Holdbarhet
Calcidiol eller 25-OH Vitamin D er et prohormon som produserer i leveren ved hydroxylering av vitamin D3 (cholecalciferol) eller D2 (ergocalciferol). Vitamin D3 produseres i huden når denne bestråles med UVB-stråler. I tillegg tilføres den også normalt gjennom kosten, særlig fet fisk og egg. Vitamin D2 produseres i planter og betyr mindre for den naturlige vitamintilførselen hos mennesker. Prohormonet calcidiol har en lengre halveringstid enn det biologisk aktive calcitriol, og brukes som et mål på kroppens vitamin D-lager.
Hovedindikasjoner for å måle Vitamin D er påviste forstyrrelser i kalsiumstoffskiftet, mistenkt alvorlig vitamin D-mangel eller pågående behandling med vitamin D eller analoger i høye doser. Vitamin D mangel kan mistenkes ved økt tap, eller nedsatt produksjon/absorpsjon. Økt tap av vitamin D ses ved blant annet nyresvikt og bruk av visse antiepileptika. Nedsatt produksjon ses ved lite soleksponering, inkludert mørk hudtype. Nedsatt absorpsjon ses ved ulike malabsorpsjonstilstander, deriblant etter fedmeoperasjon, coeliaki og inflammatoriske tarmlidelser.
50 - 150 nmol/L
Grenser for anbefalt nivå
For vitamin D er det mer hensiktsmessig å bruke tiltaksgrenser enn referanseområde. I internasjonale retningslinjer er det anbefalt en nedre tiltaksgrense for VitaminD på 50 nmol/L (1,2). 43 % av vestlendingene som inngikk i en studie hadde verdier under 50 nmol/L i april måned (3) . Den angitte tiltaksgrensen gjelder summen av 25-OH-D3 og 25-OH2-D2.
Ved verdier av Vitamin D over 375-500 nmol/L øker risiko for hyperkalsemi, mens det er angitt økt dødelighet ved verdier over 125 nmol/L (4).
Aldersgruppe | nmol/L | Referanser | |
Uttalt mangel | Barn og voksne | < 25 | 2, 3 |
Mangel | Barn og voksne | < 50 | 2, 3 |
Optimalt nivå | Barn og voksne | 50 - 100 | 4 |
Toksisk nivå | Barn og voksne | > 125 | 5 |
Tilgjengelig ved forespørsel
Calcidiol er et mål på kroppens vitamin D-lager. Tolkning av resultatene avhenger av om analysemetoden skiller mellom 25-OH-D2 og 25-OH-D3. En regner at D2 og D3 omsettes tilnærmet likt i kroppen (6), og ved analyser som skiller mellom de to formene vil summen indikere det totale vitamin D-lageret.
Konsentrasjonen av 25-OH-Vitamin D2 i serum er kun målbar hos personer som har tatt tilskudd med Vitamin D2, eller spist mat som har tilsatt Vitamin D2. De fleste Vitamin D-tilskudd inneholder i dag Vitamin D3.
Høye verdier: VHøye verdier ses oftest ved tilskudd. Verdier av Vitamin D over 375-500 nmol/L øker risiko for hyperkalsemi, mens det er angitt økt dødelighet ved verdier over 125 nmol/L (4).
Lave verdier av vitamin D sees ved mangel. Vitamin D-mangel kan skyldes lavt inntak eller dårlig absorpsjon av vitamin D, økt omsetning eller redusert soleksponering.
Ved konsentrasjoner under 50 nmol/L er s-PTH ofte forhøyet, noe som øker mobilisering av kalsium fra skjelettet og risikoen for osteoporose.