Pasientforberedelse
Prøven tas fastende
Prøvemateriale
Serum
Prøvetaking
Se Blodprøvetaking og -håndtering
Prøvevolum
Minimum: 0,5 mL serum
Prøvebehandling
Prøven oppbevares stående i minst 30 minutter og sentrifugeres innen 2 timer
Holdbarhet
Serum: 7 døgn i kjøleskap
Feilkilder
Langvarig bruk av stase i forbindelse med prøvetaking kan påvirke prøvesvaret. Prøver fra pasienter som behandles med ursodeoksykolsyre (UDCA) er ikke egnet for bruk med TBA-testen.
Analysen utføres ved
Medisinsk biokjemi, Kristiansand
Forventet svartid for rutineprøver
Analyseres 1 dag i uka, fortrinnsvis torsdag
Gallesyrer dannes fra kolesterol i hepatocyttene. Etter konjugering med glycin eller taurin kalles de gallesalter, fordi forbindelsene er anioner ved fysiologisk pH. Gallesaltene utskilles i gallen, der de bidrar til å holde lipider i løsning. I tynntarmen er denne funksjonen viktig for normal lipidabsorpsjon. Mer enn 95% av gallesaltene gjennomgår enterohepatisk sirkulasjon ved at de blir reabsorbert i terminale ileum og returnert til leveren der de gjenbrukes. I tillegg til sin lipidoppløsende funksjon i form av gallesalter, er gallesyrene viktige for normal kolesterolmetabolisme, siden omtrent halvparten av kolesterolkatabolismen skjer ved omdanning til gallesyrer. Dessuten kan gallesyrer ha betydning for regulering av triglyseridstoffskiftet.
Konsentrasjonen av gallesyrer stiger ved en rekke sykdommer i lever og galleveier. Ved intrahepatisk graviditetsbetinget kolestase kan s-gallesyrer stige betydelig. Tilstanden oppstår oftest i siste trimester og kjennetegnes ved pruritus og økning i s-gallesyrer og leverenzymer. Tilstanden forsvinner spontant etter svangerskapet, men medfører økt risiko for tidlig fødsel, føtalt stress og perinatal død (1).
Mistanke om intrahepatisk graviditetsbetinget kolestase.
Referanseområde | |
Kvinner og menn (1): | < 10 µmol/L (fastende) |
S-gallesyrer kan stige omtrent 50% etter matinntak.
Tilgjengelig ved forespørsel
S- gallesyrer er en sensitiv test for intrahepatisk graviditetsbetinget kolestase. De fleste med tilstanden har konsentrasjoner i området 10-100 µmol/L, men betydelig høyere verdier kan forekomme. Spesielt er konsentrasjoner over 40 µmol/L assosiert med økt føtal komplikasjonsrate, og i en studie som omfattet kvinner med s-gallesyrer > 40 µmol/L var en dobling av s-gallesyrer assosiert med over 60% økt risiko for tidlig fødsel (2). Høy konsentrasjon sees for øvrig ved en rekke ulike sykdommer i lever og galleveger.