Vitamin E, P

Sist oppdatert: 18.02.2021
  Sendeprøve: OUS, Aker
Utgiver: Sørlandet sykehus
Versjon: 0.1
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

Vitamin E omfatter flere ulike forbindelser hvorav den viktigste er alfa-tokoferol. Vitamin E finnes spesielt i planteoljer. Absorbsjonen følger fettabsorbsjonen og er helt avhengig av normal pankreasfunksjon og nærvær av gallesyrer fra leveren. Vitamin E transporteres bundet til lipoproteiner og lagres i fettvev og muskulatur.  Det er derfor vanlig å relatere serumkonsentrasjon av alfa-tokoferol til aktuell lipidkonsentrasjon. Alfa-tokoferol beskytter membraner og low density lipoproteiner (LDL) mot peroksydasjon. Det er rikelig med vitamin E i kosten. Vitamin E mangel skyldes derfor ikke sviktende tilførsel. Når malabsorbsjon opptrer hos voksne, kan det ta flere år før det utvikles mangelsymptomer. Barn synes å være langt mer følsomme for vitamin E-mangel og utvikler mangelsymptomer etter kortere tid.

Indikasjoner 

Klinisk mistanke om vitamin E-mangel, spesielt hos pasienter med sykdomstiltander som forstyrrer den normale fettabsorbsjonen. Deriblant kan nevnes tarmsykdommer som coeliaki, kronisk cholestase, cystisk fibrose etc. Utredning av ataksi.

Kontroll ved langvarig parenteral ernæring eller behandling med Vitamin E-tilskudd. 

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse
Prøven bør tas fastende. 

Referanseområder 

Kvinner og menn

 

13-40 µmol/L

 

Kommentarer til referanseområdene
Metodeavhengige verdier. Konferer utførende laboratoriums referanseområder. Referanseområdet er utarbeidet på fastende personer.

Tolkning 

Lave verdier kan sees ved tilstander som gir hypolipidemi, som korttarmsyndrom, kronisk kolestatisk leversykdom, cøliaki, cystisk fibrose, gallegangsatresi og kronisk diaré. Fordi E-vitaminene transporteres i blodet i kompleks med lipoproteinene, er konsentrasjonen av alfa-tokoferol til en viss grad beroende på konsentrasjonen av spesielt LDL.

 

Høye verdier ved hyperlipidemi og ved tilførsel av store doser vitamin E.