IgE (allergenspesifikt)

Sist oppdatert: 15.08.2024
Akkreditert: Ja, ISO 15189
Utgiver: Sørlandet sykehus
Versjon: 1.10
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Synonymer  

Spesifikt igE

Indikasjon  

Mistanke om IgE-mediert allergi.


Testen måler spesifikt IgE i serum mot enkeltallergener og kan være aktuell ved mistanke om IgE-mediert sykdom. Den kan brukes som et alternativ til prikktest, dersom denne er uspesifikk, er forbundet med risiko for anafylaksi eller er lite tilgjengelig. Måling av spesifikt IgE er en mer kostbar undersøkelse enn prikktesten, noe som særlig har betydning hvis en ønsker å undersøke IgE mot mange allergener.

Hvis sykehistorien gir mistanke om IgE-mediert sykdom utløst av spesifikke/kjente allergener, kan måling av spesifikt IgE mot aktuelle enkeltallergener være indisert. Dersom allergidiagnosen er usikker ved luftveissymptomer, anbefales luftveisscreening. Dersom allergidiagnosen er usikker ved mistanke om reaksjon på matvarer, anbefales matvarescreening.
Allergiliknende symptomer og tegn kan også utløses via ikke-IgE-medierte mekanismer, slik som ved reaksjoner på acetylsalicylat, citrusfrukt, jordbær m.m. I slike tilfelle kan allergenspesifikt IgE ikke forventes funnet, og testing på IgE mot citrusfrukt og jordbær er bare unntaksvis indisert (ref. 5). Det har ingen hensikt å rekvirere allergianalyser ved mistenkt overfølsomhet som ikke er IgE-mediert, som for eksempel kontaktdermatitter.

 

Liste over kommersielt tilgjengelige allergener finnes i Allergenliste. Utfyllende informasjon om allergenene inkl. klinisk betydning og tolkning av IgE-resultat finnes i Allergen Encyclopedia (ThermoFisher scientific)

 

Dersom en ønsker hjelp fra laboratoriet til valg av analyser, er det spesielt viktig å opplyse om symptomer og alvorlighetsgrad.

 

Vårt laboratorium kan analysere for IgE mot alle hyppige allergener. Dersom ønsket allergen ikke finnes på vår rekvisisjon, kan dette føres på rekvisisjonen. Undersøkelsen vil bli utført hos oss eller sendt til annet laboratorium (oftest Oslo Universitetssykehus). Ved mistanke om alvorlige anafylaktiske reaksjoner i forbindelse med narkose vil prøven bli sendt til Haukeland Universitetssjukehus, se Anafylaksi (anestesi). Send om mulig med Rekvisisjon for anafylaktisk reaksjon HUS med utfyllende kliniske opplysninger.

 

Ved alvorlige reaksjoner og utredning ved planlagt hyposensibilisering kan det være aktuelt å analysere for relevante allergenkomponenter. Pasientens molekylære sensibiliseringsprofil kan i tillegg brukes til å skjelne primær sensibilisering fra antatt kryssreaktivitet. Allergenkomponent-analyser bør fortrinnsvis rekvireres av leger med spesialkompetanse innen allergologi og blir sendt videre til annet laboratorium (oftest OUS). Mer informasjon finnes i Brukerhåndbok i immunologi og transfusjonsmedisin OUS allergenkomponenter.

For SSHF-rekvirenter er følgende sendeprøver rekvirerbare i DIPS:

  • Komponenter Peanøtt: ara h1, h2, h3 og h8
  • Komponenter Cashewnøtt: ana O3
  • Komponenter Valnøtt: Jug r1 og r3
  • Komponenter Hasselnøtt: Cov a1, a9 og a14
  • Komponenter Egg: nGal d 1, Ovomucoid

  • Komponenter Melk: nBos d 8, Kasein

  • Ampicilloyl (s-c5 Ampicilloyl IgE)
  • Amoxicilloyl (s-c6 Amoxicilloyl IgE)
  • Suxamethonium (s-c202 Suxamethonium (succinylcholine) IgE)

«Sjeldne allergener/analyser» skal benyttes til alle andre allergener og komponenter som ikke utføres ved SSHF.

Prøvetaking/ prøvebehandling 

 

Prøvetaking og -håndtering

Feilkilder 

Langvarig bruk av venøs stase i forbindelse med prøvetaking kan påvirke resultatet.

Analysefrekvens og svartid 

Utføres vanligvis tre ganger i uken.

 

  • 90 % av prøvene besvares innen 7 dager
  • Alle besvares innen 14 dager

Utførende laboratorium 

Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin (blodbank), Kristiansand

Tlf: 38 07 34 70

Metode 

Fluorescens enzym-immunoassay, FEIA (ImmunoCAP-teknologi)

Referanseområde 

Måleområde 0,1-100 kU/L

 

Måleområdet er angitt, da spesifikt IgE-nivå sier noe om sannsynligheten for allergi, og det ikke er naturlig å snakke om referanseområder. Generelt regnes imidlertid verdier ≥0,35 kU/l som forhøyede verdier og kun unntaksvis er verdier < 0,35 kU/l av klinisk relevans (ref. 1).

Analytisk variasjon 

Tilgjengelig på forespørsel.

Tolkning 

Påvist spesifikt IgE viser at pasienten er sensibilisert mot aktuelle allergen. Spesifikt IgE-nivå sier noe om sannsynligheten for allergi. Generelt er høyere verdi assosiert med økt risiko for allergi, det vil si symptomer ved eksponering (ref. 1 og 4), men dette er ikke absolutt. Nivå av spesifikt IgE er ikke prediktivt for alvorlighetsgrad av en allergisk reaksjon. Klinisk signifikante verdier er ikke undersøkt og etablert for de enkelte allergener og for de ulike aldersgrupper (ref. 2). Et unntak fra dette er utvalgte matvarer hos barn (ref. 1, 3 og 6).

 

Vær oppmerksom på følgende (ref. 4 og 5):

  • Resultatet av den spesifikke IgE-testen må alltid tolkes i forhold til sykehistorien.
  • Den kliniske betydningen av svak sensibilisering mot et allergen er ofte beskjeden, men betydningen vil variere fra allergen til allergen.
  • Et negativt funn utelukker ikke IgE-mediert allergi.
  • Eliminasjon av viktige matvarer som f.eks. melk og hvete fra kosten skal ikke gjøres på grunnlag av positive IgE-funn alene, men kun i samråd med spesialist.
  • Kryssreaksjoner mellom ulike allergifremmende matvarer og planter forekommer hyppig. Slike kryssreaksjoner kan påvises i laboratoriet i form av spesifikt IgE mot flere allergener, uten at pasienten nødvendigvis reagerer in vivo mot alle disse. Eksempler:
    • Mellom pollen fra ulike gressarter (herunder hvete).
    • Mellom bjørkepollen og hasselnøtt, eple, fersken, kirsebær, kiwi, valnøtt, pære, mandel, rå potet, rå gulrot m.m. (”oral allergy syndrome”).
    • Mellom burotpollen og selleri, persille, koriander, kamomille, gulrot, hvitløk m.m.
    • Mellom lateks og avokado, banan, kiwi m.m.
  • Spesifikke IgE-analyser kan være forhøyet selv om total IgE er normal.

Analysekode NLK 

  • NPU13195 P-IgE eggehvite, f1
  • NPU13236 P-IgE kumelk, f2
  • NPU13414 P-IgE torsk, f3
  • NPU13177 P-IgE hvete, f4
  • NPU13440 P-IgE erter, f12
  • NPU13208 P-IgE peanøtt, f13
  • NPU13386 P-IgE soyabønne, f14
  • NPU13147 P-IgE hasselnøtt, f17
  • NPU13313 P-IgE paranøtt, f18
  • NPU13265 P-IgE mandel, f20
  • NPU13241 P-IgE krabbe, f23
  • NPU13349 P-IgE reke, f24
  • NPU13024 P-IgE appelsin, f33
  • NPU13234 P-IgE kokosnøtt, f36
  • NPU13046 P-IgE blåskjell, f37
  • NPU13247 P-IgE laks, f41
  • NPU13207 P-IgE jordbær, f44
  • NPU13437 P-IgE eple, f49
  • NPU13232 P-IgE kiwi, f84
  • NPU13319 P-IgE pekannøtt, f201
  • NPU13000 P-IgE cashewnøtt, f202
  • NPU13332 P-IgE pistasjenøtt, f203
  • NPU13074 P-IgE sitron, f208
  • NPU13128 P-IgE grapefrukt, f209
  • NPU20099 P-IgE pinjekjerne, f253
  • NPU20106 P-IgE valnøtt, f256
  • NPU26808 P-IgE mandarin, f302

 

  • NPU13080 P-IgE D.pteronyssinus (midd), d1
  • NPU13078 P-IgE D. farinae (midd), d2

 

  • NPU13227 P-IgE katt (flass), e1
  • NPU13157 P-IgE hest (flass), e3
  • NPU13240 P-IgE ku (flass), e4
  • NPU13167 P-IgE hund (flass), e5
  • NPU13268 P-IgE marsvin (epitel), e6
  • NPU13219 P-IgE kanin (epitel), e82
  • NPU13145 P-IgE hamster (epitel), e84

 

  • NPU13098 P-IgE timotei, g6

 

  • NPU13075 P-IgE Cladosporium herbarum (Hormodendrum), m2
  • NPU13030 P-IgE Aspergillus fumigatus, m3
  • NPU13013 P-IgE Alternaria alternata (A.tenuis), m6

 

  • NPU13135 P-IgE burot, w6

 

  • NPU13093 P-IgE gråor, t2
  • NPU13041 P-IgE bjørk, t3
  • NPU13146 P-IgE hassel, t4
  • NPU13091 P-IgE eik, t7

 

  • NPU13040 P-IgE bigift, i1
  • NPU13183 P-IgE vepsegift, i3
  • NPU13286 P-IgE mosqito, i71

 

  • NPU13249 P-IgE lateks, k82

 

  • NPU13321 P-IgE penicilloyl G, c1
  • NPU13322 P-IgE penicilloyl V, c2

Referanser 

  1. Versjon 2 Praktisk veileder i håndtering av matallergi 2022.pdf (oslo-universitetssykehus.no)
  2. Simons FE, Frew AJ, Ansotegui IJ, Bochner BS, Golden DB, Finkelman FD, et al. Risk assessment in anaphylaxis: current and future approaches. The Journal of allergy and clinical immunology. 2007 Jul;120(1 Suppl):S2-24. PubMed PMID: 17602945.
  3. Sampson HA. Utility of food-specific IgE concentrations in predicting symptomatic food allergy. The Journal of allergy and clinical immunology. 2001 May;107(5):891-6. PubMed PMID: 11344358.
  4. Siles RI, Hsieh FH. Allergy blood testing: A practical guide for clinicians. Cleveland Clinic journal of medicine. 2011 Sep;78(9):585-92. PubMed PMID: 21885690.
  5. Nasjonal brukerhåndbok i medisinsk biokjemi
  6. EAACI guidelines on the diagnosis of IgE‐mediated food allergy - Santos - 2023 - Allergy - Wiley Online Library