angitt i Tabell 5 i vedlegget.

7.

Ved tilbakefall anbefales det å øke GK-dosen til den siste effektive dosen før tilbakefallet, deretter redusere dosen gradvis (innen 4-8 uker) til dosen som ble benyttet da tilbakefallet oppstod.

8.

MTX 10-20 mg én gang ukentlig i tillegg til GK bør vurderes tidlig dersom komorbiditeter som kan forverres av GK-behandling. I tillegg kan MTX vurderes ved residiverende sykdom eller GK-relaterte bivirkninger.

IL-6Ri kan vurderes ved intoleranse eller tilbakefall under MTX-behandling.

9.

Det er viktig å informere alle som får diagnosen PMR om sammenhengen mellom PMR og KCA, og at de umiddelbart bør søke medisinsk hjelp dersom symptomer på KCA oppstår. I tilfeller der PMR utvikler seg til eller eksisterer samtidig med KCA, anbefaler vi at behandlingen justeres i henhold til NRFs egen retningslinje for håndtering av KCA.

10.

Kontroll anbefales etter 2-4 uker og 3, 6, 9 og 12 måneder etter oppstart av GK som minimum hos nydiagnostiserte. 

Hyppig oppfølging anbefales ved tilbakefall.

Ved kontinuert GK-behandling utover 12 måneder anbefales fortsatt regelmessige kontroller med jevnlig forsøk på videre dosereduksjon med mål om seponering.

Tabell 2: PMR diagnose og differensialdiagnoser* 

 

Diagnose

Kliniske trekk og relevante undersøkelser (ikke utfyllende)

Inflammatoriske

PMR

Alder >50 år, symmetriske skulder- og hofte/lårsymptomer

KCA

Kranielle symptomer, arm/ben claudicatio, palpering av temporal, radial og pedale pulser, stenoselyder ved auskultasjon, bilateralt blodtrykk, vaskulær UL, CT, PET-CT, temporalis arteriebiopsi

Polyarteritis nodosa / annen vaskulitt

Petekkiae/purpura/hud ulcerasjoner, abdominal/underextremitetssmerte, foot drop, raskt utviklende hypertensjon, ANCA, urinanalyse, relevant organbiopsi, CT, MR, FDG-PET/CT, selektiv angiografi

Sent debuterende rheumatoid artritt

Perifer symmetrisk artritt, RF og anti-CCP, erosive leddforandringer på røntgen, MSK-UL

Sent debuterende spondyloartritt

Entesitt, daktylitt, uveitt, inflammatorisk tarmsykdom, HLA-B27, sacroileiitt, røntgen, MR

RS3PE syndrom

Pitting hånd-/fotødem

Sent debuterende SLE/

Andre bindevevsykdommer

Multiorgan affeksjon

Autoantistoff, komplementer

 

Idiopatisk inflammatorisk myositt

Muskelsvakhet, høy CK, myosittspesifikke antistoffer

Andre inflammatoriske

tilstander

Septisk/bakteriell artritt

Artrosentese med leddvæskeanalyse, mikrobiologisk dyrkning, UL

Infeksjon, sepsis (feks bakteriell endokarditt, osteomyelitt)

Feber, relevant anamnese, mikrobiologisk dyrkning og relevant bildediagnostikk 

Malignitet (f.eks lymfom, myelomatose)

B-symptomer, skjelettsmerter, monoklonal komponent

PMR-lignende symptomer sekundært til immunterapi55

Tidligere eller pågående behandling med immunterapi

Ikke-inflammatoriske tilstander

Artrose, Frozen shoulder, rotator cuff tilstander

Mekaniske smerter, kapsulær bevegelsesinnskrenkning, røntgen, UL, MR

 

Kroniske smertesyndrom / fibromyalgi

Langvarig utbredt smerte, triggerpunkter, fatique

 

Endokrine-, metabolske- og bensykdommer

TSH, benprofil (kalsium, fosfat, ALP, vitamin D, PTH)

 

Nevrodegenerative (feks Parkinson's sykdom

Rigiditet, tremor, “shuffling gait”, endret ansiktsuttrykk,  ataxi

*Tabell inspirert av BSR-retningslinjen for håndtering av PMR23

Tabell 3: Relevant bildediagnostikk ved PMR 

Ultralyd

 

UL inngår som ett tillegg i klassifikasjonskriteriene for PMR fra 2012 (Tabell 4) og øker spesifisiteten fra 81,5 % til 91,3 %.1156

Typiske UL- funn:5758

  • Bilateral subacromial/subdeltoid bursitt
  • Tenosynovitt av lange hodet til biceps

Mindre vanlige funn er:5758

  • Glenohumeral- and hofteleddsynovitt
  • Trochanter bursitt

UL er også viktig for å eksløudere differensialdiagnoser som RA, CPPD og sent-debuterende spondyloartropati. 

Vaskulær UL av kranielle- og store arterier kan bidra med å identifisere pasienter med samtidig subklinisk eller klinisk KCA.5910

Fordeler

Ikke-invasiv. Tilgjengelighet. Dynamisk evaluering. Hurtighet.

Ulemper

Avhengig av operatør. Begrenset innsyn til dype strukturer. Lav sensitivitet.

FDG PET-CT

 

Økt FDG-opptak (høyere enn lever) i følgende regioner:6061

  • Glenohumeral, sternoclavicular and hofteledd.
  • Trochanter majus, tuber ischiadicum (mest sensitive funn) og interspinale bursae (mest spesifikke funn).
  • Storkarsvaskulitt

Økt FDG-opptak i skulder- og hofteledd kan forekomme både ved PMR og andre primære artrittsykdommer som RA. Imidlertid har PMR oftere mer periartikulær involvering i skuldre og hofter enn revmatoid artritt.62

En studie har vist at inflammatoriske ryggsmerter, bekkenesmerter og diffus smerte i underekstremitetene kan predikere storkarsvaskulitt ved FDG-PET/CT hos pasienter med PMR. 63

Fordeler

Høy sensitivitet (85 %) og spesifisitet (81 %).60 Helkroppsundersøkelse. Visualisering av dype strukturer (bursae, enteser, blodkar).

Ulemper

Kostnad. Lav tilgjengelighet. Avhengig av operatør. Risiko for tracerrelaterte bivirkninger. Samtidig bruk av GK kan påvirke følsomheten og bør trappes/seponeres på forhånd.

MR

 

Karakteristisk mønster med symmetrisk peri-artikulær betennelse og synovitt i skuldre og hofter:6465666768

  • Skulder bursitt, biceps tenosynovitt and glenohumeral synovitt.
  • Trochanter majus, tuber ischiadicum, symphysis pubica and hofteleddsynovitt.

Cervical og lumbal interspinal bursitt.69

Fordeler

Høy sensitivitet og spesifisitet. Visualisering av dype strukturer (bursae, enteser).

MR er mer følsom i bekkenområder og hofter enn UL.70

Ulemper

Kostnad. Lav tilgjengelighet. Bivirkninger relatert til intravenøs kontrast.

Tabell 4: ACR/EULAR 2012 klassifikasjonskriterier for PMR med eller uten bruk av ultralyd 

11

Obligatoriske kriterier: Alder ≥ 50 år, bilateral skuldesmerter, og forhøyet SR eller CRP

Kliniske kriterier:

1. Morgenstivhet >45 min

2. Hoftesmerter eller bevegelsesinnskrenkning

3. Fravær av RF and anti-CCP

4. Fravær av annen leddaffeksjon

 

2 poeng

1 poeng

2 poeng

1 poeng

Ultralyd kriterier:

5a. Minst 1 skulder med subdeltoid bursitt, biceps tenosynovitt eller glenohumeral synovitt; og minst 1 hofte med synovitt eller trochanter bursitt

5b. Begge skuldre med subdeltoid bursitt, biceps tenosynovitt eller glenohumeral synovitt

 

1 poeng

 

1 poeng

Kategoriseres som PMR hvis den kliniske poengsummen er ≥4 eller klinisk + UL poengscore er ≥5

Kliniske kriterier har sensitivitet på 92,6 % og spesifisitet på 81,5 % for å diskriminere pasienter med PMR fra andre tilstander. 11 Ved å legge til UL øker spesifisiteten til 91.3%.58

Tabell 5: Foreslått nedtrappingsplan for prednisolon ved PMR 

Behandlingsvarighet

Prednisolon dosering 

(mg)

Første 2-4 uker

15

Neste 2-4 uker

12,5

Neste fire uker

10

Neste fire uker

8,75

Neste fire uker

7,5

Neste fire uker

6,25

Neste fire uker

5

Neste fire uker

3,75

Neste fire uker

2,5

Neste fire uker

1,25

Seponering

0

Tilbakefall

Øk prednisolon til siste effektive dose før tilbakefallet, deretter trapp gradvis ned (ila 4-8 uker) til dosen hvor tilbakfallet tilkom.

Vurder Methotrexat / IL-6Ri

Hos pasienter med komorbiditeter som kan forverres av GK-behandling og hos pasienter med relapserende sykdom eller GK-relaterte bivirkninger. Gi redusert MTX dose hos eldre og ved nedsatt nyrefunksjon.

Pasientinformasjon 

Sykehusenes felles database for pasientinformasjon (Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten, FNSP) har pasientinformasjon utarbeidet av ulike sykehusavdelinger. Disse tekstene er tilgjengelig for alle sykehus, feks til bruk på avdelingenes nettsider. Pasientinformasjonen er utarbeidet uavhengig av forfattergruppene av prosedyrekapitlene. Det er allikevel et mål at det skal være samsvar mellom pasientinformasjon og denne prosedyren.

 

Helse Bergen har laget informasjonstekst om PMR og KCA. Innspill til pasientinformasjonen bes sendt direkte til avdelingen som har utarbeidet og har revisjonsansvar for pasientinformasjonen, til Elisabeth Stakkeland som er redaktør for FNSP, eller til Maria Boge Lauvsnes som er redaksjonsmedlem i FNSP

Generelle referanser 

  • Kreiner F, Galbo H. Effect of etanercept in polymyalgia rheumatica: a randomized controlled trial. Arthritis Res Ther. 2010;12(5):R176.
  • Calabrese C, Cappelli LC, Kostine M, Kirchner E, Braaten T, Calabrese L. Polymyalgia rheumatica-like syndrome from checkpoint inhibitor therapy: case series and systematic review of the literature. RMD Open. 2019;5(1):e000906.

Referanser 

1. Salvarani C, Cantini F, Hunder GG. Polymyalgia rheumatica and giant-cell arteritis. Lancet. 2008;372(9634):234-45.
2. Chuang TY, Hunder GG, Ilstrup DM, Kurland LT. Polymyalgia rheumatica: a 10-year epidemiologic and clinical study. Ann Intern Med. 1982;97(5):672-80.
3. Salvarani C, Macchioni PL, Tartoni PL, Rossi F, Baricchi R, Castri C, et al. Polymyalgia rheumatica and giant cell arteritis: a 5-year epidemiologic and clinical study in Reggio Emilia, Italy. Clin Exp Rheumatol. 1987;5(3):205-15.
4. Gonzalez-Gay MA, Matteson EL, Castaneda S. Polymyalgia rheumatica. Lancet. 2017;390(10103):1700-12.
5. Gran JT, Myklebust G. The incidence of polymyalgia rheumatica and temporal arteritis in the county of Aust Agder, south Norway: a prospective study 1987-94. J Rheumatol. 1997;24(9):1739-43.
6. Partington RJ, Muller S, Helliwell T, Mallen CD, Abdul Sultan A. Incidence, prevalence and treatment burden of polymyalgia rheumatica in the UK over two decades: a population-based study. Ann Rheum Dis. 2018;77(12):1750-6.
7. Raheel S, Shbeeb I, Crowson CS, Matteson EL. Epidemiology of Polymyalgia Rheumatica 2000-2014 and Examination of Incidence and Survival Trends Over 45 Years: A Population-Based Study. Arthritis Care Res (Hoboken). 2017;69(8):1282-5.
8. Hemmig AK, Gozzoli D, Werlen L, Ewald H, Aschwanden M, Blockmans D, et al. Subclinical giant cell arteritis in new onset polymyalgia rheumatica A systematic review and meta-analysis of individual patient data. Semin Arthritis Rheum. 2022;55:152017.
9. Narvaez J, Estrada P, Lopez-Vives L, Ricse M, Zacarias A, Heredia S, et al. Prevalence of ischemic complications in patients with giant cell arteritis presenting with apparently isolated polymyalgia rheumatica. Semin Arthritis Rheum. 2015;45(3):328-33.
10. De Miguel E, Macchioni P, Conticini E, Campochiaro C, Karalilova R, Monti S, et al. Prevalence and characteristics of subclinical giant cell arteritis in polymyalgia rheumatica. Rheumatology (Oxford). 2024;63(1):158–64.
11. Dasgupta B, Cimmino MA, Maradit-Kremers H, Schmidt WA, Schirmer M, Salvarani C, et al. 2012 provisional classification criteria for polymyalgia rheumatica: a European League Against Rheumatism/American College of Rheumatology collaborative initiative. Ann Rheum Dis. 2012;71(4):484-92.
12. Frolund LL, Vaben C, Dam M, Kjaer SG, Nielsen BD, Ostgard RD, et al. Fast track clinic for early diagnosis of polymyalgia rheumatica: Impact on symptom duration and prednisolone initiation. Joint Bone Spine. 2021;88(5):105185.
13. Chrysidis S, Lage-Hansen PR, Svendsen N, Diamantopoulos AP. The fast-track outpatient clinic significantly decreases hospitalisation rates among polymyalgia rheumatica patients. BMC Rheumatol. 2021;5(1):37.
14. Hysa E, Ghorbannia A, Emamifar A, Milchert M, Manzo C. Feasibility and usefulness of a fast-track clinic for patients suspected of polymyalgia rheumatica: notes for a work schedule through a narrative review of published literature. Reumatologia. 2021;59(5):323-9.
15. Floris A, Piga M, Chessa E, Congia M, Erre GL, Angioni MM, et al. Long-term glucocorticoid treatment and high relapse rate remain unresolved issues in the real-life management of polymyalgia rheumatica: a systematic literature review and meta-analysis. Clin Rheumatol. 2022;41(1):19-31.
16. Partington R, Helliwell T, Muller S, Abdul Sultan A, Mallen C. Comorbidities in polymyalgia rheumatica: a systematic review. Arthritis Res Ther. 2018;20(1):258.
17. Partington R, Muller S, Mallen CD, Abdul Sultan A, Helliwell T. Comorbidities in patients with polymyalgia rheumatica prior to and following diagnosis: A case control and cohort study. Semin Arthritis Rheum. 2020;50(4):663-72.
18. Gran JT, Myklebust G, Wilsgaard T, Jacobsen BK. Survival in polymyalgia rheumatica and temporal arteritis: a study of 398 cases and matched population controls. Rheumatology (Oxford). 2001;40(11):1238-42.
19. Doran MF, Crowson CS, O'Fallon WM, Hunder GG, Gabriel SE. Trends in the incidence of polymyalgia rheumatica over a 30 year period in Olmsted County, Minnesota, USA. J Rheumatol. 2002;29(8):1694-7.
20. Partington R, Muller S, Mallen CD, Abdul Sultan A, Helliwell T. Mortality among patients with polymyalgia rheumatica: A retrospective cohort study. Arthritis Care Res (Hoboken). 2020.
21. Tengesdal S, Myklebust G. OP0181 MORTALITY IN POLYMYALGIA RHEUMATICA: A 35-YEAR PROSPECTIVE OBSERVATIONAL STUDY FROM SOUTHERN NORWAY. Annals of the Rheumatic Diseases. 2022;81(Suppl 1):121-.
22. Dejaco C, Singh YP, Perel P, Hutchings A, Camellino D, Mackie S, et al. 2015 recommendations for the management of polymyalgia rheumatica: a European League Against Rheumatism/American College of Rheumatology collaborative initiative. Arthritis Rheumatol. 2015;67(10):2569-80.
23. Dasgupta B, Borg FA, Hassan N, Barraclough K, Bourke B, Fulcher J, et al. BSR and BHPR guidelines for the management of polymyalgia rheumatica. Rheumatology (Oxford). 2010;49(1):186-90.
24. Dejaco C, Kerschbaumer A, Aletaha D, Bond M, Hysa E, Camellino D, et al. Treat-to-target recommendations in giant cell arteritis and polymyalgia rheumatica. Ann Rheum Dis. 2023.
25. Keller KK, Mukhtyar CB, Nielsen AW, Hemmig AK, Mackie SL, Sattui SE et al. Recommendations for early referral of individuals with suspected polymyalgia rheumatica: an initiative from the international giant cell arteritis and polymyalgia rheumatica study group. Ann Rheum Dis. 2023.
26. Gonzalez-Gay MA, Vicente-Rabaneda EF, Martinez-Lopez JA, Largo R, Heras-Recuero E, Castaneda S. Challenges in the diagnosis of polymyalgia rheumatica and related giant cell arteritis. Expert Rev Clin Immunol. 2023;19(5):517–26.
28. Dalkilic E, Tufan AN, Hafizoglu E, Hafizoglu M, Tufan F, Oksuz F, et al. The process from symptom onset to rheumatology clinic in polymyalgia rheumatica. Rheumatol Int. 2014;34(11):1589–92.
29. Gonzalez Garcia A, Del Arco C, Lucas Fernandez D, Frias-Vargas M, Guillan M, Mendez-Bailon M, et al. Executive summary on the optimization of the multidisciplinary and integrated approach to polymyalgia rheumatica and giant cell arteritis in Madrid region. Rev Clin Esp (Barc). 2024;224(1):48–56.
30. Nielsen AW, Hemmig AK, de Thurah A, Schmidt WA, Sattui SE, Mackie SL, et al. Early referral of patients with suspected polymyalgia rheumatica - A systematic review. Semin Arthritis Rheum. 2023;63:152260.
31. Myklebust G, Gran JT. Prednisolone maintenance dose in relation to starting dose in the treatment of polymyalgia rheumatica and temporal arteritis. A prospective two-year study in 273 patients. Scand J Rheumatol. 2001;30(5):260-7.
32. Albrecht K, Huscher D, Buttgereit F, Aringer M, Hoese G, Ochs W, et al. Long-term glucocorticoid treatment in patients with polymyalgia rheumatica, giant cell arteritis, or both diseases: results from a national rheumatology database. Rheumatol Int. 2018;38(4):569-77.
33. Mackie SL, Hensor EM, Haugeberg G, Bhakta B, Pease CT. Can the prognosis of polymyalgia rheumatica be predicted at disease onset? Results from a 5-year prospective study. Rheumatology (Oxford). 2010;49(4):716-22.
34. Vinicki JP, Gut O, Maliandi MDR, Velasco Zamora JL, Linarez M, Cusa MA, et al. Risk factors for Relapse and/or prolonged glucocorticoid therapy in Polymyalgia Rheumatica: Multicenter Study in 185 patients. J Clin Rheumatol. 2024;30(1):e34–8.
35. Kyle V, Hazleman BL. Treatment of polymyalgia rheumatica and giant cell arteritis. I. Steroid regimens in the first two months. Ann Rheum Dis. 1989;48(8):658-61.
36. Prieto-Pena D, Castaneda S, Atienza-Mateo B, Blanco R, Gonzalez-Gay MA. Predicting the risk of relapse in polymyalgia rheumatica: novel insights. Expert Rev Clin Immunol. 2021;17(3):225–32.
37. Borresen SW, Thorgrimsen TB, Jensen B, Hilsted L, Bartels EM, Feldt-Rasmussen U, et al. Adrenal insufficiency in prednisolone-treated patients with polymyalgia rheumatica or giant cell arteritis-prevalence and clinical approach. Rheumatology (Oxford). 2020;59(10):2764-73.
38. Borresen SW, Klose M, Glintborg D, Watt T, Andersen MS, Feldt-Rasmussen U. Approach to the Patient With Glucocorticoid-induced Adrenal Insufficiency. J Clin Endocrinol Metab. 2022;107(7):2065-76.
39. Song GG, Lee YH. Methotrexate for treating polymyalgia rheumatica: A meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Clin Pharmacol Ther. 2021;59(5):366-71.
40. Adizie T, Christidis D, Dharmapaliah C, Borg F, Dasgupta B. Efficacy and tolerability of leflunomide in difficult-to-treat polymyalgia rheumatica and giant cell arteritis: a case series. Int J Clin Pract. 2012;66(9):906-9.
41. Diamantopoulos AP, Hetland H, Myklebust G. Leflunomide as a corticosteroid-sparing agent in giant cell arteritis and polymyalgia rheumatica: a case series. Biomed Res Int. 2013;2013:120638.
42. Vinicki JP, Cusa A, Domingo D, Velasco Zamora JL, Magri S, Brigante A, et al. Effectiveness of methotrexate and leflunomide as corticoid-sparing drugs in patients with polymyalgia rheumatica. Rheumatol Adv Pract. 2024;8(2):rkae033.
43. Salvarani C, Macchioni P, Manzini C, Paolazzi G, Trotta A, Manganelli P, et al. Infliximab plus prednisone or placebo plus prednisone for the initial treatment of polymyalgia rheumatica: a randomized trial. Ann Intern Med. 2007;146(9):631-9.
44. Kreiner F, Galbo H. Effect of etanercept in polymyalgia rheumatica: a randomized controlled trial. Arthritis Res Ther. 2010;12(5):R176.
45. Akiyama M, Kaneko Y, Takeuchi T. Tocilizumab in isolated polymyalgia rheumatica: A systematic literature review. Semin Arthritis Rheum. 2020;50(3):521-5.
46. Bonelli M, Radner H, Kerschbaumer A, Mrak D, Durechova M, Stieger J, et al. Tocilizumab in patients with new onset polymyalgia rheumatica (PMR-SPARE): a phase 2/3 randomised controlled trial. Ann Rheum Dis. 2022;81(6):838-44.
47. Devauchelle-Pensec V, Carvajal-Alegria G, Dernis E, Richez C, Truchetet ME, Wendling D, et al. Effect of Tocilizumab on Disease Activity in Patients With Active Polymyalgia Rheumatica Receiving Glucocorticoid Therapy: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2022;328(11):1053-62.
48. Spiera RF, Unizony S, Warrington KJ, Sloane J, Giannelou A, Nivens MC, et al. Sarilumab for Relapse of Polymyalgia Rheumatica during glucocorticoid taper. N Engl J Med. 2023;389(14):1263–72.
49. Zhang L, Li J, Yin H, Chen D, Li Y, Gu L, et al. Efficacy and safety of tofacitinib in patients with polymyalgia rheumatica: a phase 2 study. Ann Rheum Dis. 2023.
50. Ma X, Yang F, Wu J, Xu B, Jiang M, Sun Y, et al. Efficacy and Safety of Tofacitinib in Patients with Polymyalgia Rheumatica (EAST PMR): An open-label randomized controlled trial. PLoS Med. 2023;20(6):e1004249.
51. Haaversen AB, Brekke LK, Bakland G, Rodevand E, Myklebust G, Diamantopoulos AP. Norwegian society of rheumatology recommendations on diagnosis and treatment of patients with giant cell arteritis. Front Med (Lausanne). 2022;9:1082604.
52. Ishiguro K, Yamashita H, Shimizu Y, Kaneko H. Biomarkers as predicting factors for relapse in polymyalgia rheumatica: The importance of alkaline phosphatase. Rheumatology (Oxford). 2023.
53. Figus FA, Skoczynska M, McConnell R, Massazza G, Iagnocco A. Imaging in polymyalgia rheumatica: which technique to use? Clin Exp Rheumatol. 2021;39(4):883-8.
54. Buttgereit F, Dejaco C, Matteson EL, Dasgupta B. Polymyalgia Rheumatica and Giant Cell Arteritis: A Systematic Review. JAMA. 2016;315(22):2442-58.
55. Calabrese C, Cappelli LC, Kostine M, Kirchner E, Braaten T, Calabrese L. Polymyalgia Rheumatica-Like syndrome from checkpoint inhibitor therapy: case series and systematic review of the literature. RMD Open. 2019;5(1):e000906.
56. Macchioni P, Boiardi L, Catanoso M, Pazzola G, Salvarani C. Performance of the new 2012 EULAR/ACR classification criteria for polymyalgia rheumatica: comparison with the previous criteria in a single-centre study. Ann Rheum Dis. 2014;73(6):1190-3.
57. Iagnocco A, Finucci A, Ceccarelli F, Scirocco C, Rutigliano IM. Musculoskeletal ultrasound in the evaluation of Polymyalgia Rheumatica. Med Ultrason. 2015;17(3):361-6.
58. Mackie SL, Koduri G, Hill CL, Wakefield RJ, Hutchings A, Loy C, et al. Accuracy of musculoskeletal imaging for the diagnosis of polymyalgia rheumatica: systematic review. RMD Open. 2015;1(1):e000100.
59. Burg LC, Karakostas P, Behning C, Brossart P, Kermani TA, Schafer VS. Prevalence and characteristics of giant cell arteritis in patients with newly diagnosed polymyalgia rheumatica - a prospective cohort study. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2023;15:1759720X221149963.
60. van der Geest KSM, Treglia G, Glaudemans A, Brouwer E, Jamar F, Slart R, et al. Diagnostic value of [18F]FDG-PET/CT in polymyalgia rheumatica: a systematic review and meta-analysis. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2021;48(6):1876-89.
61. Owen CE, Poon AMT, Liu B, Liew DFL, Yap LP, Yang V, et al. Characterising polymyalgia rheumatica on whole-body (18)F-FDG PET/CT: an atlas. Rheumatol Adv Pract. 2024;8(1):rkae003.
62. Gheysens O, de Ponfilly MP, Nocturne G, Seror R, Besson FL, Jamar F. [(18)F]FDG-PET/CT in Polymyalgia Rheumatica: an update and future aspects. Semin Nucl Med. 2023.
63. Prieto-Pena D, Martinez-Rodriguez I, Loricera J, Banzo I, Calderon-Goercke M, Calvo-Rio V, et al. Predictors of positive (18)F-FDG PET/CT-scan for large vessel vasculitis in patients with persistent polymyalgia rheumatica. Semin Arthritis Rheum. 2019;48(4):720–7.
64. Cantini F, Niccoli L, Nannini C, Padula A, Olivieri I, Boiardi L, et al. Inflammatory changes of hip synovial structures in polymyalgia rheumatica. Clin Exp Rheumatol. 2005;23(4):462-8.
65. Mackie SL, Pease CT, Fukuba E, Harris E, Emery P, Hodgson R, et al. Whole-body MRI of patients with polymyalgia rheumatica identifies a distinct subset with complete patient-reported response to glucocorticoids. Ann Rheum Dis. 2015;74(12):2188-92.
66. Ochi J, Nozaki T, Okada M, Suyama Y, Kishimoto M, Akaike G, et al. MRI findings of the shoulder and hip joint in patients with polymyalgia rheumatica. Mod Rheumatol. 2015;25(5):761-7.
67. Fruth M, Buehring B, Baraliakos X, Braun J. Use of contrast-enhanced magnetic resonance imaging of the pelvis to describe changes at different anatomic sites which are potentially specific for polymyalgia rheumatica. Clin Exp Rheumatol. 2018;36 Suppl 114(5):86-95.
68. Laporte JP, Garrigues F, Huwart A, Jousse-Joulin S, Marhadour T, Guellec D, et al. Localized Myofascial Inflammation Revealed by Magnetic Resonance Imaging in Recent-onset Polymyalgia Rheumatica and Effect of Tocilizumab Therapy. J Rheumatol. 2019;46(12):1619-26.
69. Salvarani C, Barozzi L, Cantini F, Niccoli L, Boiardi L, Valentino M, et al. Cervical interspinous bursitis in active polymyalgia rheumatica. Ann Rheum Dis. 2008;67(6):758-61.
70. Huwart A, Garrigues F, Jousse-Joulin S, Marhadour T, Guellec D, Cornec D, et al. Ultrasonography and magnetic resonance imaging changes in patients with polymyalgia rheumatica treated by tocilizumab. Arthritis Res Ther. 2018;20(1):11.