Matvarescreening

Sist oppdatert: 19.02.2024
Utgiver: Sørlandet sykehus
Versjon: 0.5
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Synonymer  

Allergipanel mat

Indikasjon  

Mistanke om IgE-mediert allergi (type I-allergi, straksallergi) mot matallergener, når det er mer hensiktsmessig å rekvirere screening enn spesifikt IgE mot enkeltallergener.

 

Ved mistanke om ett eller få allergener (f.eks. nøtter) som årsak til pasientens symptomer, anbefales det å teste målrettet mot det enkelte allergenekstrakt. Screeningpanelene har dokumentert lavere sensitivitet, og matvarescreeningen kan være negativ selv om pasienten er sensibilisert mot ett eller flere allergener i panelet.

 

Analysen inneholder følgende allergener:

  • f1 Eggehvite
  • f2 Melk
  • f3 Fisk
  • f4 Hvete
  • f13 Peanøtt
  • f14 Soyabønne

 

Ved positiv matvarescreening tester laboratoriet automatisk for spesifikk IgE mot enkeltallergener i screeningtesten.

Prøvetaking/ prøvebehandling 

 

Prøvetaking og -håndtering

Feilkilder 

Langvarig bruk av venøs stase i forbindelse med prøvetaking kan påvirke resultatet.

Analysefrekvens og svartid 

Utføres vanligvis tre ganger i uken.

 

  • 90 % av prøvene besvares innen 7 dager
  • Alle besvares innen 14 dager

Utførende laboratorium 

Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin (blodbank), Kristiansand

Tlf: 38 07 34 70

Metode 

Fluorescens enzym-immunoassay, FEIA (ImmunoCAP-teknologi)

Referanseområde 

Negativ

Analytisk variasjon 

Tilgjengelig på forespørsel.

Tolkning 

For mer informasjon, se IgE (spesifikt).

 

Merk at matvarescreening kan være positiv selv om total IgE er normal.

Analysekode NLK 

NPU14888 P-IgE matpanel (f1, f2, f3, f4, f13, f14)