Peanøtt og allergenkomponenter IgE

Sist oppdatert: 16.10.2024
  Sendeprøve: OUS
Utgiver: Sørlandet sykehus
Versjon: 0.5
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Analyser 

Spesifikt IgE mot peanøttekstrakt f13

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 1 (f422)

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 2 (f423)

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 3 (f424)

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 6 (f447)

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 8 (f352)

Spesifikt IgE mot peanøttallergen rAra h 9 (f427)

Indikasjon 

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot peanøtt.
  2. Bestemme sensibiliseringsmønster mot stabile hhv. labile peanøttallergener.
  3. Estimere risiko for klinisk allergisk reaksjon mot peanøtt.

Prøvemateriale 

1,5 mL serum per 10 allergener.

Metode 

Indirekte enzymoimmunoassay (fluorescens enzym-immunoassay, FEIA)

Merkenavn: ImmunoCAP Specific IgE

Referanseområde 

Resultatene angis kvantitativt som kU/L.

Påvisbar sensbilisering ved verdier > 0,10 kU/L.

Analysefrekvens 

Utføres vanligvis 5 ganger i uken.

 

Svartid kan avvike pga ferie/redusert bemanning.

Tolkning 

  1. Mistanke om IgE mediert reaksjon mot peanøtt
    Bekreftelse/avkreftelse av IgE sensibilisering mot peanøttekstrakt f13.
  2. Bestemme sensibiliseringsmønster mot stabile hhv. labile peanøttallergener
    Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 og Ara h 6 i Nordeuropa og Ara h 9 i Søreuropa er hovedallergenene i peanøttekstrakt. De er termo- og syrestabile og er assosiert med systemiske og mer alvorlige reaksjoner mot peanøtt. De kan kalles "sterke" allergener.
    Ara h 8 (PR-10 allergen) og Ara h 5 (profilin) er derimot termo- og syrelabile allergener. Dominerende sensibilisering mot disse (og manglende sensibilisering mot "sterke" allergener) pleier som regel være assosiert med milde lokale symptomer (oralt allergisk syndrom). Unntak kan forekomme!
  3. Estimere risiko for klinisk allergisk reaksjon mot peanøtt
    Konsentrasjonen av spesifikt IgE mot især Ara h 2 (det har den høyeste prediktive verdi) kan forutsi en viss sannsynlighet (risiko) for klinisk reaksjon mot peanøtt. Prediktiv verdi ift. alvorlighetsgrad av reaksjon er ikke absolutt!

Svarkode 

Kortkode

Kode

Kodedefinisjon

f13

NPU13208

P—Peanut antibody(IgE); arb.subst.c.(f13; proc.) = ? (p.d.u.)

f422

NPU28525

P—Ara h 1 antibody(IgE); arb.subst.c.(f422; proc.) = ? (p.d.u.)

f423

NPU28337

P—Ara h 2 antibody(IgE); arb.subst.c.(f423; proc.) = ? (p.d.u.)

f424

NPU28526

P—Ara h 3 antibody(IgE); arb.subst.c.(f424; proc.) = ? (p.d.u.)

f447

NPU58205

P—Ara h 6 antibody(IgE); arb.subst.c.(f447; proc.) = ? (p.d.u.)

f352

NPU28338

P—Ara h 8.0101 antibody(IgE); arb.subst.c.(f352; proc.) = ? (p.d.u.)

f427

NPU28527

P—Ara h 9 antibody(IgE); arb.subst.c.(f427; proc.) = ? (p.d.u.)

 

Les mer om Svarkoder.

Referanser 

  1. Matricardi, P.M. et al. EAACI Molecular Allergology User's Guide MAUG. Pediatr Allergy Immunol 27 Suppl 23, 1-250 (2016).
  2. Nicolaou, N. et al. Allergy or tolerance in children sensitized to peanut: Prevalence and differentiation using component-resolved diagnostics. J Allergy Clin Immunol 125, 191-197 (2010).
  3. Beyer, K. et al. Predictive values of component-specific IgE for the outcome of peanut and hazelnut food challenges in children. Allergy 70, 90-98 (2015).