Akutt losjesyndrom T 79.6
Hevelse og/eller blødning i en rigid muskellosje fører til press på og potensiell irreversibel skade på muskler, nerver og blodkar.
Årsaker
Sees hyppigst i fremre losje i leggen, men kan også forekomme i armer, hender, føtter og nates.
Tid
Losjesyndrom vs. crush-syndrom (= traumatisk rhabdomyolyse)
Det er viktig å skille mellom traumatisk losjesyndrom som ses ved høyenergitraumer, frakturer og av og til etter kirurgi, og crush-syndrom som kan forekomme etter klemskader.
Crush-syndrom forekommer hos pasienter som har ligget fastklemt over tid ( > 4 timer). Det forekommer også hos pasienter som har ligget bevisstløse på hardt underlag over lengre tid, som for eksempel eldre pasienter med et illebefinnende eller rusmisbrukere.
Én time kan være nok, avhengig av størrelsen på kroppsdelen eller vekten av pasienten.
Klemskaden komprimerer blodtilførselen til muskelvevet, som går over til anabol metabolisme. Dette forårsaker opphopning av laktat, og etter hvert som cellene dør, lekker celleinnholdet (kalium og myoglobin) ut i vevet. Når det eksterne trykket opphører, tilkommer en reperfusjon til området som tar med seg avfallstoffene ut i blodstrømmen, og fører til rhabdomyolyse. Denne reperfusjonen kan, i verste fall, føre til at pasienten dør av hyperkalemi (dvs. akutt hjertestans).
Behandlingen er medisinsk. Behandlingen går ut på å unngå hypotensjon, hypovolemi, nyresvikt, acidose og hyperkalemi. Losjesyndrom kan tilkomme under forløpet, men fasciotomi bør likevel unngås i de fleste tilfeller. Skaden er uansett skjedd (muskelen er allerede død), og fasciotomi kan føre til profus blødning, forverret koagulopati, øke behovet for amputasjon, infeksjon og i verste fall lede til fatal sepsis.
Røntgen/CT er kun aktuelt som samtidig utredning av eventuelle brudd
Angiografi kan være aktuelt for å utelukke arteriell trombe som etiologi til losjesyndromet
Konservativ behandling
Losjesyndrom som har stått ubehandlet i over 12 timer bør ikke åpnes.
Operasjonsindikasjon
Absolutt trykkgrense
Trykket skal måles < 5 cm fra bruddet. Fremre losje er referanse for trykket i leggen. Innstikket skal være < 5 cm fra bruddet og ca to fingerbredder lateralt for margo anterior på tibia. Nålen stikkes 1-3 cm inn i muskulaturen med en vinkel på 45°.
Fasciotomi av leggen gjøres gjennom to incisjoner, der alle losjene trykkavlastes.
Anterolateral incisjon gir tilgang til den anteriore og laterale losjen.
N. peroneus superficialis ligger i den laterale losjen like ved septum.
Den laterale losjen åpnes langs fibulaskaftet: Saksen rettes proksimalt mot fibulahodet og distalt mot laterale malleol, dvs. hele tiden posteriort for n. peroneus superficialis
Fallgruver som kan gjøre at fasciotomi likevel ikke er vellykket
Ved fasciotomi innen 6 timer etter debut kan fullstendig retur av normal funksjon forventes. Går det over 12 timer kan det forventes normal funksjon hos under 8%.
alvorlige infeksjoner forekommer etter fasciotomi, men er vanligst der dekompresjonen gjøres sent i forløpet
Ubehandlet losjesyndrom gir Volkmanns kontraktur hos 1-10%.
Smerter, muskelnekroser og lammelser forekommer også.